Κυριακή 29 Απριλίου 2012

OpenOffice.org – η δωρεάν σουίτα λογισμικού γραφείου

Αν θέλετε ένα πλούσιο πακέτο εφαρμογών γραφείου, για τη χρήση του οποίου δεν απαιτείται η λήψη άδειας, τοτέ το OpenOffice μάλλον έιναι αυτό που ψάχνετε.
Ως προϊόν ανοιχτού κώδικα, μπορεί να χρησιμοποιείται δωρεάν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Με την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένων Writer, το πρόγραμμα λογιστικών φύλλων Calc, το εργαλείο παρουσιάσεων Impress και την εφαρμογή βάσης δεδομένων Base, το OpenOffice.org περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά στοιχεία μιας σουίτας λογισμικού γραφείου.
Το Open Office ή OpenOffice.org, όπως είναι η ορθή ονομασία της σουίτας λογισμικού γραφείου, είναι ένα προϊόν ανοιχτού κώδικα του οποίου ο κώδικας προγραμματισμού είναι δημόσιος και δεν απαιτείται η αγορά άδειας χρήσης. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν ολόκληρη τη σουίτα λογισμικού γραφείου από τη διεύθυνση www.openoffice.org σε τριάντα διαφορετικές γλώσσες. Η σουίτα διατίθεται δωρεάν σε όλους – ιδιώτες και επαγγελματίες.

Τα στοιχεία του OpenOffice.org
Όπως και η εμπορική σουίτα Office της Microsoft, το OpenOffice.org αποτελείται από διάφορα προγράμματα. Η εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου του OpenOffice.org ονομάζεται Writer και είναι αντίστοιχη της εφαρμογής Word του MS-Office. Το Writer επιτρέπει τη σύνταξη κειμένων όλων των μορφών, από απλές επιστολές μέχρι περίπλοκα έγγραφα με υπερσυνδέσμους, πίνακα περιεχομένων και ενσωματωμένες εικόνες. Ακόμη και τα ενημερωτικά δελτία και τα διαφημιστικά φυλλάδια με περισσότερες στήλες δεν αποτελούν πρόβλημα για το Writer.
Η εφαρμογή λογιστικών φύλλων Calc αναλύει και υπολογίζει αριθμητικές στήλες, αναπαριστώντας όταν χρειάζεται τα αποτελέσματα με τη μορφή διαγράμματος. Χάρη στη λειτουργία προεπισκόπησης, οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν την καταλληλότερη μορφή διαγράμματος 2D ή 3D. Το Calc προσφέρει και ένα σύστημα βοήθειας για την εισαγωγή περίπλοκων τύπων.
Το Impress καθιστά δυνατή τη δημιουργία παρουσιάσεων με περιεχόμενα πολυμέσων. Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν από ένα σύνολο κινούμενων εικόνων και ειδικών εφέ.
Η εφαρμογή Draw επιτρέπει τη δημιουργία σχεδίων παντός είδους, από απλά διαγράμματα μέχρι δυναμικές 3D απεικονίσεις με ειδικά εφέ.
Με το εργαλείο Base οι χρήστες μπορούν να ενσωματώνουν στο OpenOffice.org τις δικές τους βάσεις δεδομένων. Σχεδιάζει και επεξεργάζεται πίνακες, τύπους, ερωτήματα και αναφορές. Εκτός αυτού, το Base είναι συμβατό με τις βάσεις δεδομένων MySQL, PostgreSQL και Microsoft Access.
To openoffice έχει και Ελληνική έκδοση την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ στην οποία περιλαμβάνετε και Ελληνικός Ορθογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: