Σελίδες

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Πως να μεγαλώστε την εμβέλεια του wifi δικτύου σας με ένα παλιό router


Με τον παρακάτω οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε ένα δεύτερο wifi router στο υπάρχον δίκτυο του σπιτιού μας και να μεγαλώσουμε την εμβέλεια του Wi-Fi. Το δεύτερο wifi router θα λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον σημείο ασύρματης πρόσβασης (access point).
Μπορείτε εύκολα να μεγαλώσετε το δίκτυο Wi-Fi αγοράζοντας Wi-Fi repeaters ή ασύρματα Access points - αλλά για να γλυτώσουμε μερικά ευρώ, θα δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε μόνο με ένα παλιό wifi router που ίσως δεν χρησιμοποιείτε και ένα απλό φθηνό καλώδιο Ethernet.



Με λίγα λόγια αυτό που θα κάνουμε είναι να συνδέσουμε το παλιό μας wifi router με το υπάρχον μέσω καλωδίου ethernet και να το μετατρέψουμε (το παλιό) σε access point πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να έχουμε wifi σήμα εκεί που δεν είχαμε (πχ στον πάνω όροφο).

Επί το έργον:

Για ευχρηστία θα ονομάσουμε το υπάρχον router A, και το παλιό router Β.

Α : Γράφουμε κάπου τις ρυθμίσεις του υπάρχοντος Router

Θα χρειαστεί να ξέρουμε την ΙΡ address και τη Subnet Mask από το Α router.

Για αυτό το παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η IP του υπάρχοντος router είναι 192.168.2.1 και η Subnet Mask είναι 255.255.255.0 .

Στην συνέχεια ανοίξτε το web browser σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP του router στη γραμμή διεύθυνσης. Δώστε τους κωδικούς admin του router σας για να μπούμε στις ρυθμίσεις του και στην συνέχεια πηγαίντε στις ρυθμίσεις wifi* και σημειώστε το Wireless Mode που έχει (πχ 802.11g κλπ), το SSID (το όνομα του δικτύου σας) και το κανάλι (Channel) .

*το κάθε router απεικονίζει τις ρυθμίσεις με διαφορετικό τρόπο, όμως αυτά που θέλουμε είναι τα ίδια σε όλα.

Αν έχετε κλειδωμένο το WiFi σας με κωδικό, επίσης σημειώστε το είδος ασφαλείας που χρησιμοποιείται (πχ WPA, WEP ή WPA2 ) καθώς και τον κωδικό wifi και κλείστε το παράθυρο του web browser.

Β : Ρύθμιση παλιού (Β) Router

Στη συνέχεια θα πρέπει να ρυθμίσουμε το router Β. Αρχικά κάνουμε επαναφορά του router στις εργοστασιακές ρυθμίσεις πατώντας το κουμπί επαναφοράς για περίπου 10 δευτερόλεπτα (στο πίσω/κάτω μέρος θα υπάρχει κάποια τρυπούλα που θα λέει reset).

Τώρα για να περάσουμε τις ρυθμίσεις του router Α στο router B --> συνδέστε το router B στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το καλώδιο Ethernet. Βάλτε το ένα άκρο του καλωδίου σε οποιαδήποτε από τις θύρες ethernet που έχει το router και το άλλο άκρο στη θύρα Ethernet του υπολογιστή σας ενώ βεβαιωθείτε ότι το Β router είναι ενεργοποιημένο.

Ανοίξτε ξανά ένα web browser και πληκτρολογήστε την διεύθυνση IP του router Β (συνήθως το γράφει από κάτω). Τα πιο συνήθη είναι 192.168.2.1 ή 192.168.1.1 ή 192.168.0.1 .

Μόλις μπείτε στις ρυθμίσεις του router Β, θα πρέπει να αλλάξετε τις τιμές του Wireless mode, το κανάλι, το είδος ασφάλειας και το κωδικό wifi έτσι ώστε να ταιριάζουν με αυτές του router Α. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό όνομα SSID (όνομα) για το router (για να ξέρετε σε πιο μηχάνημα έχετε συνδεθεί).

Στη συνέχεια, μεταβείτε στο μενού Setup - > Advanced routing και να αλλάξετε την τρέχουσα κατάσταση από Gateway σε Router. Μετά απενεργοποίηστε το DHCP Server μίας και το router Α θα αναλάβει την ανάθεσης διευθύνσεων IP στις διάφορες wifi συσκευές.

