Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγίες για την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης


Έντεκα «επισημάνσεις» για τους καταναλωτές που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει της χειμερινής περιόδου δημοσιοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΚΑ για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης αναφέρει τα εξής:


1. Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.

2. Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

3. Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση - διαρροή πετρελαίου).

4. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής - πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

5. Συγκρίνουμε, ύστερα από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές).

6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρο) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

9. Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε μπορούμε να το υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν από την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους παραλάβαμε 60x25=1.500 λίτρα πετρέλαιο.

10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία περίπου 8%, σε πετρέλαιο.

Πηγή

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σώσε τη ζωή της μπαταρίας σου!


Περιμένεις σημαντικό τηλεφώνημα και μόλις συνειδητοποίησες ότι η μπαταρία του κινητού σου σε λίγο τελειώνει;
Δες εδώ μερικές συμβουλές για να το σώσεις!



Απενεργοποίηση Wi-Fi
Αν το χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι ή το γραφείο, φρόντισε να το κλείνεις όταν δεν βρίσκεσαι εκεί... Διαφορετικά το Wi-Fi ψάχνει συνέχεια για ασύρματα δίκτυα, καταναλώνοντας την μπαταρία σου!

Απενεργοποίηση Bluetooth
Αν δεν χρησιμοποιείς ασύρματο ακουστικό ή car kit, δεν υπάρχει λόγος να το έχεις ανοικτό.

Απενεργοποίηση push email
Αν έχεις συνδέσει κάποιο λογαριαμό email στο κινητό σου, σκέψου αν θέλεις να λαμβάνεις τα μηνύματα αμέσως όταν στα στέλνουν.

Απενεργοποίηση Notifications/Γνωστοποιήσεων – Apple
Κάποιες εφαρμογές του App Store χρησιμοποιούν τις Γνωστοποιήσεις για να σε ειδοποιούν άμεσα για ανανεώσεις, ενημερώσεις κλπ, π.χ. Facebook friend requests.

Μη χρησιμοποιούμενες εφαρμογές
Καλύτερα να κλείνεις τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά...

Επίσης
Τσέκαρε αν έχεις τo πιο πρόσφατο Λειτουργικό (software version)
Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης
Μην αφήνεις τη συσκευή στη ζέστη (ήλιος, αυτοκίνητο κλπ)
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κενό ασφαλείας στον Internet Explorer. Οδηγίες προστασίας


Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε Internet Explorer, από τις εκδόσεις 6 έως 9, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο ενός κενού ασφαλείας που έχει παρατηρηθεί και επιβεβαίωσε και η ίδια η Microsoft. O κίνδυνος, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί λύση ακόμα μπορεί να επηρεάσει τους υπολογιστές όλων των χρηστών Internet Explorer καθώς, το κενό ασφαλείας αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση ενός Trojan με το όνομα “Poison Ivy”.
Η απειλή αυτή αφορά όλους τους χρήστες του browser της Microsoft, άρα το 32% των κατόχων συνδεδεμένων συσκευών παγκοσμίως.

Είναι σοβαρό;

Ναι, είναι πολύ σοβαρό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια «θεραπεία». Άρα, είναι ευάλωτοι όλοι όσοι χρησιμοποιούν τον Internet Explorer σε Windows XP, Vista, 7, αλλά και τους Windows Server. Η Microsoft αναφέρει πως ο Internet Explorer που λειτουργεί σε Windows server 2003, 2008 και 2008 R2 λειτουργεί σε περιορισμό, οπότε είναι και τα μόνα συστήματα που δεν επηρεάζονται, όπως και η έκδοση του λειτουργικού Windows 8 που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις δυνατότητες που έχει όποιος εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας που παρουσιάζει ο browser. Μπορεί λοιπόν κάποιος «να αποκτήσει τα ίδια δικαιώματα χρήσης στον υπολογιστή, όσα έχει ο κανονικός χρήστης», δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Κάποιος λοιπόν που θα εκμεταλλευτεί αυτό το κενό, μπορεί να εγκαταστήσει κάποιο keylogger ή άλλο είδος λογισμικού παρακολούθησης και να κάνει πρακτικά, ότι θέλει. Η Symantec επιβεβαίωσε την επισφάλεια και διαπίστωσε ότι γίνεται download κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με την Microsoft, το κενό ασφαλείας είναι δυνατόν να εκμεταλλευτεί από κάποιον, μέσα από μία τυχαία ιστοσελίδα: «Εκείνος που επιτίθεται μπορεί διαθέτει ή να ανεβάσει μία ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται αυτή την επισφάλεια και να πείσει με κάποιο τρόπο τον χρήστη να την επισκεφτεί».

