Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πώς να αλλάξετε την MAC Address στα Windows


Η διεύθυνση MAC (Media Access Control) είναι μία ημι-μοναδική ακολουθία 12-ψήφιων πχ 1A-2B-3C-4D-5E-6F και αποτελεί την ταυτότητα της κάθε δικτυακής συσκευής. Ως εκ τούτου, όλες οι κάρτες δικτύου, είτε είναι Ethernet, Gigabit Ethernet, ασύρματες κάρτες 802.11a/b/g/n θα πρέπει να έχουν διαφορετικές διευθύνσεις MAC ως αναγωριστικό τους στο δίκτυο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας χρήστης μπορεί να θέλησει να αλλάξει τη διεύθυνση MAC (αυτό λέγεται και MAC spoofing). Για παράδειγμα, μπορούμε να παρακάμψουμε το φιλτράρισμα των διευθυνσεων MAC ενός firewall ή ενός Router. Επίσης δίνει την δυνατότητα να μιμιθούμε την mac ενος μηχνήματος με δικαιώματα πρόσβασης κάπου και έτσι ώστε να αποκτησουμε προσβαση και εμείς.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι αρκετά εύκολο να αλλάξουμε τη διεύθυνση MAC μέσα από τα windows. Στην πραγματικότητα η αλλαγή που κάνουμε γίνεται μόνο σε επίπεδο software καθώς, η αρχική εργοστασιακή διεύθυνση MAC καίγεται και αποτυπώνεται στο chip της κάρτας δικτύου, και δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα μπορεί ξεγελαστεί αλλά και να ξεγελάσει λειτουργώντας με την διαφορετική διεύθυνση MAC κάνοντας τα παρακάτω.


1. Πηγαίνετε στο Start-> Control Panel. Κάντε διπλό κλικ στο Network Connections (στην κατηγορία Network and Internet Connections στα Windows XP). Κάντε δεξί κλικ στην ενεργή σύνδεση δικτύου που θέλετε να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC (συνήθως Local Area Network ή Wireless Network Connection) και κάντε κλικ στο Properties.
Τα παραπάνω βήματα ειναι για Windows XP, Windows 2000 και Windows Server 2003.
Για Windows Vista ή 7, πηγαιντε Control Panel -> Network and Internet -> Network and Sharing Center -> Manage Network Connections.

Εναλλακτικά, αν γνωρίζετε ήδη την κάρτα που είναι συνδεμένη στο δίκτυό σας ή σύνδεση στο Internet, πηγαίντε στο Device Manager και ανοίξτε το properties .

2. Στην καρτέλα General , κάντε κλικ στο κουμπί Configure.
3. Κάντε κλικ στην καρτέλα Advanced .
4. Στην ενότητα Property, επιλέξτε και επισημάνετε το Network Address ή το Locally Administered Address.
5. Στα δεξιά είναι προεπιλεγμένο το Not Present. Αλλάξτε την τιμή κάνοντας κλικ στο κουμπί Value: και στη συνέχεια πληκτρολογήστε την νέα διεύθυνση MAC.


Η διεύθυνση MAC αποτελείται από 6 ζεύγη αριθμών (0-9) σε συνδιασμό με τους χαρακτήρες (A - F). Για παράδειγμα, 88-17-E8-90-E2-0A. Όταν εισάγετε τη νέα τιμή MAC, παραλείψτε τη παύλα (-), για παράδειγμα 8817E890E20A.

6. Κάντε κλικ στο ΟΚ όταν τελειώσετε.
7. Για να επιβεβαιώσετε την αλλαγή της διεύθυνσης MAC, πηγαίνετε στην γραμμή εντολών και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε σε μία από τις ακόλουθες εντολές:
ipconfig / all
net RDR config

8. Κάντε restart τοn υπολογιστή για να πάρει τις αλλαγές.

Σημείωση: Για να επαναφέρετε την αρχική προεπιλεγμένη διεύθυνση MAC, απλά ξανατσεκάρετε την επιλογή Not Present.

Δεν υπάρχουν σχόλια: