Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Συμβουλές για την προστασία του υπολογιστή από ιούς



Η προστασία του υπολογιστή σας από ιούς και άλλες απειλές δεν είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά πρέπει να είστε επιμελείς. Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που πρέπει να εκτελέσετε:



Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Η εγκατάσταση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς και η διαρκής ενημέρωσή του μπορούν να συμβάλλουν στην άμυνα του υπολογιστή σας απέναντι σε ιούς. Τα προγράμματα προστασίας από ιούς πραγματοποιούν σάρωση του υπολογιστή για ιούς που προσπαθούν να διεισδύσουν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο λειτουργικό σύστημα ή σε αρχεία. Καθημερινά εμφανίζονται νέοι ιοί, επομένως ρυθμίστε το λογισμικό προστασίας από ιούς για αυτόματη εγκατάσταση ενημερώσεων.

Μην ανοίγετε συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εάν δεν περιμένατε να τα λάβετε. Πολλοί ιοί επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μεταδίδονται αμέσως μόλις ανοίξετε το συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η καλύτερη λύση είναι να μην ανοίγετε κανένα συνημμένο, εκτός εάν πρόκειται για κάτι που περιμένατε να λάβετε.

Διατηρήστε τον υπολογιστή σας ενημερωμένο. Η Microsoft εκδίδει ενημερώσεις ασφαλείας που συμβάλλουν στην προστασία του υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι τα Windows λαμβάνουν τις ενημερώσεις αυτές ενεργοποιώντας την αυτόματη ενημέρωση των Windows.

Χρήση τείχους προστασίας (firewall).‌ Το Τείχος προστασίας των Windows (ή οποιοδήποτε άλλο τείχος προστασίας) μπορεί να σας ειδοποιεί για ύποπτη δραστηριότητα, εάν ένας ιός ή ιός τύπου worm επιχειρήσει να συνδεθεί στον υπολογιστή σας. Επίσης, μπορεί να εμποδίζει ιούς, ιούς τύπου worm και εισβολείς από το να κάνουν λήψη πιθανώς επιβλαβών προγραμμάτων στον υπολογιστή σας.

Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του προγράμματος περιήγησης. Η επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι τοποθεσίες Web ενδέχεται να χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες σας είναι σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή απατών και κλοπής ταυτότητας. Εάν χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων ή να επαναφέρετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ανά πάσα στιγμή.

Χρησιμοποιήστε αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων στο πρόγραμμα περιήγησης. Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι μικρά παράθυρα προγραμμάτων οδήγησης που εμφανίζονται μπροστά από την τοποθεσία Web που προβάλλεται. Παρόλο που τα περισσότερα δημιουργούνται από διαφημιστές, ενδέχεται επίσης να περιέχουν κακόβουλο ή μη ασφαλή κώδικα. Ο αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων ή όλων αυτών των παραθύρων.

Ενεργοποιήστε τον Έλεγχο λογαριασμού χρήστη (UAC). Όταν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στον υπολογιστή σας που απαιτούν άδεια επιπέδου διαχειριστή, ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη σάς ειδοποιεί και σας δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνετε την αλλαγή. Ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη συμβάλλει στην αποτροπή ανεπιθύμητων αλλαγών από ιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: