Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σωστός εξαερισμός case


Καθώς τους καλοκαιρίνους μήνες η θερμοκρασία αγγίζει υψηλά επίπεδα, επιρεάζει πέρα από τους ανθρώπους, και τα μηχανήματα, οπότε αποφάσισα να φτοιάξω ενα οδηγό για το σωστό airflow (ρεύμα αέρα) μέσα στα κουτιά μας, πράγμα απαραίτητο για την απρόσκοπτη λειτουργία των σύγχρονων επεξεργαστών και συστημάτων που γίνονται όλο και πιο ενεργοβόρα!

Τα περισσότερα cases που αγοράζουμε έχουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες εμπρός και πίσω, διαστάσεων 80mm ή 120mm, κάποια διαθέτουν εξτρά ανεμιστήρες (συνήθως 80mm ή και μεγαλύτερους στο πλάι) και κάποια και στην οροφή!

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε αυτούς που δεν προνοησαν να επενδύσουν ενα καλό χρηματικό ποσό στο case του υπολογιστή τους και σαν αποτέλεσμα απέκτησαν ενα κουτί με 1 ή κανένα ανεμιστήρα!


Η θερμοκρασία των υποσυστημάτων (κάρτες γραφικών, πολλαπλοί σκληροί δίσκοι, μνήμες RAM, overclocked CPUs κλπ) σε αυτα τα case συνήθως ειναι αρκετά υψηλότερη απο το κανονικό
καθώς η θερμότητα που αποβάλουν τα υποσυστήματα αυτά δεν μπορεί να απομακρυνθεί απο το εσωτερικό του case (παγιδεύετε) με αποτέλεσμα το pc μας να γίνεται "φούρνος"!
Αυτό, έχει ώς αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην απόδοση του υπολογιστή μας και στην διάρκεια ζωής των υποσυστημάτων μας!

Αρχίζοντας λοιπόν θα πρέπει απαραίτητα να έχουμε τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες (fans) στο case μας που θα δημιουργούν το απαραίτητο airflow!
Η πράξη έχει αποδείξει ότι θέλουμε έναν ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του κουτιού, διάστασεων από 80mm και άνω (προτείνω 120mm) ο οποίος σε συνδυασμό με το τροφοδοτικό θα απομακρύνουν το θερμό αέρα απο το εσωτερικό. (από την φυσική στο σχολείο θυμόμαστε πως ο θερμος αερας ανεβαινει προς τα πάνω ενω ο ψυχρος κρατιέται χαμηλότερα!)
Για το μπροστά μέρος του κουτιού χρειαζόμαστε έναν ανεμηστήρα 120mm κατα προτημηση ο οποίος θα αναλάβει και την ψυξη των σκληρων δισκων. (κάποια case διαθέτουν βάσεις για περισσότερους απο 1 ανεμιστήρα στο μπροστινό μέρος του case).
Με αυτούς τους 2 ανεμιστήρες μπορούμε να πετύχουμε το απαραίτητο και μόνο airflow για το case μας το οποίο πλέον θα είναι ετσι:



Σημαντικό!:
Οι ανεμιστήρες, για να μην μπερδευτείτε με την φορά που φυσάνε κατά την τοποθέτηση τους, φυσάνε προς την πλευρά που περνάνε τα καλώδια τους!






Κάποια case έχουν και εξτρά ανεμιστήρες πχ στο πλάι. Aυτοί οι ανεμιστήρες ειναι αρκετά χρήσιμοι όταν για την ψύξη του επεξεργαστή έχουμε τις κλασικές ψύκτρες.


Σε αυτές τις ψύκτρες οι πλαϊνοί ανεμιστήρες βοηθάνε δίνοντας φρέσκο αέρα απευθείας από το περιβάλλον και όχι μέσα ανακυκλώνοντας τον αέρα από το κουτί!



Κάποια case διαθέτουν ανεμιστήρες και στην οροφή τους για την απεγκλωβισμό του θερμού αέρα από το πάνω μέρος και για την δημιουργία airflow στην περιοχή που ειναι οι μνήμες μας!



ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ!!!!
Το ακατάστατο εσωτερικό του υπολογιστή εχει σαν αποτέλεσμα το airflow να καταστρέφεται καθώς προσπαθεί ο αέρας να περάσει μέσα απο τα καλώδια!







Για σωστά αποτελέσματα φροντίστε να έχετε το εσωτερικό του κουτίου σας τακτοποιημένο, με τα καλώδια τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που να μην εμποδίζουν την κίνηση του αέρα όπως πχ το πλαινό:






Όπως θα διαπιστώσατε δεν αναφέραμε τίποτα για την υδρόψυξη καθώς αυτή θα μας απασχολήσει σε ξεχωριστό άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου