Αποφάσισες να χτίσεις το PC των ονείρων σου?
Διαβάζοντας παρακάτω θα δούμε: από ποια εξαρτήματα αποτελείτε, τι κάνει το καθένα, τι επιλογές έχεις και τι πρέπει να προσέξεις.
Διαβάστε περισσότερα...
ΜΗΤΡΙΚΗ (MOTHERBOARD)
Αποτελεί την βάση του PC, το σημείο που συνδέονται και επικοινωνούν όλα τα στοιχεία του υπολογιστή.
Ρόλος της είναι η μεταφορά και ο συντονισμός της κίνησης των δεδομένων από υποσύστημα σε υποσύστημα.
Τι πρέπει να προσέξω:
Πόσα slot μνήμης, πόσες θύρες USB, και πόσα PCIe slots? Οι παράμετροι αυτοί καθορίζουν πόσο δυνατό μπορεί να είναι το όλο σύστημα μου αλλά και τι επιλογές έχω για μελλοντικές αναβαθμίσεις
Το μέγεθός της μητρικής. Είναι σημαντική παράμετρος η οποία καθορίζει και το κουτί που πρέπει να επιλέξω. Πιο συνηθισμένα μεγέθη τα microATX, ATX.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ (CPU)
Είναι το μυαλό του υπολογιστή! Στον επεξεργαστή εκτελούνται όλες οι διεργασίες και οι υπολογισμοί. Όσο μεγαλύτερη είναι η υπολογιστική του δύναμη, τόσο γρηγορότερα εκτελούνται οι εντολές και οι λειτουργίες που του στέλνονται.
Τι πρέπει να προσέξω:
Ο επεξεργαστής κουμπώνει πάνω στην μητρική σε συγκεκριμένη θέση που ονομάζεται socket. Πρόσεξε να διαλέξεις επεξεργαστή που να έχει το ίδιο socket με την μητρική που έχεις.
Η ψύξη του επεξεργαστή έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την διάρκεια ζωής του, όσο και για την καλή και γρήγορη λειτουργία του. Πρόσεξε η ψύκτρα να εφάπτεται καλά πάνω στον επεξεργαστή.
ΜΝΗΜΗ (RAM)
Ένας μικρός, αλλά εξαιρετικά γρήγορος στη διακίνηση δεδομένων αποθηκευτικός χώρος. Εδώ ο επεξεργαστής αποθηκεύει προσωρινά, δεδομένα και εφαρμογές με τα οποία τρέχει ο επεξεργαστής. Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά της μνήμης είναι η χωρητικότητα (σε GB) και η συχνότητα (σε MHz)
Τι πρέπει να προσέξω:
Επιλέγω το είδος και την συχνότητα της μνήμης μου, με γνώμονα τις απαιτήσεις που έχω από το σύστημά μου. (λες οι μνήμες δεν κάνουν για όλα τα motherboard, πρέπει να είσαι προσεκτικός στην επιλογή της μνήμης που να είναι συμβατή για το σύστημά σου)
Bigger is Faster: μεγαλύτερη μνήμη σημαίνει και καλύτερες επιδόσεις.
ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ (HDD - SSD)
Είναι ο αποθηκευτικός χώρος του συστήματος. Εδώ αποθηκεύονται όλα τα αρχεία, φωτογραφίες, μουσική κλπ καθώς και το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές που τρέχουν στο PC. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η χωρητικότητα (σε GB ή TB).
Τι πρέπει να προσέξω:
HDD (HARD DISC DRIVE) ή SSD (SOLID STATE DRIVE)
Ο κλασικός σκληρός δίσκος HDD αποτελείται από μηχανικά μέρη. Έχει χωρητικότητες από 250GB ως και 6ΤΒ και είναι η ιδανική λύση όταν απαιτείται άφθονος αποθηκευτικός χώρος για μεγάλα αρχεία, μουσική, ταινίες, backup κλπ
Ο δίσκος SSD είναι ένας δίσκος που αποτελείτε από στοιχεία μνήμης. Είναι εξαιρετικά γρήγορος και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Με χωρητικότητες από 60 GB ώς 1ΤΒ. Χρησιμοποιείται εκεί που η ταχύτητα στην διαχείριση δεδομένων παίζει ρόλο, όπως παράδειγμα σαν δίσκος για λειτουργικό σύστημα.
ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ (VGA)
Είναι η συσκευή που παίρνει δεδομένα από τον επεξεργαστή, τα κάνει εικόνα και τα προβάλει στην οθόνη. Διαθέτει τοπική ενσωματωμένη μνήμη για τις δικές της διεργασίες, ενώ διαθέσει εξόδους στο πίσω μέρος του υπολογιστή για σύνδεση με το μόνιτορ.
Τι πρέπει να προσέξω:
Πολλές μητρικές έχουν ενσωματωμένη VGA επάνω τους, οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον αγορά κάρτας (μην μένεις σε ότι σου προσφέρουν τα ενσωματωμένα γραφικά ή μια τυπική κάρτα. Αναβαθμίζοντας το PC με μία καλή κάρτα θα μπορείς να δεις τα παιχνίδια σε μεγαλύτερη ανάλυση, με περισσότερες λεπτομέρειες και εφέ)
Προσέχω το m;onitor που θα επιλέξω να έχει είσοδο συμβατή με τις εξόδους τις κάρτας γραφικών που έχω (πχ HDMI, DVI κλπ)
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ (PSU)
Είναι ο τοπικός υποσταθμός ενέργειας του συστήματος μου. Τροφοδοτεί όλα τα συστήματα με ρεύμα και αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας από τις υπερτάσεις. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ισχύς (σε watts) που μπορεί να προσφέρει.
Τι πρέπει να προσέξω:
Επιλέγω τροφοδοτικό με ισχύ που υπερκαλύπτει τις ανάγκες που έχει σε ενέργεια το σύστημά μου. Ένα υποτροφοδοτούμενο σύστημα, είναι ασταθές και με χαμηλές επιδόσεις.
Modular τροφοδοτικό: είναι το τροφοδοτικό στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρούμε καλώδια σύνδεσης ανάλογα με το τι χρειάζεται το σύστημα, έτσι, έχω ένα "τακτοποιημένο" PC χωρίς καλώδια να περισσεύουν.
ΚΟΥΤΙ (CASE)
Αποτελεί το "σπίτι" του συστήματος, που περιβάλει και προστατεύει όλα τα υποσυστήματα. Είναι η εμφάνιση του PC, όποτε στην επιλογή παίζει ρόλο και το γούστο του καθενός.
Τι πρέπει να προσέξω:
Καλό είναι στην πρόσοψη να υπάρχουν θύρες USB ώστε να είναι εύκολο να συνδέω εξωτερικές συσκευές.
Επιλέγω κουτί που να έχει καλή ροή αέρα, ώστε να εξασφαλίζω την καλή ψύξη του συστήματος. Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το εσωτερικό του συστήματός μου, τόσο καλύτερη η ροή του αέρα.
Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ένα Like στο Facebook πάνω δεξιά.