Τι κάνω για να προστατευτώ;

Το πιο ασφαλές που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer, μέχρι να ανακοινωθεί από την Microsoft ότι έχει κυκλοφορήσει το patch που διορθώνει αυτό το κενό ασφαλείας. Κανείς, βέβαια, δεν γνωρίζει αν υπάρχει αντίστοιχο κενό ασφαλείας στον Chrome ή τον Firefox, αλλά σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω παραίνεση παραμένει η πλέον ασφαλής. Φροντίστε επίσης να διαθέτετε ενημερωμένο Antivirus. Η Microsoft προτείνει να κατεβάσετε το EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) ένα λογισμικό που προσπαθεί να αποκλείσει επιθέσεις που γίνονται σε κενά ασφαλείας, τοποθετώντας ένα «τοίχο» προστασίας, η εφαρμογή όμως μπορεί να κάνει δυσλειτουργικό τον υπολογιστή σας και απαιτεί αρκετή «δουλειά».

Η καλύτερη λύση, μέχρι νεωτέρας λοιπόν, είναι να αποφύγετε την χρήση του Internet Explorer και φυσικά, να αποφεύγεται να κάνετε κλικ πάνω σε link που βλέπετε στα mail σας που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους και που σας οδηγούν σε ύποπτες σελίδες.

Η επισφάλεια εντοπίστηκε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο και δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός ότι δεν έχει διορθωθεί μέχρι τώρα.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Excel, Διαχωρισμός ενός ονοματεπωνύμου σε δύο διαφορετικά κελιά (part 2)


Είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας ένα τρόπο μέσω φόρμουλας για να κάνουμε διαχωρισμό ενός ονοματεπωνύμου (και όχι μόνο) σε δυο ή παραπάνω κελιά.

Παρακάτω θα δούμε έναν άλλο, διαφορετικό, τρόπο.



Ανοίγουμε το αρχείο μας και επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε να χωρίσουμε.


Κάνουμε click στο κουμπί Text to Columns από το tab Data.


Επιλέγουμε Delimited, τσεκάρουμε τα Comma και Space και πατάμε next


Πατάμε Finish


Τα δεδομένα μας έχουν χωριστεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι διαφορές μεταξύ των BD-R, BD-RE, DVD-R, DVD+R


Υπάρχουν φορές που χρειάζεστε ένα δισκάκι DVD ή Blu-ray για να κάψετε πχ κάποια αρχεία ή μία ταινία, αλλά ο μεγάλος αριθμός των format και των εκδόσεων (DVD+R, DVD-R, DVD+RW, DVD-RW, DVD-RAM) σας προκαλεί σύγχυση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πέντε διαφορετικές μορφές για τα DVD ενώ οι δίσκοι Blu-ray έχουν ακόμη περισσότερες μορφές! Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα διάφορα είδη, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Βασικά θα αναλύσουμε τι πραγματικά λειτουργεί καλύτερα και τι μας ταιριάζει καλύτερα σαν καταναλωτές.



DVD + R, DVD-R, DVD + RW, DVD-RW, DVD-RAM


Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε εν συντομία την ιστορία των DVD format. Το 1996 ξεκίνησε το DVD-RAM, το ακολουθησε το DVD-R το 1997, στην συνέχεια ήρθε το DVD-RW, και μετά το DVD+RW, ακολουθούμενο τέλος από το DVD+R το 2002.

