Σελίδες

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Πυροσβεστήρες


Οι πυροσβεστήρες αποτελούν συσκευές πρώτης ανάγκης.
Είναι σχεδιασμένοι να εκτοξεύουν ειδικά κατασβεστικά υλικά τα οποία διακόπτουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Το μικρό κόστος αγοράς και συντήρησης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, τους καθιστά ένα από τα κυριότερα εργαλεία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για το λόγο αυτό επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Οι πυροσβεστήρες είναι αποτελεσματικοί στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στα αρχικά της στάδια και στατιστικά περίπου το 60% των πυρκαγιών αντιμετωπίζονται με τη χρήση τους. Είναι κρίσιμης σημασίας οι πυροσβεστήρες να έχουν συντηρηθεί σωστά και το προσωπικό να είναι άρτια εκπαιδευμένο στη χρήση τους.

Διαβάστε περισσότερα...


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Σημάνετε συναγερμό, φροντίστε να ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.
  • Χρησιμοποιείστε τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα άμεσα. Ο χρόνος εκκένωσης ενός πυροσβεστήρα είναι περίπου 6 -15 sec.
  • Χρησιμοποιείστε όλο το κατασβεστικό υλικό

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
    1. Αφαιρέστε την ασφάλεια.
    2. Στοχεύστε τη φωτιά από απόσταση 3-4 μέτρων.
    3. Πιέστε το μοχλό



    Οι πυρκαγιές χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ανάλογα με τη φύση της καύσιμης ύλης (στερεά, υγρά, αέρια καύσιμα και εύφλεκτα μέταλλα). Αναγνωρίζοντας τους ειδικούς κινδύνους της κάθε εγκατάστασης, εγκαθιστούμε τον καταλληλότερο πυροσβεστήρα δίπλα σε κάθε κίνδυνο. Πρακτικά εγκαθιστούμε γενικής χρήσης πυροσβεστήρες ABC ξηράς σκόνης σε όλους τους χώρους. Η καταλληλότητα του πυροσβεστήρα για χρήση σε πυρκαγιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος, προσδιορίζεται στην ετικέτα όπου και αναγράφεται η μέγιστη ασφαλής ηλεκτρική τάση λειτουργίας για το χρήστη.
    Η απόδοση ενός πυροσβεστήρα στην κατάσβεση ονομάζεται κατασβεστική ικανότητα και αναγράφεται στην ετικέτα. Πυροσβεστήρες με ίδια ποσότητα κατασβεστικού υλικού δεν έχουν κατ’ ανάγκη και την ίδια κατασβεστική ικανότητα και το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή τους.


    Οι πρώτοι πυροσβεστήρες κατασκευάστηκαν στα τέλη του 1800. Οι σύγχρονοι πυροσβεστήρες που κυκλοφορούν στη χώρα μας πρέπει να είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 97/23 και το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ-3. Αναζητήστε την ανεξίτηλη σήμανση CE στο κέλυφος και στη βαλβίδα του πυροσβεστήρα καθώς και τη συμμόρφωση με το πρότυπο EN-3 στην ετικέτα του. Επιπλέον πιστοποιήσεις είναι δυνατόν να απαιτούνται σε ειδικές χρήσεις (π.χ. αεροπλοΐα, ναυτιλία).
    Οι νέοι πυροσβεστήρες δεν επιτρέπεται να φέρουν ελαττώματα ή άλλες ελλείψεις που τους καθιστούν αναποτελεσματικούς ή επικίνδυνους. Για το λόγο αυτό κατά την παραγωγική διαδικασία επιβάλλεται ο τελικός ποιοτικός έλεγχος του 100% των πυροσβεστήρων από τον κατασκευαστή υπό την εποπτεία Αναγνωρισμένου Φορέα Ελέγχου.

    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
    Όλοι οι πυροσβεστήρες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης λειτουργίας υπόκεινται σε υποχρεωτική συντήρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΚΥA 618/43/20-1-2005 (ΦΕΚ Β’ 52) και ΚΥΑ 17230/671/1-9-2005 (ΦΕΚ Β’ 1218).
    Οπτικός έλεγχος από τον ιδιοκτήτη / χρήστη
    Πραγματοποιείται ανά τρίμηνο και ελέγχεται εάν ο πυροσβεστήρας είναι τοποθετημένος στο καθορισμένο σημείο, δεν
    εμποδίζεται, είναι ορατός, έχει ευανάγνωστες οδηγίες, δεν έχει εμφανή σημεία κακώσεων και δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
    Συντήρηση από Αναγνωρισμένες Εταιρείες
    Η συντήρηση όλων των τύπων πυροσβεστήρων πραγματοποιείται μόνο από Αναγνωρισμένες Εταιρείες (πιστοποιημένοι συντηρητές). Κάθε αναγνωρισμένη εταιρεία φέρει αριθμό πιστοποίησης που αναγράφεται στην ετικέτα ελέγχου του πυροσβεστήρα. Διεξάγονται οι παρακάτω διαδικασίες οι οποίες επιτηρούνται από Αναγνωρισμένο Φορέα Ελέγχου:


    Δακτύλιος Ελέγχου
    Ο δακτύλιος θα πρέπει να αναγράφει ανάγλυφα το έτος συντήρησης και ο χρωματισμός του να είναι ίδιος με αυτόν της ετικέτας αναγόμωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της ΚΥΑ 17230/671/2005/01-09-2005 (ΦΕΚ Β ́ 1218).
    0ι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως θα πρέπει να φέρουν στο λαιμό του πυροσβεστήρα δακτύλιο ελέγχου, κατά την ετήσια συντήρηση ή όταν αναγομώνονται. Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα πρέπει να φέρουν στο λαιμό του πυροσβεστήρα δακτύλιο ελέγχου, ύστερα από τη διενέργεια υδραυλικής δοκιμής.

    ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΕΣ
    Χρήστης / Ιδιοκτήτης: Φροντίζει οι πυροσβεστήρες να είναι συντηρημένοι, διενεργεί τον οπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο και είναι υπεύθυνος για τον τρόπο και την ποσότητα των πυροσβεστήρων που απομακρύνονται από την εγκατάσταση κατά τη διάρκεια των συντηρήσεων.
    Κατασκευαστής / Εισαγωγέας: Είναι υπεύθυνος για τον άρτιο σχεδιασμό και τον πλήρη έλεγχο των παραγόμενων πυροσβεστήρων.
    Αναγνωρισμένη Εταιρεία Συντήρησης Πυροσβεστήρων: Είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ασφάλειας των δοχείων πίεσης, της λειτουργικής ικανότητας, της ποσότητας και της ποιότητας του κατασβεστικού υλικού προκειμένου οι πυροσβεστήρες να επανέλθουν σε άρτια λειτουργική κατάσταση.
    Κέντρο Επανελέγχου δοχείων πίεσης: Αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει την ικανότητα του συγκροτήματος πίεσης του πυροσβεστήρα να δεχθεί τη σχεδιασμένη πίεση λειτουργίας.
    Αναγνωρισμένος Φορέας Ελέγχου: Βεβαιώνει για το σχεδιασμό, την τήρηση των προδιαγραφών της παραγωγικής διαδικασίας (κατασκευή, συντήρηση, επανέλεγχος σε Κέντρο Επανελέγχου) και συμμετέχει στην αστική ευθύνη μαζί με τον κατασκευαστή, συντηρητή και το κέντρο επανελέγχου σε οποιαδήποτε αστοχία ή μη συμμόρφωση του εξοπλισμού με τις προδιαγραφές.
    Φορητοί πυροσβεστήρες σε οχήματα: Σύμφωνα με την Υ.Α. 50292/3549/08/16-02-2009 (ΦΕΚ Β ́ 272), προβλέπονται πυροσβεστήρες εντός των οχημάτων. Ειδικότερα τα οχήματα κατηγορίας Μ1 δηλαδή μέχρι οκτώ (8) θέσεων (εκτός του οδηγού) θα πρέπει να φέρουν ένα (1) φορητό πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως, κατάλληλο για πυρκαγιές κατηγορίας A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα έως 1000 Volt, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8A, 34B, C

    Πηγή

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου