Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
Γιατί τα Windows έχουν περισσότερους ιούς από το Linux και το OS X;
Είναι γεγονός ότι το Linux είναι το ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ λειτουργικό, όμως ιοί υπάρχουν τόσο για OS X όσο και Linux αλλά σε πάρα πολύ μικρότερο βαθμο σε σχέση με τα Windows. Επίσης, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν τρέχουν anti-virus στους υπολογιστές Mac, όταν ένας ιός αρχίσει να εξαπλώνεται σε λειτουργικό OS X, εξαπλώνεται σαν φωτιά και κανείς δεν συνειδητοποιεί καν ότι έχει τον ιό. (Ο ιός Flashback το 2012 μόλυνε πάνω από 600.000 μηχανήματα και πήρε στην Apple εβδομάδες / μήνες για να βρει μια σωστή λύση).
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν περισσότεροι ιοί για Windows και θα εξηγήσουμε πως το Linux είναι πραγματικά πιο ασφαλές από τα Windows και γιατί.
Το κακόβουλο λογισμικό προέρχεται από πολλά μέρη
Το πρώτο πράγμα που θα πούμε είναι ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα "κολλάνε" το κακόβουλο λογισμικό ή τους ιούς από το διαδίκτυο και από τα συνημμένα αρχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν έχει σημασία ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε, αν επισκεφθείτε ένα site που περιέχει κακόβουλο λογισμικό ή κάνετε κλικ σε "περίεργα" Links ή κατεβάζετε και ανοίγετε άγνωστα συνημμένα αρχεία, ο υπολογιστής σας μπορεί εύκολα να μολυνθεί.
Έτσι δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν με κακόβουλο λογισμικό και ιούς στον υπολογιστή τους. Ειναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσει κάποιος έναν ιό ή να χαρακιστεί ένας υπολογιστής εξαιτίας κάποιας "τρύπας" ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος. Οι ερευνητές βρίσκουν πάντα κενά ασφαλείας στα Windows, στον Internet Explorer, το Office, κλπ, αλλά συνήθως διορθώνονται μέσω του windows update, πριν κάποιος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται μέσω του κένου αυτού.
Δεδομένου ότι τα Windows είναι μακράν το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα, μόνο και μόνο ο τεράστιος αριθμός των υπολογιστών εξασφαλίζει ότι οι χρήστες των Windows θα καταλήξουν να πάρουν τους περισσότερους ιούς. Είναι γεγονός πως τώρα που τα Mac πωλούν αρκετά καλά, ο αριθμός των περιστατικών από ιούς και κακόβουλο λογισμικό έχει αυξηθεί πάρα πολύ και για αυτά. Έτσι το OS X δεν είναι πια πιο ασφαλές από τα Windows. Αυτό όμως ίδιο δεν ισχύει για το Linux, το οποίο είναι το πιο ασφαλές όπως θα εξηγήσουμε και πιο κάτω.
Οι χρήστες Linux είναι τεχνικώς πιο καταρτισμένοι.
Για να ήμαστε ξεκάθαροι! Για να τρέξετε Linux σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ περισσότερα για τους υπολογιστές από ένα χρήστη των Windows ή Mac. Ακόμα κι αν το Linux δεν είναι τόσο διαδεδομένο στους οικιακούς χρήστες, το Linux είναι το νουμερο ένα λειτουργικό στους επαγγελματίες των υπολογιστών για χρήσεις όπως πχ web servers, κλπ. Το εκπληκτικό είναι ότι οι περισσότεροι servers που τρέχουν Linux δεν τρέχουν κανένα anti-virus. Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι που τους διαχειρίζονται ξέρουν τι κάνουν και γνωρίζουν πως οι Linux servers είναι σχεδόν άτρωτοι σε πιθανές επιθέσεις.
Αυτοί που εγκαθιστούν το Ubuntu (μία πολύ γνωστή διανομή Linux) έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κολλήσουν έναν ιό από επίσκεψη σε μία "ύποπτη" ιστοσελίδα ή να κατεβάσουν ένα μολυσμένο συνημμένο από e-mail τους. Πολλοί άνθρωποι σε αυτή την κατηγορία χρηστών εγκαθιστούν extensions όπως το NoScript , που εμποδίζουν το τρέξιμο σε οποιαδήποτε scripts κατά το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
Linux vs Windows: Δικαιώματα Χρήστη
Ένα τεράστιο πλεονέκτημα του Linux σε σχέση με τα OS X και Windows είναι τα προνόμια των χρηστών. Υπάρχουν πολλά ενοχλητικά προβλήματα με τα Windows, όπως το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ονομάσει ένα αρχείο "sexygirl.jpg.exe" και όταν κάνετε διπλό κλικ για να ανοίξετε το αρχείο θα εκτελεστεί ιός και ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί. Αυτό το είδος του hack δεν μπορεί να γίνει σε Linux. Γιατί;
Προκειμένου να εκτελέσει ένα αρχείο στο Linux, θα πρέπει να το κάνετε εσείς εκτελέσιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εσείς να του ορίσετε συγκεκριμένα δικαιώματα, προκειμένου για να τρέξει. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το Linux είναι πιο ασφαλές είναι ότι θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε επίπεδο root (υπέρ-διαχειριστής), προκειμένου να κάνετε κάτι. Οι περισσότεροι χρήστες του Linux χρησιμοποιούν ένα κανονικό λογαριασμό και κανουν log-in με το λογαριασμό root όταν πρέπει να προβουν σε συγκεκριμένες αλλαγές στο σύστημα.
Τα Windows διαθέτουν επίσης λογαριασμούς Διαχειριστή και λογαριασμούς κανονικού χρηστή, αλλά το 99% των χρηστών των Windows συνδέονται στον υπολογιστή τους χρησιμοποιώντας το λογαριασμό διαχειριστή, χάνοντας έτσι όλα τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας που τους παρέχει ο λογαριασμός απλού χρήστη. Έτσι, ακόμα και αν κάτι καταφέρει να τρέξει σε Linux, δεν μπορεί να κάνει τίποτα απο την στιγμή που δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό root.
Οι ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας και η χρήση των μη-root λογαριασμων στα Linux κάνει πολύ πιο δύσκολο το να δημιουργήθει ένας ιός που θα εξαπλωθεί τόσο εύκολα όσο στα Windows ή το OS X.
Το Linux είναι Ανοιχτό λειτουργικό (Open Source)
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα στη χρήση του Linux είναι ότι τα πάντα είναι open source. Μπορείτε να δείτε όλο τον πηγαίο κώδικα και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να κρύψει κάποιος έναν ιό στο λογισμικό Linux. Αν κάποια διανομή Linux δημιουργηθεί μη έχοντας ελεύθερη την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα (όπως στα Windows), αυτή θα να θεωρηθεί αυτόματα αναξιόπιστη -εκτός και αν έρχεται από κάποια μεγάλη/γνωστή εταιρεία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Linux εγκαθιστούν εφαρμογές από τα επίσημα package repositories της διανομής Linux που τρέχουν. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει από την Microsoft για τα Windows καθώς μπορείς να βρεις και να κατεβάσεις εφαρμογές από παντού. Είναι συχνό ακόμα και για ανθρώπους που δουλεύουν με υπολογιστές όλη την ώρα, να έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει στα Windows μία "καθαρή" εφαρμογή, που όμως κατέληξε να κρύβει κάποιο spyware.
Στο OS X, η Apple έχει προσθέσει πρόσφατα ένα χαρακτηριστικό με οποίο το λειτουργικό σύστημα θα αποτρέψει την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού που δεν είναι από το Mac App store (ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple) ή από κάποια αξιόπιστη εταιρία λογισμικού.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για τους οποίους δεν θα δείτε ιούς για Linux:
1. Το Linux είναι ένα ετερογενές περιβάλλον. Εάν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε Linux, το πρώτο πράγμα που ίσως έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε ποια διανομή του Linux θα εγκατάστησετε. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διανομές Linux εκεί έξω και είναι όλες διαφορετικες. Ο πυρήνας (kernel) του Linux είναι διαφορετικός και όλες οι διανομές έρχονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαμορφώσεις. (Αυτό δεν υπάρχει στα Windows καθώς η διανομή είναι μία!) Έχοντας λοιπόν τόσες πολλές διαφορετικές μορφές των Linux, αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να γράψει έναν ιό που θα εξαπλωθεί παντού όπως με τα Windows.
2. Το Linux έχει ειδικές εντολές και λειτουργίες για λόγους ασφαλείας. Όταν μαθαίνετε Linux, μαθαίνετε πολλά σχετικά με τις εντολές που σας επιτρέπουν να εκτελείτε ορισμένα καθήκοντα σχετικά με την ασφάλεια, όπως sudo ή chroot. Αυτές οι εντολές βοηθούν να εκτελούνται κάποιες ενέργειες με αυξημένη ασφάλεια.
3. Ο πυρήνας του Linux είναι μικρότερος. Συνολικά ο πυρήνας του Linux είναι πολύ μικρότερος από τον πυρήνα των Windows, (ειδικά όταν μιλάμε για τις περιοχές του λειτουργικού συστήματος, όπου αφορούν τον έλεγχο και την επιβολή θεμάτων ασφαλείας). Ένας μικρότερος και πιο λιτός πυρήνας δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη πως είναι πιο ασφαλής, αλλά σίγουρα βοηθά να κρατήσει την πολυπλοκότητα (με ότι αυτό συνεπάγεται στα windows) στο ελάχιστο.
4. Security-enhanced Linux. Υπάρχουν κάποιες διανομές Linux που έχουν μια δυνατότητα που ονομάζεται SELinux ή Security-enhanced Linux. Είναι βασικά μια σειρά από τροποποιήσεις του πυρήνα που το καθιστούν πιο ασφαλή. Βρίσκεται στις διανομές Red Hat, CentOS, και ακόμη και το Ubuntu.
Ας ελπίσουμε ότι, αυτά το άρθρο σας έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το γιατί το Linux θεωρείται ασφαλέστερο από τα Windows. Σίγουρα δεν είναι απρόσβλητο από ιούς και αν μια μέρα όλοι ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν του Linux, οι hackers θα βρουν νέους τρόπους για να βάλουν τους ιούς τους και εκεί!
Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε LED - LCD - PLASMA;
Η βασική διαφορά ανάμεσα στις τηλεοράσεις LCD, LED και PLASMA είναι ο τρόπος φωτισμού της οθόνης. Μία κανονική τηλεόραση χρησιμοποιεί τις αποκαλούμενες CFL, (λυχνίες φθορισμού ψυχρής καθόδου) ως πηγή φωτός.
Μία τηλεόραση LED χρησιμοποιεί διόδους εκπομπής φωτός ως πηγή φωτός για το φωτισμό της οθόνης. Οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, πράγμα που παρέχει πιο επίπεδες οθόνες, καλύτερη ποιότητα εικόνας και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τις συμβατικές τηλεοράσεις LCD. Επιπλέον, οι τηλεοράσεις LED περιέχουν λιγότερα επικίνδυνα υλικά σε σύγκριση με μία συμβατική τηλεόραση LCD.
Οι τηλεοράσεις LED παρέχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας έως 40% σε σύγκριση με τις συμβατικές τηλεοράσεις LCD.
Η τεχνολογία Plasma χρησιμοποιεί μία διαφορετική τεχνική από τις τεχνολογίες LED και LCD. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για τις μεγαλύτερες οθόνες (από 50” και πάνω), λόγω της ικανότητάς της να αναπαράγει γρήγορες κινήσεις (όπως σε σκηνές αθλητικών προγραμμάτων) σε σύγκριση με τις οθόνες LCD. Καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και έχει μεγαλύτερο βάρος σε σύγκριση με τις τηλεοράσεις LED.
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 12 Μαρτίου 2013
Τέλος στην πλάνη του «520» στα barcodes
Ανακοίνωση εξέδωσε ο GS1 Association Greece, ο μοναδικός νόμιμος και εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση GS1, των γνωστών σε όλους μας γραμμοκωδίκων, (barcodes), προκειμένου να εξηγήσει την πραγματική σημασία του τριψήφιου προθέματός τους (520 ή 521), ώστε να πάψει η παραπλάνηση του καταναλωτικού κινδύνου όσον αφορά την ελληνικότητα ή μη ενός προϊόντος.
Κατά την ανακοίνωση του GS1, «τα τρία πρώτα νούμερα ενός GS1 κωδικού barcode το μόνο που κάνουν είναι να προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο κωδικός, από τον αρμόδιο GS1 φορέα, για λογαριασμό της κάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης, (συνήθως ιδιοκτήτη του εμπορικού σήματος) που επιθυμεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί, π.χ. για την Ελλάδα 520 και 521, για τη Γαλλία 300-379, κοκ»
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως το πρόθεμα 520 ή 521 στον γραμμοκώδικα (barcode), από μόνο του δεν αποτελεί την παραμικρή εγγύηση ελληνικότητας ενός προϊόντος παρά μόνο ίσως φανερώνει την εθνικότητα της επιχείρησης ακόμη και αν αυτή λειτουργεί καθ' ολοκληρίαv στο εξωτερικό και απλά εισάγει τα προϊόντα της στη χώρα μας.
Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν barcodes με πρόθεμα 520 τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας από ελληνική επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα ενώ αντιθέτως υπάρχουν και προϊόντα με πρόθεμα 509 (Μ. Βρετανίας), τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα και από ελληνική επιχείρηση.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής για την προέλευση-παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος, είναι η η ετικέτα που προορίζεται για αυτό το σκοπό, π.χ. «κατασκευάζεται/παρασκευάζεται στην Ελλάδα» ή «Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα».
Επιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης
Πηγή
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)