Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ασφάλεια των εφήβων στο Διαδίκτυο


Επειδή αρκετοί μαθητές ακόμα και των Δημοτικών Σχολείων έχουν προφίλ στο Facebook (επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται η χρήση Facebook σε παιδιά κάτω των 13 ετών) παραθέτουμε με αναδημοσίευση ένα χρήσιμο άρθρο παρέχοντας συμβουλές σε γονείς και εφήβους για την ασφαλή χρήση του Facebook.



Για χρόνια ολόκληρα, οι έφηβοι ξόδευαν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους μιλώντας με φίλους στο τηλέφωνο. Οι σημερινοί έφηβοι δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Απλώς έχουν περισσότερους τρόπους να επικοινωνούν.

Τι κάνει ο δικός μου έφηβος στο Facebook;

Όπως οι ενήλικοι, έτσι και οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Facebook για να επικοινωνήσουν με φίλους: συνομιλούν, ανταλλάσσουν προσωπικά μηνύματα και κοινοποιούν φωτογραφίες, βίντεο, συνδέσμους και άλλες πληροφορίες. Μέσα από το Facebook ανακοινώνουν τα επιτεύγματά τους, εύχονται ο ένας στον άλλον για τα γενέθλιά τους και σχεδιάζουν κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. να πάνε σινεμά ή στο σπίτι ενός φίλου).

Ποιος μπορεί να δει το Χρονολόγιο του έφηβου παιδιού μου;

Οι μόνοι που μπορούν να δουν τι δημοσιεύουν οι έφηβοι είναι οι φίλοι τους στο Facebook, οι φίλοι των φίλων τους και τα δίκτυα στα οποία ανήκουν (π.χ. το σχολείο στο οποίο φοιτούν). Χρησιμοποιούμε επιπλέον μέτρα προστασίας και ρυθμίσεις ασφαλείας για τους εφήβους (ηλικίας 13-17 ετών), ώστε τα Χρονολόγια και οι δημοσιεύσεις τους να μην εμφανίζονται στα δημόσια αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ομοίως, όταν οι έφηβοι κοινοποιούν πού βρίσκονται μέσω της λειτουργίας Τοποθεσίες, μόνο οι φίλοι τους στο Facebook μπορούν να δουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το εργαλείο Προβολή ως πάνω δεξιά στο Χρονολόγιό τους. Με αυτό το εργαλείο, μπορούν να δουν πώς εμφανίζεται το Χρονολόγιό τους δημόσια. Για να δουν σε προεπισκόπηση πώς εμφανίζεται το Χρονολόγιό τους σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, πρέπει να πληκτρολογήσουν το όνομά του στο κενό πεδίο και να πατήσουν Enter.

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Για να κάνετε ερωτήσεις και να ξεκινήσετε ως γονείς μια συζήτηση με τους εφήβους σας, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συζητήστε για την ασφάλεια και την τεχνολογία όπως θα μιλούσατε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο σχολείο, στο αυτοκίνητο, στις δημόσιες μεταφορές ή στον αθλητισμό.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε μια συζήτηση είναι να ρωτήσετε τα παιδιά σας γιατί θεωρούν υπηρεσίες όπως το Facebook σημαντικές. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας δείξουν πώς να δημιουργήσετε Χρονολόγιο στο Facebook, ώστε να δείτε περί τίνος πρόκειται. Συζητήστε μαζί τους σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι κατάλληλες για κοινοποίηση στο Διαδίκτυο και ποιες όχι. Ρωτήστε τα για τις ρυθμίσεις απορρήτου και προτείνετε να τις ελέγχετε μαζί τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θεσπίστε βασικούς κανόνες και επιβάλετέ τους.

