Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μετατρέψτε τα βίντεο σας γρήγορα, εύκολα και δωρεάν


Αν ψάχνετε για ένα απλό εργαλείο μετατροπής video από την μία μορφή σε άλλη (πχ mpeg4 σε wmv) τότε το παρακάτω σίγουρα σας ενδιαφέρει.



Το WinFF είναι πολύ δυνατό, μικρό, ασφαλές και δωρεάν πρόγραμμα το οποίο μπορεί να μετατρέψει σχεδόν οποιοδήποτε αρχείο video από την μία μορφή σε μία άλλη σχεδόν χωρίς την παραμικρή απώλεια στην ποιότητα.
Για παράδειγμα μπορείτε να μετατρέψετε τα video από την φωτογραφική σας μηχανή, το κινητό σας, κλπ.


Το WinFF βασίζεται πάνω στο project FFmpeg.
Για να δείτε τους τύπους των αρχείων που υποστηρίζει ρίξτε μία ματιά στο: http://ffmpeg.org/general.html#Supported-File-Formats_002c-Codecs-or-Features

Το WinFF είναι διαθέσιμο τόσο για Windows όσο και για Linux και μπορείτε να το κατεβάστε από εδώ

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο κάντε ένα Like πάνω δεξιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Γιατί η επανεκκίνηση (restart) στον υπολογιστή λύνει τόσα προβλήματα;


Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει ποτέ να ζητήσετε την συμβουλή ενός "γνώστη" στους υπολογιστές και το πρώτο πράγμα που σας είπε είναι "Έχεις δοκιμάσει επανεκκίνηση;" Αυτό μπορεί φαίνεται σαν μια πρόχειρη συμβουλή, όμως η επανεκκίνηση ενός υπολογιστή μπορεί να λύσει πραγματικά πολλά προβλήματα.
Γιατί λοιπόν η επανεκκίνηση του υπολογιστή λύνει τόσα πολλά προβλήματα; Και γιατί οι "ειδικοί" των υπολογιστών δεν προσπαθούν να εντοπίσουν και να διορθώσετε το πρόβλημα αντί να καταφύγουν στο γνωστό Restart;

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Restart δεν περιορίζεται μόνο σε υπολογιστές, αλλά ισχύει για όλους τους τύπους των υπολογιστικών συσκευών (πχ wifi routers, iPads, τηλέφωνα Android κ.α). Η συμβουλή του restart ισχύει ακόμη και για το software (πχ κολλάει ο Firefox και καταναλώνει πολλή μνήμη; Κλείστε το και ξανανοίξετε το!)

Για να καταλάβουμε γιατί επανεκκίνηση μπορεί να διορθώσει πολλά προβλήματα, ας ρίξουμε μια ματιά στο απόλυτο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας υπολογιστής με Windows, την μπλε οθόνη (blue screen of death). Η μπλε οθόνη προκλήθηκε από ένα low-level σφάλμα, πιθανόν από κάποιο ένα πρόβλημα με ένα driver ή μετά από κάποια δυσλειτουργία του hardware. Έτσι τα Windows φτάνουν σε μια κατάσταση όπου δεν ξέρουν πώς να το επιλύσουν, με αποτέλεσμα να κολλήσουν, να πετάξουν την μπλε οθόνη και αυτόματα κάνουν restart τον υπολογιστή.

Τα Windows έχουν γίνει καλύτερα στην αντιμετώπιση σφαλμάτων - για παράδειγμα, σε περίπτωση που "κρασαρεί" ο driver της κάρτας γραφικών στα Windows XP αυτά θα κολλήσουν. Στην ίδια περίπτωση στα Vista στα 7 και 8 η επιφάνεια εργασίας των Windows θα χάσει φανταχτερά γραφικά εφέ για λίγα λεπτά πριν από την ανάκτηση της. Πίσω από τις διαδικασίες των Windows κρύβεται η επανεκκίνηση του προβληματικού driver της κάρτας γραφικών.

Γιατί όμως τα Windows αντί να επιλύσουν το πρόβλημα, κάνουν restart τον driver ή τον ίδιο τον υπολογιστή; Η απάντηση είναι πως "δεν μπορούν να το επιλύσουν" - ο κώδικας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την σχετική λειτουργία αντιμετώπισε πρόβλημα και σταμάτησε να λειτουργεί επομένως δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να συνεχίσει ή να επιδιορθωθεί από μόνος του. Με την επανεκκίνηση, ο κώδικας θα ξεκινήσει από το μηδέν με την ελπίδα ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά.

Παραδείγματα επίλυσης προβλημάτων με Επανεκκίνηση
Επειδή ορισμένα προβλήματα λύνονται με την επανεκκίνηση, (πχ το λειτουργικό ή ένας driver που κόλλησε), δεν σημαίνει πως με την επανεκκίνηση θα λύσουμε τα πάντα καθώς μερικά προβλήματα μπορεί να επιδιορθώνονται και χωρίς αυτή. (απλά η επανεκκίνηση είναι η ευκολότερη λύση και... συνήθως έχει άμεσο αποτέλεσμα)

Τα Windows καθυστερούν: Έστω ότι τα Windows τρέχουν πολύ αργά. Το πιθανότερο είναι πως ένα πρόγραμμα δεν τρέχει σωστά και "ρουφάει" το 99% των πόρων του υπολογιστή. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το Task Manager και να τσεκάρουμε μπας και μπορέσουμε να εντοπίσουμε την προβληματική εφαρμογή και να την σταματήσουμε. Ένας μέσος χρήστης που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, θα μπορούσε απλά να επανεκκινήσει τον υπολογιστή του, αντί εμπλακεί με τις πολύπλοκες διαδικασίες.

Ο Firefox ή κάποιο άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιεί πολύ μνήμη: Στο παρελθόν, ο Firefox επιβάρυνε αρκετά την κατανάλωση μνήμης με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου, να καταναλώνει όλο και περισσότερη μνήμη κάνοντας το πρόγραμμα βαρύ και δύσχρηστο. Κλείνοντας τον Firefox θα τον αναγκάσουμε να αποδευσμεύσει την μνήμη και θα ξεκινήσει από μια καθαρή κατάσταση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Firefox, αλλά και για οποιοδήποτε λογισμικό με προβλήματα μνήμης.

Προβλήματα στο Internet ή το Wi-Fi: Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το Wi-Fi ή τη σύνδεση στο Internet, μπορεί να οφείλετε στο ότι το λογισμικό του router να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Κάνοντας μία επανεκκίνηση στο pouter - απλά το βγάζουμε από το ρεύμα ή πατάμε το on/off (αν έχει) και το ξανανοίγουμε - και συνήθως το πρόβλημα επιλύεται.

Σε όλες τις περιπτώσεις, μια επανεκκίνηση καθαρίζει την τρέχουσα προβληματική κατάσταση του λογισμικού. Όταν κάνουμε επανεκκίνηση, ο υπολογιστής ή η συσκευή και όλο το λογισμικό θα ξεκινήσει από το μηδέν και θα λειτουργήσει εξίσου καλά όπως λειτουργούσε πριν.


"Soft Reset" ή "Hard Reset"

Στον κόσμο της κινητών συσκευών, υπάρχουν δύο τύποι "επαναφοράς" που μπορείτε να εκτελέσετε.
Η μία λέγετε "soft reset"και είναι απλά μια επανεκκίνηση της συσκευής (την κλείνουμε και την ανοίγουμε ξανά).
Η άλλη λέγετε "hard reset" και είναι η επαναφορά στην αρχική εργοστασιακήκατάσταση του λογισμικού.

Και οι δύο τύποι επαναφοράς συνήθως επιδιορθώνουν τα προβλήματα όμως διαφέρουν τα τελικά αποτελέσματα.
Το Soft reset θα επανεκκινήσει την συσκευή στην προηγούμενη κατάσταση και θα λύσει τα όποια προβλήματα, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το πρόβλημα μπορεί να οφείλετε σε κακή εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής ή σε κακή παραμετροποίηση ή σε πείραγμα του λειτουργικού κάτι δηλαδή που έχει αποθηκευθεί στο πυρήνα του συστήματος. Το soft reset απλά θα κάνει τη συσκευή να επανεκκινήσει κρατώντας όμως τις όποιες εσφαλμένες εγγραφές. Εκεί θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (Hard reset) για να επανέρθει η συσκευή στην αρχική της κατάσταση όπως δηλαδή ήταν όταν την βγάλαμε από το κουτί της. Το μειονέκτημα με τo Hard reset είναι πως σβήνει τα πάντα από την συσκευή (εφαρμογές, ρυθμίσεις, φωτογραφίες κλπ) όμως στις περισότερες περιπτώσεις λύνει και το πρόβλημα.

Τελικά, η επαναφορά ενός υπολογιστή επιλύει τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, και επιτρέπει στο σύστημα να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Είναι ευκολότερο και γρηγορότερο να ξεκινήσουμε από μια καθαρή κατάσταση από ότι να ψάξουμε, να εντοπίσουμε, και να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα - στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι αδύνατο να διορθώσουμε κάποια προβλήματα χωρίς την επανεκκίνηση.
Διαβάστε περισσότερα...