Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ανεμολόγιο - Μάθετε τα ονόματα των ανέμων


Με τον όρο Ανεμολόγιο κυρίως εννοούμε αυτόν της πυξίδας εξ ου και ανεμολόγιο πυξίδας (compass card).
Πρόκειται για χάρτινο δίσκο που αναπαριστά τον ορίζοντα, η περιφέρεια του οποίου υποδιαιρείται από 0° έως 360° (στην πράξη το σημείο 0° είναι το αυτό των 360°) και φέρει δύο διαμέτρους κάθετες από τις οποίες η μία δείχνει τη μεσημβρινή γραμμή με άκρα τα σημεία του ορίζοντα Β (Βορρά) και Ν (Νότου) και η άλλη τη γραμμή του πρώτου καθέτου με άκρα τα σημεία του ορίζοντα Α (Απηλιώτη - Ανατολή) και Ζ (Ζέφυρο -Δύση).



Τα ανεμολόγια χρησιμεύουν εκτός του προσδιορισμού των ανέμων στη μέτρηση πλεύσεων, διοπτεύσεων, ραδιοδιοπτεύσεων, και του αζιμουθίου.
Το ανεμολόγιο απαντάται σήμερα στην πράξη σε δύο κατηγορίες το ανεμολόγιο πυξίδας (compass card), και είναι αυτό που φέρεται στις πυξίδες, και το ανεμολόγιο ναυτικού χάρτη (compass rose) που φέρεται τυπωμένο σε κάθε ναυτικό χάρτη. Ο δεύτερος φέρει επίσης σημείωση με την παρατηρούμενη απόκλιση της περιοχής του χάρτη, καθώς και την ετήσια μεταβολή της.

Παρακάτω Θα βρείτε ένα πίνακα με τις ονομασίες των ανέμων και τις κατευθύνσεις από τις οποίες φυσάνε καθώς και ένα ανεμολόγιο πυξίδας. (κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερο μέγεθος)





Διαβάστε περισσότερα...

Τα ίχνη των θηλαστικών της Ελλάδας




To 1o Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς "Ν Τσοποτός" δημιούργησε μια πολύ χρήσιμη συλογή από τα ίχνη που αφήνουν τα Θηλαστικά της πατρίδας μας.


Διαβάστε περισσότερα...