Τέλος, αλλάξτε τη διεύθυνση IP του router Β με οποιαδήποτε ελεύθερη διεύθυνση στο δίκτυό σας. Για παράδειγμα, εάν η διεύθυνση IP του router Α είναι 192.168.2.1 , μπορείτε να ορίσετε ως ΙΡ στο Β την 192.168.2.2 .
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η Subnet Mask είναι η ίδια και στα δύο routers και αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις του router Β.

Γ : Συνδέστε τα δύο router με ένα Ethernet Cat-5 καλώδιο

Αφού ρυθμίσαμε τα router, ήρθε η ώρα να τα συνδέσετε με ένα καλώδιο Ethernet. Βάλτε λοιπόν την μία άκρη του καλωδίου σε μια ελεύθερη ethernet θύρα του router Α (συνήθως έχουν 4 θύρες) και την άλλη την συνδέετε σε οποιαδήποτε από τις θύρες ethernet του router Β.


Αυτό ήταν!
Εφόσον περάσατε τις ρυθμίσεις σωστά το router Β μέσω του καλωδίου θα λαμβάνει σήμα από το router A και θα το μεταφέρει εκεί που το έχετε.

Αν βρήκατε χρήσιμο το παραπάνω άρθρο κάντε Like πάνω δεξιά.

15 σχόλια:

  1. Ωραίο μπλογκ!!! Πάνως νομίζω πως έχει σημασία να γνωρίζουμε και τις IP είχα γράψειένα έρθρο εδώ http://networksgr.blogspot.com/2012/09/ip.html δεν ξέρω αν βοηθάει αλλά είναι σημαντικές στην κατανόηση του δικτύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γινεται να συνδεθει το ρουτερ(Β) με το ρουτερ(Α) ασυρματα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έξαιρετικά χρήσιμο και αναλυτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Πολύ απλό το άρθρο σας και εξυπηρετικό. Εκεί που έχω κολλήσει είναι το κομμάτι με την αλλαγή του Gateway σε Router. Δεν μπορώ να βρω το πεδίο στο μενού του "παλιού" router μου. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα. Κι εγω εχω κολλησει εκει που κολλησε ο προηγουμενος. Δε μπορω να βρω απο που αλλαζει το Gateway σε touter. Εχω για δετρερο ενα που πηρα απο τον OTE μαρκας ZTE. Αν ειναι ευκολο λιγη βοηθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το πολύ κατατοπιστικό how to. Θα ήθελα να μου δώσετε το δικαίωμα να ανεβάσω στη σελίδα του Facebbok μου, το link σας. Εκτός και κάνω λάθος είναι το: http://kouloukith.blogspot.gr/2014/05/wifi-router.html . Απλά, όπως εγώ, έτσι και πόσοι άλλοι ψάχνουν για repeater, ή άλλους τρόπους να επεκτείνουν την εμβέλεια του δικτύου τους ή απλά και κυρίως αυτό: (τους έχουν μείνει τόσα Modem-Router από τις εταιρείες που έχουν αλλάξει κατά καιρούς). Και σίγουρος είμαι πως σε κανέναν δε θα πάει άχρηστο αυτό το θέμα. Φοβερό άρθρο. Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Θεοχάρης Σιχλιμίρης --> Σε ευχαριστώ φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει τρόπος να συνδέσουμε το B router ασύρματα στο A;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ε εισαι ωραιος, δυο ωρες παιδευομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ενω απο το Laptop εχω διαχειριστει και το Α και το Β το Β το βλεπω ασυρματα αλλα δεν μου δινει ιντερνετ εχετε καποια λυση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θύμιος ΠανουργιάςΠόσο23 Οκτωβρίου 2018 στις 5:25 μ.μ.

    Το καλώδιο εθερνέτ, που συνδέει τα 2 ρούτερ, πόσο μήκος μπορεί να έχει για να λειτουργεί χωρίς απώλειες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέχρι 100 μέτρα περίπου δεν θα έχεις απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα!!! Ενα σχεδιάγραμμα για όλη αυτήν την διαδικασία είναι εύκολο να έχουμε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αδύνατον να βρω το πεδίο για αλλαγη Advanced Routing > Gateway > Router.

    Δεν βρήκα τίποτα όσο κι εάν έψαξα

    ΑπάντησηΔιαγραφή