Τώρα, ποια μορφή είναι καλύτερη; Λοιπόν, αν θέλετε να κάψετε ένα DVD που είναι συμβατό με ένα μεγάλο αριθμό από συσκευές αναπαραγωγής DVD, τότε είναι καλύτερο να πάτε προς το DVD-R. Το DVD-RAM είναι βασικά πολύ παλιό και πολύ δύσκολο να το βρείτε.

Το DVD+R έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με DVD-R όσον αφορά τον έλεγχο σφαλμάτων, την καλύτερη παρακολούθηση και τον έλεγχο της ταχύτητας με αποτέλεσμα πιο αξιόπιστα αποτελέσμτα. Οι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ των δύο είναι τεχνικής φύσεως, αλλά απλά το DVD+R υποστηρίζει μεγαλύτερες ταχύτητες γραφής χωρίς λάθη.

To γράμμα W είτε στο + ή στο - (+RW, -RW) απλά σημαίνει ότι ο δίσκος είναι επανεγγράψιμος (Re-Writeable). Και πάλι, η μορφή + είναι πιο αξιόπιστη, διότι δημιουργήθηκε ποιο πρόσφατα, αλλά και πάλι περισσότερα dvd players είναι συμβατά με μορφή μείον.

Τέλος τα DVD μονής επίστρωσης (single layer) υποστηρίζουν χωρητικότητες μέχρι και 4,7 GB δεδομένων ενώ τα DVD διπλής επίστρωσης (double layer) μπορουν να υποστηρίξουν έως και 8,5 GB δεδομένων.

BD-R, BD-RE, BDXL, Mini-BD


Όταν πρόκειται για Blu-ray, πραγματικά επικρατεί μία σύγχυση. Βασικά, υπάρχουν μόνο μερικά φορμάτ που χρειάζεται να σας ενδιαφέρουν ως καταναλωτή και αυτά ειναι τα BD-R (Blu-ray μόνο εγγραφής - recordable), BD-RE (Blu-ray επανεγραφής - recordable erasable), BDXL (multi-layer (multi-layer disc recordable), και Mini-BD.

Το BD-R μορφή μπορεί να εγγραφεί μόνο μια φορά ενώ το BD-RE μπορεί να σβηστεί και να εγγραφεί και πάλι πολλές φορές. Η μέγιστη ταχύτητα που διατίθεται σήμερα για δίσκους Blu-ray είναι περίπου 12x, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι τα 20x και 52x ταχύτητες των DVD και CD, αντίστοιχα.

Το mini-DB είναι βασικά δίσκος BD-R και BD-RE μικρότερης διαμέτρου για συσκευές όπως βιντεοκάμερες και άλλες μικρές ψηφιακές συσκευές εγγραφής που λόγω μεγέθους δεν μπορουν να πάρουν τα κανονικά δισκάκια. Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκε μια νεότερη μορφή που ονομάζεται BD-XL και υποστηρίζει τρία ή ακόμα και τέσσερα επίπεδε (layers) σε ένα μόνο δίσκο. Αυτό ανεβάζει την χωρητικότητα του BD-R XL σε 100 και 128 GB, αντίστοιχα!

Τα νεότερα BDXL δεν είναι συμβατά με τα υπάρχοντα Blu-ray drives, αν και ορισμένοι κατασκευαστές έχουν βγάλει κάποιες αναβάθμισεις στο firmware, αλλά η συσκευή πρέπει να είναι αρκετά νέα για να υποστήριξει τις αναβάθμισεις.

Όπως ανέφερα και πίο πάνω, αυτή είναι μια πολύ βασική επισκόπηση των διαφόρων μορφών για DVD και Blu-ray, αλλά ελπίζω να σας δώσει να το πιο σημαντικά χωρίς πολλές άχρηστες λεπτομέρειες.
Διαβάστε περισσότερα...