Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Review: Eken M001 Tablet PC με Android


Εδώ και περίπου ένα χρόνο, πριν ακόμα ο πυρετός του ipad και των tablet pc γενικότερα χτυπίσει κόκκινο, έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ οικονομικό tablet με λειτουργικό Android το ΕΚΕΝ Μ001.

Παρακάτω θα κάνω ένα μικρό review του M001 με βάση την χρήση που του έχω κάνει ως τώρα.

Κατ' αρχήν το M001 είναι ένα tablet pc που αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για όποιον θέλει να αποκτήσει tablet αλλά δεν θέλει να πληρώσει πολλά ώστε να το αποκτήσει μιας και κατασκευάζεται στην Κίνα (στο ebay ξεκινά από τα 80$). Το λειτουργικό το οποίο τρέχει είναι το google android στην εκδοση 1.6 η οποία είναι μεν παλιά αλλά είναι αρκετά γρήγορή ώστε να σερφάρετε στο internet, να δείτε τα mail σας και τις εικόνες - βίντεο σας ή να παίξετε παιχνίδια.

Η συσκευή συνδέεται στο Internet μέσω wifi (b/g) και ταχύτητες ως 54 Μbps ενώ οι δικτυακές εφαρμογές της Google σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στα έγγραφά σας (Word, Excel, PDF Reader κ.λπ.), ενώ οι αμέτρητες εφαρμογές και παιχνίδια που διατίθενται στο Google Market και μπορούν να εγκατασταθούν δωρεάν θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας.



Ο επεξεργαστής του είναι ο Via VM8505 στα 533MHz, ο οποίος δεν είναι μέν ότι πιο γρήγορο ή καινούργιο υπάρχει αλλά είναι ικανός για την λειτουργία που το θέλουμε. Η μνήμη RAM είναι μόνο 128 ΜΒ DDR2 οποία αρκετή γιατί οι εφαρμογές android δεν είναι τόσο βαριές, τουλάχιστον αυτές της καθημερινής χρήσης, και η DDR2 είναι πολύ γρήγορη. Η οθόνη είναι μεγέθους 7' με ανάλυση 800x480 pixels. Οσόν αφορά τη μουσική, υπάρχει θύρα 3.5 mm που μπορούμε να συνδέσουμε τα ακουστικά μας. Βεβαίως υπάρχει και υποδοχή για επιπλέον μνήμη τύπου SD/SDHC (έχω δοκιμάσει με 8 GB και όλα έιναι ΟΚ). Τέλος η μπαταρία των 1.600mAh, είναι μάλλον μικρή, αλλά για συσκευή αυτού του κόστους είναι ικανοποιητική καθώς θεωρητικά θα αντέχει για 2 ώρες βαριάς χρήσης ενώ υπάρχει και G-sensor για αυτόματη περιστροφή εικόνας.


Στις εγκατεστημένες γλώσσες υπάρχουν τα Ελληνικά αλλά θα σας συνιστούσα να το έχετε στα Αγγλικά. Ενα πράγμα το οποίο μου αρέσει είναι πως τόσο το εγκατεστημένο λειτουργικό είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο αλλά και το πως υπάρχουν αρκετές ανεξάρτητές εκδόσεις του android που ξεκλειδώνουν πλήρως το λειτουργικό και τις δυνατότητές του. (ρίχτε μία ματιά στο http://www.slatedroid.com/)


Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, πως το Μ001 σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με το πολύ πιό ακριβό iPad και τα υπόλοιπα android tablets αλλά, αν θέλετε ένα φορητό υπολογιστή αφής για τα email, το σερφάρισμα στο internet κλπ το Μ001 αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για όποιον θέλει να αποκτήσει tablet αλλά δεν θέλει να πληρώσει πολύ ώστε να το αποκτήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: