Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ψύξη επεξεργαστή / CPU cooling

O επεξεργαστής είναι η "καρδιά" του υπολογιστή μας πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τον προσέχουμε πολύ. Στην περίπτωσή του "προσοχή" σημαίνει καλή ψύξη. Να θυμάστε οτι η θερμοκρασία είναι ο Νο1 εχθρός του υπολογιστή μας.
Πριν απο οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως όσο καλή και να είναι η ψύκτρα μας, αν δεν αερίζεται σωστά το κουτί μας τότε είναι άδικος κόπος ό,τι και να κάνουμε. Ρίξτε μία ματιά εδώ για οδηγίες σχετικά. Επόμένως αφού φροντίσουμε για το σωστό αερισμό, ξεκινάμε να συναρμολογούμε τον επεξεργαστή και την ψύκτρα.

Αν χρησιμοποιήσουμε την ψύκτρα που συμπεριλαμβάνεται στο κουτί του επεξεργαστή θα πρέπει απλά να προσέξουμε μόνο να μην χαλάσουμε τη στρώση της θερμοαγώγιμης πάστας πάνω στην ψύκτρα αλλά και να μην την τοποθετήσουμε στραβά στον επεξεργαστή. Για να τοποθετηθεί σωστά ο επεξεργαστής θα πρέπει να ψάξουμε ποιά γωνία του έχει ένα βελάκι χρυσού χρώματος και να το τοποθετήσουμε στην αντίστοιχη γωνία της υποδοχής στη μητρική.
Αν επιλέξουμε να βάλουμε κάποια άλλη ψύκτρα, τρίτου κατασκευαστή, καλό θα είναι να ψάξουμε για κάποια η οποία να είναι συμβατή με το μοντέλο του επεξεργαστή μας. Αυτό είναι ένα πολύ καλό site για να μπορέσετε να διαβάσετε σχετικά, να συγκρίνετε και να επιλέξετε όποια ψύκτρα σας ταιριάζει καλύτερα. Δώστε μεγάλη σημασία στην ευκολία εγκατάστασης γιατί πολλές απο αυτές θέλουν δουλειά για να τοποθετηθούν σωστά. Είναι κρίμα να πρέπει να αποσυναρμολογηθεί ο υπολογιστής για να μπει μια ψύκτρα η οποία μπορεί μελλοντικά να μην μας κάνει.

Επίσης θα πρέπει να σας απασχολήσει και ο θόρυβος που κάνει ο ανεμιστήρας της ψύκτρας. Κάποιες απο αυτές έχουν 2 ανεμιστήρες. Συνήθως ο δεύτερος ανεμιστήρας δεν προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την ίδια ψύκτρα με έναν ανεμιστήρα. Προσφέρει όμως περισσότερο θόρυβο!
Οι ψύκτρες απο χαλκό είναι συνήθως καλύτερων επιδόσεων απο τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούν αλουμίνιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας (είναι όμως και ακριβότερος). Επίσης, μην μπερδευτείτε απο το αν είναι επινικελωμένες γιατί δεν επηρεάζεται η απόδοσή τους απο αυτό. Είναι πιό πολύ για ομορφιά.

Αν το κουτί σας είναι μικρό φροντίστε να πάρετε τις διαστάσεις του έτσι ώστε να μην αναγκαστείτε να την επιστρέψετε. Επίσης αν αντικαθιστάτε την παλιά σας ψύκτρα με μια καινούρια στον ίδιο επεξεργαστή.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσετε τον επεξεργαστή απο τα υπολείμματα της θερμοαγώγιμης πάστας και να περάσετε μια καινούρια στρώση απο κάποια πάστα που θα αγοράσετε εσείς.
Η πάστα προσφέρει καλύτερη επαφή μεταξύ του επεξεργαστή με την ψύκτρα με αποτελεσμα την ταχυτερη απαγωγή της θερμότητας. Κατά την τοποθέτηση της πάστας έχτε υπόψη σας πως κατ ατην επαφή ψύκτρας/cpu υπάρχει το ενδεχόμενο υπολήμματα της παστας να χυθουν γύρω από την υποδοχή, αρά βαλτε την με σύνεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: