Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πόσο σίγουροι είμαστε για τα δεδομένα μας μετά απο ένα format;


Σίγουρα κατά καιρούς έχει τύχει να αποσύρουμε παλιούς υπολογιστές, αντικαθιστώντας τους με καινούριους. Με τα δεδομένα που υπάρχουν στους σκληρούς δίσκους τι κάνετε? Format? Απλό format? Θα έχετε σίγουρα ακούσει για διάφορα utilities που έχουν την δυνατότητα να ανακτήσουν δεδομένα από φορμαρισμένους δίσκους.

Επειδή λοιπόν ακόμα και το απλό format δεν φτάνει, την λύση μπορεί να προσφέρει το cipher!

Προσοχή όμως: αν ο δίσκος πέσει στα χέρια κάποιου που ντε και καλά θέλει να ανακτήσει τα αρχεία, θα το καταφέρει. Θα πρέπει όμως να προσπαθήσει πολύ και να χρησιμοποιήσει σοβαρά εργαλεία και όχι απλά freeware utilities που κατέβασε από το internet. Το cipher κάνει καλά τη δουλειά του και θα μας προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε format στον δίσκο. Μπορούμε να τον βάλουμε σαν slave σε κάποιο PC ή ακόμα και να τον συνδέσουμε με USB χρησιμοποιώντας μια εξωτερική θήκη.

Το δεύτερο βήμα μετά το format είναι να ανοίξουμε ένα command prompt και να πληκτρολογήσουμε:

cipher /w:B: (όπου B: είναι το γράμμα που έχουμε δώσει στον φορμαρισμένο δίσκο).

Τι κάνει αυτή η εντολή? Θα κάνει overwrite όλα τα αχρησιμοποίητα sectors του δίσκου με μηδενικά, μετά με άσσους και τέλος με κάποιον τυχαίο αριθμό. Η λέξη κλειδί εδώ είναι τα "αχρησιμοποίητα sectors", που στην περίπτωσή μας, αφού έχουμε κάνει format τον δίσκο, όλα τα sectors είναι αχρησιμοποίητα, άρα όλος ο δίσκος θα γεμίσει με τυχαία δεδομένα. Μετά το format, δηλαδή, γράφεται 3 φορές κάνοντας δύσκολη την ανάκτηση των δεδομένων πριν το format. Αν ξεχάσουμε να κάνουμε format στην αρχή, η εντολή θα αγνοήσει τα γραμμένα sectors και άρα δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν, τέλος, θέλετε να διαγραψετε δεδομένα απο το δίσκο σας αλλά δεν θέλετε να κάνεται format, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το File Shredder, ένα πολύ καλό δωρεάν και ασφαλές πρόγραμμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την ανάκτηση διεγραμμένων δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: