Σελίδες
▼
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012
Η ασφάλεια των εφήβων στο Διαδίκτυο
Επειδή αρκετοί μαθητές ακόμα και των Δημοτικών Σχολείων έχουν προφίλ στο Facebook (επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται η χρήση Facebook σε παιδιά κάτω των 13 ετών) παραθέτουμε με αναδημοσίευση ένα χρήσιμο άρθρο παρέχοντας συμβουλές σε γονείς και εφήβους για την ασφαλή χρήση του Facebook.
Για χρόνια ολόκληρα, οι έφηβοι ξόδευαν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους μιλώντας με φίλους στο τηλέφωνο. Οι σημερινοί έφηβοι δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Απλώς έχουν περισσότερους τρόπους να επικοινωνούν.
Τι κάνει ο δικός μου έφηβος στο Facebook;
Όπως οι ενήλικοι, έτσι και οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Facebook για να επικοινωνήσουν με φίλους: συνομιλούν, ανταλλάσσουν προσωπικά μηνύματα και κοινοποιούν φωτογραφίες, βίντεο, συνδέσμους και άλλες πληροφορίες. Μέσα από το Facebook ανακοινώνουν τα επιτεύγματά τους, εύχονται ο ένας στον άλλον για τα γενέθλιά τους και σχεδιάζουν κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. να πάνε σινεμά ή στο σπίτι ενός φίλου).
Ποιος μπορεί να δει το Χρονολόγιο του έφηβου παιδιού μου;
Οι μόνοι που μπορούν να δουν τι δημοσιεύουν οι έφηβοι είναι οι φίλοι τους στο Facebook, οι φίλοι των φίλων τους και τα δίκτυα στα οποία ανήκουν (π.χ. το σχολείο στο οποίο φοιτούν). Χρησιμοποιούμε επιπλέον μέτρα προστασίας και ρυθμίσεις ασφαλείας για τους εφήβους (ηλικίας 13-17 ετών), ώστε τα Χρονολόγια και οι δημοσιεύσεις τους να μην εμφανίζονται στα δημόσια αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ομοίως, όταν οι έφηβοι κοινοποιούν πού βρίσκονται μέσω της λειτουργίας Τοποθεσίες, μόνο οι φίλοι τους στο Facebook μπορούν να δουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το εργαλείο Προβολή ως πάνω δεξιά στο Χρονολόγιό τους. Με αυτό το εργαλείο, μπορούν να δουν πώς εμφανίζεται το Χρονολόγιό τους δημόσια. Για να δουν σε προεπισκόπηση πώς εμφανίζεται το Χρονολόγιό τους σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, πρέπει να πληκτρολογήσουν το όνομά του στο κενό πεδίο και να πατήσουν Enter.
Ξεκινήστε μια συζήτηση
Για να κάνετε ερωτήσεις και να ξεκινήσετε ως γονείς μια συζήτηση με τους εφήβους σας, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συζητήστε για την ασφάλεια και την τεχνολογία όπως θα μιλούσατε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο σχολείο, στο αυτοκίνητο, στις δημόσιες μεταφορές ή στον αθλητισμό.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε μια συζήτηση είναι να ρωτήσετε τα παιδιά σας γιατί θεωρούν υπηρεσίες όπως το Facebook σημαντικές. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας δείξουν πώς να δημιουργήσετε Χρονολόγιο στο Facebook, ώστε να δείτε περί τίνος πρόκειται. Συζητήστε μαζί τους σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι κατάλληλες για κοινοποίηση στο Διαδίκτυο και ποιες όχι. Ρωτήστε τα για τις ρυθμίσεις απορρήτου και προτείνετε να τις ελέγχετε μαζί τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θεσπίστε βασικούς κανόνες και επιβάλετέ τους.
Μάθετε από τους εφήβους
Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν με το Διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα SMS. Οι περισσότεροι δεν διακρίνουν καν τη ζωή στο Διαδίκτυο από τη ζωή εκτός Διαδικτύου. Η νέα τεχνολογία ήταν ανέκαθεν ένα κομμάτι της ζωής τους. Έτσι, όταν τη θεωρούμε ασήμαντη ή χάσιμο χρόνου, επικρίνουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης. Ίσως να το γνωρίζετε ήδη αυτό. Ο έφηβός σας πιθανότατα γνωρίζει περισσότερα από εσάς (εκτός κι αν είστε εξπέρ στα κοινωνικά δίκτυα). Αυτό δεν είναι κακό. Μην φοβάστε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας... φωτίσει!
Τα πάντα είναι θέμα σεβασμού
Είναι επίσης σημαντικό να μιλάμε για τον χρυσό κανόνα: να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται. Αυτό ισχύει και για τις νέες τεχνολογίες. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν πού να απευθυνθούν αν κάποιος κάποτε τα παρενοχλήσει. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν πώς να κάνουν υπεύθυνες και ασφαλείς επιλογές για ό,τι δημοσιεύουν, μιας και κάθε δημοσίευση στο Διαδίκτυο μπορεί να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί εκτός πλαισίου.
Όταν είστε στο Facebook...
Αν έχετε Χρονολόγιο στο Facebook και έχετε γίνει φίλοι με το παιδί σας, προσπαθήστε να τηρείτε τα ίδια όρια με αυτά που τηρείτε και στην πραγματική ζωή. Αφήστε τη σχέση σας να καθορίσει το πώς αλληλεπιδράτε. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη σχέση που έχετε, μπορεί να αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση των φίλων του παιδιού σας ή να δημοσιεύσετε στον τοίχο του. Σκεφτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν μια μάζωξη στο σπίτι ενός φίλου του παιδιού σας. Μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να πάει, καθώς εμπιστεύεστε τη κρίση του μεταξύ συνομηλίκων του και άλλων γονέων, παρόλο που δεν θα είστε εκεί για να το προσέχετε. Όλα είναι θέμα ισορροπίας: αφενός, της αυξανόμενης ανεξαρτησίας και ανάγκης του παιδιού σας για προσωπικό απόρρητο και, αφετέρου, της ανησυχίας σας για την ασφάλειά του.
Στη σελίδα εργαλείων θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και πηγές για την επίβλεψη των παιδιών στο Διαδίκτυο.
Μάθετε την ιδιόλεκτο
Φίλοι; Φίλοι φίλων; Μου αρέσει; Σκούντηγμα; Τοίχος; Στο Κέντρο βοήθειας του Facebook μπορείτε να μάθετε τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι.
Συμβουλές για γονείς
Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.
Συζητήστε με τον έφηβο
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί; Πηγή: http://internet-safety.sch.gr/site/index.php/component/k2/item/178 http://www.facebook.com/safety/groups/parents/
Πηγή
Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου