Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Camfecting, η κάμερα του laptop σας παρακολουθεί


Όλοι μας χρησιμοποιούμε laptop με ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο. Καλό θα είναι να "σκεπάζουμε" την κάμερα, και να αποφεύγουμε τις ομιλίες μπροστά στον υπολογιστή, καθότι πολύ εύκολα μετατρέπεται σε "ρουφιάνο"!
Στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστών, το camfecting είναι η δόλια προσπάθεια της χρησιμοποίησης της web κάμερας χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη του Η/Υ. Η εξ αποστάσεως ενεργοποίηση της κάμερας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσουν κάτι εντός του πεδίου της κάμερας, και μερικές φορές τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της.


Tο Camfecting πραγματοποιείται με τη μόλυνση του υπολογιστή του θύματος με έναν ιό που μπορεί να παρέχει στον εισβολέα την απομακρυσμένη πρόσβαση στην κάμερα. Αυτή η επίθεση στοχεύει ειδικά στην κάμερα του θύματος, και για αυτό η λέξη camfecting προέρχεται από τις Αγγλικές λέξεις Camera (Κάμερα) και infecting (Μολυσμένος).
Συνήθως, ένας χάκερ ή ενα παγιδευμένο "αθώο" site εγκαθιστά στο θύμα του μια φαινομενικά "αθώα" εφαρμογή η οποία έχει ένα κρυφό Trojan λογισμικό μέσω του οποίου ο εισβολέας μπορεί να ελέγξει την κάμερα του θύματος. Ο camfecter ιός εγκαθιστάτε αθόρυβα στον υπολογιστή κατά το set up της αθώας εφαρμογής. Μόλις εγκατασταθεί, το camfecter να ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει εικόνες / βίντεο. Ο camfecter ιός λειτουργεί ακριβώς όπως το κανονικό πρόγραμμα της κάμερας στον υπολογιστή του θύματος, με τη μόνη διαφορά ότι ο ιός ελέγχει την κάμερα αντί για τον ιδιοκτήτη της.

Το Camfecting θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο σοβαρές και επικίνδυνες εισβολές στην ιδιωτική ζωή του ατόμου. Οι web κάμερες είναι πια σχεδόν σε όλους του υπολογιστές και χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικίες αλλά και σε όλους τους χώρους. Φανταστείτε απλά, πως έχετε το laptop στην κρεβατοκάμαρα σας και σερφάρετε στο internet ενώ η κάμερά σας καταγράφει και αναμεταδίδει χωρίς να το ξέρετε, το τι κάνετε, τι φοράτε και τι υπάρχει στο χώρο σας!

Τι μπορείτε να κάνετε!
Φροντίστε ο υπολογιστής σας να έχει ένα ενημερωμένο anti-virus (ή και firewall) και προσέξτε τι κατεβάζεται από το Internet στον υπολογιστή σας.
Στο τέλος - τέλος καλύψτε και την κάμερα με κάτι όταν δεν την χρησιμοποιείτε....!!!!

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ένα Like στο Facebook πάνω δεξιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ:http://www1.emsisoft.com/en/malware/Adware.Win32.PC_Prowler-remove.aspx ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ.