Σελίδες

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Playstation 4 πως να αλλάξετε το σκληρό δίσκο


Τα παιχνίδια για το PS4 καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον σκληρό δίσκο της κονσόλας και αν έχετε και πολλά, τα 500GB που δίνει η πρώτη έκδοση μπορούν να φανούν λίγα. Ήδη η Sony κυκλοφόρησε ένα νέο μοντέλο PS4 με σκληρό δίσκο 1 ΤΒ όμως αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε και εσείς να αναβαθμίσετε τον 500αρι σκληρό με μεγαλύτερο διπλασιάζοντας ή να τετραπλασιάζοντας την χωρητικότητα της παιχνιδομηχανής σας.



Τι θα χρειαστείτε:
το PS4
ένα κατσαβίδι Phillips (σταυροκατσάβιδο)
ένα σκληρό δίσκο SATA 2,5 ιντσών
ένα USB stick σε FAT32 (χωρητικότητας ανάλογα με τα αρχεία που θα κάνετε backup)
ένα laptop ή τον υπολογιστή με σύνδεση στο internet (για να κατεβάσουμε το firmware)
το PS4 χειριστήριο και το καλώδιο microUSB


Βήμα 1ο: Τι σκληρό δίσκο να πάρω?
Το PS4 χρησιμοποιεί ένα σκληρό δίσκο 2,5 ιντσών SATA, (σαν αυτούς που έχουν συνήθως τα laptop).
Θα πρέπει επίσης το πάχος να είναι κάτω από 9,5 χιλιοστά λόγω του μέγεθους του κουτιού στο οποίο μπαίνει στην κονσόλα. Αυτό ίσως να περιορίζει τις επιλογές ειδικότερα αν πάτε σε σκληρούς δίσκους άνω των 2TB που είναι πιο "χοντροί".
Αναφορικά με την ταχύτητα, συνήθως οι σκληροί δίσκοι των 2,5 ιντσών τρέχουν στις 5400rpm - όπως και ο "μαμίσιος". Αν θέλετε να δείτε πραγματική βελτίωση στην ταχύτητα φόρτωσης των παιχνιδιών, δείτε για σκληρό στις 7200rpm.
Για ακόμα καλύτερη απόδοση, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα SSD (όπως λόγω κόστους ίσως δεν σας συμφέρει ειδικότερα στις μεγάλες χωρητικότητες).

Βήμα 2ο: Back up των δεδομένων σας
Αφού πήρατε τον δίσκο σας το επόμενο βήμα είναι να κάνετε backup των δεδομένων που δεν θέλετε να χάσετε. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε backup των ήδη εγκατεστημένων παιχνιδιών και θα χρειαστεί να τα εγκαταστήσετε ξανά. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να σώσετε τα saves των παιχνιδιών στο στικάκι usb πηγαίνοντας Settings > Application saved data management > Saved data in system storage. Εδώ θα δείτε μια επιλογή για να τα αντιγράψετε σε ένα USB drive.

Βήμα 3ο: Αντικατάσταση του σκληρού δίσκου
Αρχικά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει δίσκάκι στη μονάδα και στην συνέχεια σβήσετε το τελείως (όχι κατάσταση αναμονής). Μέτα αποσυνδέσετε όλα τα καλώδια που μπορεί να έχετε συνδεδεμένα (πχ ethernet κλπ) και βγάλτε το απο την πρίζα.
Ακουμπήστε το σε μια σταθερή επιφάνεια, βάλτε ένα χέρι στο πάνω γυαλιστερό καπάκι και να το μετακινήσετε το λίγο προς το πλάι. (δεν συγκρατείται με βίδες).


Ο σκληρός δίσκος είναι μπροστά και υπάρχει μία βίδα που πρέπει να ξεβιδωθεί για να απελευθερωθεί το πλαίσιο που τον συγκρατεί και το τραβάμε ελαφρά προς τα έξω.



Στην συνέχεια αφαιρούμε τις 4 βίδες που συγκρατούν το δίσκο στο μεταλλικό πλαίσιο και βάζουμε τον νέο με την ίδια φορά και τον βιδώνουμε με τις ίδιες 4 βίδες και τον τοποθετούμε στην θέση του βιδώνοντας και την τελευταία βίδα.
Τέλος κουμπώνουμε και το μαύρο γυαλιστερό καπάκι.

Βήμα 4ο: κατεβάστε το firmware PS4
Τώρα έχετε ένα PS4 εντελώς κενό καθώς το firmware της κονσόλας είναι αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο που μόλις αφαιρέσαμε.
Θα χρειαστεί να κατεβάσετε το firmware σε ένα usb στικακι (FAT32 formated) χρησιμοποιώντας έναν άλλο υπολογιστή από την σελίδα https://www.playstation.com/en-us/support/system-updates/ps4/#newinstallation (εχει αναλυτικές οδηγίες και στο μέσω έχει ενα κουμπάκι DOWNLOAD NOW.
Αφού έχετε κατεβάσει το firmware, στο στικάκι φτιάξτε ένα φάκελο με τίτλο PS4 και μέσα σε αυτό το φάκελο φτιάξτε ένα νέο φάκελο με τίτλο UPDATE και μέσα στον φάκελο UPDATE βάλτε το αρχείο firmware (PS4UPDATE.PUP) που κατεβάσατε.
Προσοχή: οι τίτλοι των φακέλων να είναι στα αγγλικά και με ΚΕΦΑΛΑΙΑ χωρίς κενά μπρος ή πίσω!!!

Βήμα 5ο: Περνάμε το firmware
Συνδέουμε το PS4 με την TV όπως και το χειριστήριο με το καλώδιο (δεν λειτουργεί ασύρματα σε αυτό το σημείο) και βάζουμε το USB stick σε μία θύρα.
Θέτουμε το PS4 σε λειτουργία Safe mode κρατώντας το κουμπί power της κονσόλας για 7 δευτερόλεπτα μέχρι να ακουστεί ένα μπιπ.
Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να πατήσετε το κουμπί PS στο χειριστήριο, και στη συνέχεια, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη.
Μόλις το firmware εγκατασταθεί μπορείτε να ξαναπεράσετε όλα σας τα παιχνίδια (από τα cd τους ή από το PS Plus αν τα έχετε αγοράσει ηλεκτρονικά) και φυσικά να ξαναφορτώστε τα saves που κάναμε back up στο USB stick.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Πυροσβεστήρες


Οι πυροσβεστήρες αποτελούν συσκευές πρώτης ανάγκης.
Είναι σχεδιασμένοι να εκτοξεύουν ειδικά κατασβεστικά υλικά τα οποία διακόπτουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Το μικρό κόστος αγοράς και συντήρησης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, τους καθιστά ένα από τα κυριότερα εργαλεία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για το λόγο αυτό επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Οι πυροσβεστήρες είναι αποτελεσματικοί στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στα αρχικά της στάδια και στατιστικά περίπου το 60% των πυρκαγιών αντιμετωπίζονται με τη χρήση τους. Είναι κρίσιμης σημασίας οι πυροσβεστήρες να έχουν συντηρηθεί σωστά και το προσωπικό να είναι άρτια εκπαιδευμένο στη χρήση τους.

Διαβάστε περισσότερα...


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Σημάνετε συναγερμό, φροντίστε να ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199.
  • Χρησιμοποιείστε τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα άμεσα. Ο χρόνος εκκένωσης ενός πυροσβεστήρα είναι περίπου 6 -15 sec.
  • Χρησιμοποιείστε όλο το κατασβεστικό υλικό

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
    1. Αφαιρέστε την ασφάλεια.
    2. Στοχεύστε τη φωτιά από απόσταση 3-4 μέτρων.
    3. Πιέστε το μοχλό



    Οι πυρκαγιές χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ανάλογα με τη φύση της καύσιμης ύλης (στερεά, υγρά, αέρια καύσιμα και εύφλεκτα μέταλλα). Αναγνωρίζοντας τους ειδικούς κινδύνους της κάθε εγκατάστασης, εγκαθιστούμε τον καταλληλότερο πυροσβεστήρα δίπλα σε κάθε κίνδυνο. Πρακτικά εγκαθιστούμε γενικής χρήσης πυροσβεστήρες ABC ξηράς σκόνης σε όλους τους χώρους. Η καταλληλότητα του πυροσβεστήρα για χρήση σε πυρκαγιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος, προσδιορίζεται στην ετικέτα όπου και αναγράφεται η μέγιστη ασφαλής ηλεκτρική τάση λειτουργίας για το χρήστη.
    Η απόδοση ενός πυροσβεστήρα στην κατάσβεση ονομάζεται κατασβεστική ικανότητα και αναγράφεται στην ετικέτα. Πυροσβεστήρες με ίδια ποσότητα κατασβεστικού υλικού δεν έχουν κατ’ ανάγκη και την ίδια κατασβεστική ικανότητα και το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή τους.


    Οι πρώτοι πυροσβεστήρες κατασκευάστηκαν στα τέλη του 1800. Οι σύγχρονοι πυροσβεστήρες που κυκλοφορούν στη χώρα μας πρέπει να είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 97/23 και το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ-3. Αναζητήστε την ανεξίτηλη σήμανση CE στο κέλυφος και στη βαλβίδα του πυροσβεστήρα καθώς και τη συμμόρφωση με το πρότυπο EN-3 στην ετικέτα του. Επιπλέον πιστοποιήσεις είναι δυνατόν να απαιτούνται σε ειδικές χρήσεις (π.χ. αεροπλοΐα, ναυτιλία).
    Οι νέοι πυροσβεστήρες δεν επιτρέπεται να φέρουν ελαττώματα ή άλλες ελλείψεις που τους καθιστούν αναποτελεσματικούς ή επικίνδυνους. Για το λόγο αυτό κατά την παραγωγική διαδικασία επιβάλλεται ο τελικός ποιοτικός έλεγχος του 100% των πυροσβεστήρων από τον κατασκευαστή υπό την εποπτεία Αναγνωρισμένου Φορέα Ελέγχου.

    ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
    Όλοι οι πυροσβεστήρες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης λειτουργίας υπόκεινται σε υποχρεωτική συντήρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΚΥA 618/43/20-1-2005 (ΦΕΚ Β’ 52) και ΚΥΑ 17230/671/1-9-2005 (ΦΕΚ Β’ 1218).
    Οπτικός έλεγχος από τον ιδιοκτήτη / χρήστη
    Πραγματοποιείται ανά τρίμηνο και ελέγχεται εάν ο πυροσβεστήρας είναι τοποθετημένος στο καθορισμένο σημείο, δεν
    εμποδίζεται, είναι ορατός, έχει ευανάγνωστες οδηγίες, δεν έχει εμφανή σημεία κακώσεων και δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
    Συντήρηση από Αναγνωρισμένες Εταιρείες
    Η συντήρηση όλων των τύπων πυροσβεστήρων πραγματοποιείται μόνο από Αναγνωρισμένες Εταιρείες (πιστοποιημένοι συντηρητές). Κάθε αναγνωρισμένη εταιρεία φέρει αριθμό πιστοποίησης που αναγράφεται στην ετικέτα ελέγχου του πυροσβεστήρα. Διεξάγονται οι παρακάτω διαδικασίες οι οποίες επιτηρούνται από Αναγνωρισμένο Φορέα Ελέγχου:


    Δακτύλιος Ελέγχου
    Ο δακτύλιος θα πρέπει να αναγράφει ανάγλυφα το έτος συντήρησης και ο χρωματισμός του να είναι ίδιος με αυτόν της ετικέτας αναγόμωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της ΚΥΑ 17230/671/2005/01-09-2005 (ΦΕΚ Β ́ 1218).
    0ι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως θα πρέπει να φέρουν στο λαιμό του πυροσβεστήρα δακτύλιο ελέγχου, κατά την ετήσια συντήρηση ή όταν αναγομώνονται. Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα πρέπει να φέρουν στο λαιμό του πυροσβεστήρα δακτύλιο ελέγχου, ύστερα από τη διενέργεια υδραυλικής δοκιμής.

    ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΕΣ
    Χρήστης / Ιδιοκτήτης: Φροντίζει οι πυροσβεστήρες να είναι συντηρημένοι, διενεργεί τον οπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο και είναι υπεύθυνος για τον τρόπο και την ποσότητα των πυροσβεστήρων που απομακρύνονται από την εγκατάσταση κατά τη διάρκεια των συντηρήσεων.
    Κατασκευαστής / Εισαγωγέας: Είναι υπεύθυνος για τον άρτιο σχεδιασμό και τον πλήρη έλεγχο των παραγόμενων πυροσβεστήρων.
    Αναγνωρισμένη Εταιρεία Συντήρησης Πυροσβεστήρων: Είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ασφάλειας των δοχείων πίεσης, της λειτουργικής ικανότητας, της ποσότητας και της ποιότητας του κατασβεστικού υλικού προκειμένου οι πυροσβεστήρες να επανέλθουν σε άρτια λειτουργική κατάσταση.
    Κέντρο Επανελέγχου δοχείων πίεσης: Αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει την ικανότητα του συγκροτήματος πίεσης του πυροσβεστήρα να δεχθεί τη σχεδιασμένη πίεση λειτουργίας.
    Αναγνωρισμένος Φορέας Ελέγχου: Βεβαιώνει για το σχεδιασμό, την τήρηση των προδιαγραφών της παραγωγικής διαδικασίας (κατασκευή, συντήρηση, επανέλεγχος σε Κέντρο Επανελέγχου) και συμμετέχει στην αστική ευθύνη μαζί με τον κατασκευαστή, συντηρητή και το κέντρο επανελέγχου σε οποιαδήποτε αστοχία ή μη συμμόρφωση του εξοπλισμού με τις προδιαγραφές.
    Φορητοί πυροσβεστήρες σε οχήματα: Σύμφωνα με την Υ.Α. 50292/3549/08/16-02-2009 (ΦΕΚ Β ́ 272), προβλέπονται πυροσβεστήρες εντός των οχημάτων. Ειδικότερα τα οχήματα κατηγορίας Μ1 δηλαδή μέχρι οκτώ (8) θέσεων (εκτός του οδηγού) θα πρέπει να φέρουν ένα (1) φορητό πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως, κατάλληλο για πυρκαγιές κατηγορίας A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα έως 1000 Volt, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8A, 34B, C

    Πηγή

  • Σεισμός, τι να κάνετε


    Κατοικούμε σε μία χώρα η οποία περιβάλλεται από σεισμικά ρήγματα. Η σεισμικότητα της Ελλάδας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη στην Ευρώπη! Ο οδηγός αυτός έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να προστατευτούμε σε περίπτωση σεισμού.

    Διαβάστε περισσότερα...


    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

    Μέσα στο σπίτι
  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
    - κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
    - μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    - μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

    Έξω από το σπίτι
  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
    - μακριά από κτίρια και δέντρα
    - μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

    ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Αν είστε μέσα στο σπίτι
  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

    Αν είστε σε ψηλό κτίριο
  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

    Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

    Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

    Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Αν είστε μέσα στο σπίτι
  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

    ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

    Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

    Πηγή