Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Εγκατάσταση δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T MPEG-4



Για να κάνουμε λήψη των ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών θα χρειαστούμε ένα εξωτερικό δέκτη MPEG-4 (αποκωδικοποιητή) ή μια τηλεόραση με τον δέκτη ενσωματωμένο.
Στην περίπτωση του εξωτερικού δέκτη που θα είναι και η πιο συχνή, ετοιμάσαμε έναν οδηγό βήμα-βήμα για την εγκατάσταση.




* Βγάζετε το καλώδιο που έρχεται από την κεραία και μπαίνει στην τηλεόραση και το συνδέετε στην υποδοχή RF IN του αποκωδικοποιητή.
* Συνδέετε ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή RF OUT του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή κεραίας της τηλεόρασης.(το βήμα αυτό αφορά μόνο αν θέλετε να βλέπετε τυχόν εναπομείναντα αναλογικά κανάλια - αν οχι παραλείψτε το)
* Συνδέετε με ένα καλώδιο SCART ή RCA ή HDMI τον δέκτη με την τηλεόραση ανάλογα ποιο από αυτά υπάρχει κοινό και στα 2 (δέκτης και τηλεόραση) και τι ανάλυση εικόνας επιθυμείτε (Standard Definition ή High Definition). (για High Definition επιλέγουμε το HDMI)


* Βάζετε τον δέκτη στην τροφοδοσία (κοινώς, στην μπρίζα) και τον θέτετε σε λειτουργία.
* Βρίσκετε στην τηλεόραση την είσοδο που έχετε συνδέσει τον ψηφιακό δέκτη, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Ψάχνετε για πλήκτρο που να γράφει External ή Source ή Input. Ο δέκτης θα απεικονίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, σε κάποια από τις εισόδους σήματος.
* Από το μενού του ψηφιακού δέκτη συντονίζετε τα προγράμματα και τα αποθηκεύετε στις μνήμες του, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ.

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.

3 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Αγόρασα την τηλεόρασή μου (SONY TRINITRON mod. KV-2152M9)το 1989 και δουλεύει άψογα.
Έχει 2 εισόδους RCA για 2 Video κίτρινο, άσπρο, κόκκινο.
Δεν έχει όμως AV1 & AV2 όπου σε άλλες τηλεοράσεις εμφανίζεται το σήμα του αποκωδικοποιητή.
Υπάρχει άλλος τρόπος σύνδεσης ή να τη στείλω για... ανακύκλωση;
Ευχαριστώ
Δημήτρης

V είπε...

Δεν έχω καταλάβει την απορία σου...
Aν ο δέκτης σου έχει υποδοχή rca το συνδέεις κανονικά.
Αν ο δέκτης σου ΔΕΝ έχει rca αλλά έχει scart τότε αγοράζεις ενα αντάπτορα rca σε scart ( http://www.axd.gr/images/scart_to_rca_cable.jpg ) και είσαι εντάξει.
Αναφορικά με τα AV1-2 φαντάζομαι εννοείς τα κανάλια όπου θα εμφανίζονται οι συνδεδεμένες συσκευές αναπαραγωγής (πχ video, dvd, mpeg4 δέκτης κλπ).
Όλες οι τηλεοράσεις από την στιγμή που έχουν εισόδους για συσκευές έχουν και τα αντίστοιχα κανάλια για την εμφάνιση τους.
Δοκίμασε, αφού συνδέσεις το δέκτη με την tv σου και την κεραία στο δέκτη, να ανοίξεις πρώτα τον δεκτη και μετά την tv. Λογικά η tv θα εντοπίσει από που δέχεται σήμα και θα εμφανίσει την εικόνα απο τον δέκτη. Επίσης δοκίμασε να ψάξεις τα κανάλια γιατί μπορεί να μην ονομάζονται AV1 κλπ στην δικιά σου αλλά το σήμα να εμφανίζεται πχ στο κανάλι 0 ή το 22.
Ελπίζω να βοήθησα.

Δημήτρης είπε...

Άψογος!
Λύθηκε το πρόβλημα με αντάπτορα rca σε scart output. Δεν είχα προσέξει ότι το scart μου ήταν input.
Ευχαριστώ πολύ.
Δημήτρης