Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ταχύτητα επανεγγραφής οπτικών μέσων


Η ταχύτητα επανεγγραφής των οπτικών συσκευών εγγραφής CD, DVD και Blu-ray εκφράζει το ρυθμό δεδομένων με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί η εγγραφή των επανεγγράψιμων δίσκων (Cd-R, DVD-R). Οι κλασικές ταχύτητες εγγραφής είναι 1x, 2x, 4x, 8x, 12x, 16x, 24x, 32x, 48x και 52x (προφέρεται ως «-επί»). Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα εγγραφής, τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα των δεδομένων.

Η ταχύτητα επανεγγραφής είναι ο ρυθμός δεδομένων κατά την εγγραφή.Οι ρυθμοί –x καθορίζουν την ποιότητα.

Οι συσκευές εγγραφής CD, DVD ή ακόμη και Blu-Ray είναι πλέον αναπόσπαστο εξάρτημα των υπολογιστών. Μέσω αυτών μπορεί κανείς να εγγράψει εύκολα και απλά δεδομένα και αρχεία πολυμέσων στους αντίστοιχους δίσκους. Η ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα εγγράφονται στο CD, το DVD ή το BD ονομάζεται ταχύτητα εγγραφής. Στην περίπτωση των επανεγγράψιμων μέσων αποθήκευσης γίνεται λόγος για ταχύτητα επανεγγραφής.

Ο σχετικός ρυθμός εκφράζεται πάντα ως –x και προφέρεται «-επί». Οι τυπικές ταχύτητες εγγραφής είναι 1x (-επί), 2x, 4x κτλ. έως 52x.

Διαφορετικές ταχύτητες (επαν-)εγγραφής ανάλογα με το μέσο αποθήκευσης

Στην περίπτωση της απλής (1x ή 1-επί) ταχύτητας τα δεδομένα εγγράφονται στο CD με ταχύτητα 150KByte/s (Kilobyte ανά δευτερόλεπτο), στα 2x με 300KByte/s κ.ο.κ.

Επομένως, μια συσκευή εγγραφής CD με ταχύτητα 52x προσφέρει μέγιστη ταχύτητα (επαν-) εγγραφής 800KByte/s (περίπου 7,6 Mbyte/s).

Ωστόσο, σε άλλα μέσα αποθήκευσης, όπως τα DVD και τα BD, οι ταχύτητες (επαν-) εγγραφής αποκλίνουν.
Στις συσκευές εγγραφής DVD η ταχύτητα εγγραφής εκφράζεται σε πολλαπλάσια των 1,385 MByte/s (Megabyte ανά δευτερόλεπτο). «1-επί» σημαίνει, επομένως, μία ώρα ανά δίσκο 4,7 GB (η χωρητικότητα ανέρχεται σε 4,38 GB = 4489 MB). Οι γρηγορότερες συσκευές εγγραφής DVD προσφέρουν ταχύτητα εγγραφής έως και 24-επί.

Οι συσκευές εγγραφής Blu-Ray προσφέρουν ταχύτητα εγγραφής 1× στα 4,5 MByte/s.

Η ταχύτητα επηρεάζει την ποιότητα

Η ποιότητα του αποτελέσματος εγγραφής χαμηλώνει όσο αυξάνεται η ταχύτητα εγγραφής. Ιδιαίτερα κατά την εγγραφή Audio-CD η πολύ υψηλή ταχύτητα εγγραφής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ήχου και την αναγνωσιμότητα του CD. Γι’ αυτό και τα Audio CD θα πρέπει να εγγράφονται με ταχύτητα 4x ή 8x το ανώτερο.

1 σχόλιο:

dean είπε...

στον υπολογιστή μου για να γράψω cd δεν με αφήνει κάτω απο 10x τίμπορώ να κάνω να κατέβω στο 4X?