Μάθετε από τους εφήβους

Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν με το Διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα SMS. Οι περισσότεροι δεν διακρίνουν καν τη ζωή στο Διαδίκτυο από τη ζωή εκτός Διαδικτύου. Η νέα τεχνολογία ήταν ανέκαθεν ένα κομμάτι της ζωής τους. Έτσι, όταν τη θεωρούμε ασήμαντη ή χάσιμο χρόνου, επικρίνουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης. Ίσως να το γνωρίζετε ήδη αυτό. Ο έφηβός σας πιθανότατα γνωρίζει περισσότερα από εσάς (εκτός κι αν είστε εξπέρ στα κοινωνικά δίκτυα). Αυτό δεν είναι κακό. Μην φοβάστε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας... φωτίσει!
Τα πάντα είναι θέμα σεβασμού

Είναι επίσης σημαντικό να μιλάμε για τον χρυσό κανόνα: να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται. Αυτό ισχύει και για τις νέες τεχνολογίες. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν πού να απευθυνθούν αν κάποιος κάποτε τα παρενοχλήσει. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν πώς να κάνουν υπεύθυνες και ασφαλείς επιλογές για ό,τι δημοσιεύουν, μιας και κάθε δημοσίευση στο Διαδίκτυο μπορεί να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί εκτός πλαισίου.

Όταν είστε στο Facebook...

Αν έχετε Χρονολόγιο στο Facebook και έχετε γίνει φίλοι με το παιδί σας, προσπαθήστε να τηρείτε τα ίδια όρια με αυτά που τηρείτε και στην πραγματική ζωή. Αφήστε τη σχέση σας να καθορίσει το πώς αλληλεπιδράτε. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη σχέση που έχετε, μπορεί να αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση των φίλων του παιδιού σας ή να δημοσιεύσετε στον τοίχο του. Σκεφτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν μια μάζωξη στο σπίτι ενός φίλου του παιδιού σας. Μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να πάει, καθώς εμπιστεύεστε τη κρίση του μεταξύ συνομηλίκων του και άλλων γονέων, παρόλο που δεν θα είστε εκεί για να το προσέχετε. Όλα είναι θέμα ισορροπίας: αφενός, της αυξανόμενης ανεξαρτησίας και ανάγκης του παιδιού σας για προσωπικό απόρρητο και, αφετέρου, της ανησυχίας σας για την ασφάλειά του.

Στη σελίδα εργαλείων θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και πηγές για την επίβλεψη των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Μάθετε την ιδιόλεκτο

Φίλοι; Φίλοι φίλων; Μου αρέσει; Σκούντηγμα; Τοίχος; Στο Κέντρο βοήθειας του Facebook μπορείτε να μάθετε τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι.

Συμβουλές για γονείς

Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.

Συζητήστε με τον έφηβο

Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί; Πηγή: http://internet-safety.sch.gr/site/index.php/component/k2/item/178 http://www.facebook.com/safety/groups/parents/

Πηγή

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Κατεβάστε video απο το Youtube στο Android κινητό σας


Αν έχετε κινητό που τρέχει λειτουργικό Android και θέλετε να κατεβάστε στο κινητό σας κάποιο video απο το Youtube τότε ρίξτε μία ματιά παρακάτω.



Το TubeMate YouTube Downloader είναι μια ισχυρή android εφαρμογή (.ΑΡΚ) που σας επιτρέπει να αναζητήσετε και να κατεβάσετε τα βίντεο από το YouTube, έτσι ώστε να μπορείτε να τα φορτώσετε στο κινητό σας τηλέφωνο.

Το TubeMate λειτουργεί με έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο. Θα είστε σε θέση να κατεβάσετε πολλά αρχεία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς πόρους, καθώς δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ καιρό ή να ξεκινήσετε ένα download σε μια στιγμή.

Επίσης σας δίνει την δυνατότητα να εξάγετε απλώς τον ήχο από μόνη της, και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε μορφή MP3. Να σημειωθεί ότι σε κάθε μία από τις διαδικασίες μεταφοράς θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την ανάλυση και την ποιότητα του video πριν από τη λήψη του περιεχομένου.


H εφαρμογή δεν υπάρχει στο Google Play, μα έτσι κι’ αλλιώς είναι έτοιμο apk αρχείο, τ’ οποίο μπορείτε να κατεβάσετε απο το site του κατασκευαστή και στη συνεχεια πολύ εύκολα να εγκαταστησετε στην Android συσκευή σας.

To Το TubeMate παρέχεται δωρεάν (απλά υπάρχουν διαφημήσεις) και είναι απολύτως ασφαλές.

Μπορείτε να το κατεβάστε από εδώ

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ρυθμίσεις MMS και Internet για τα Ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας




Παρακάτω θα βρείτε τις ρυθμίσεις για MMS και Internet των Ελληνικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Ο τρόπος εισαγωγής τους αλλάζει απο την μία μάρκα κινητού στην άλλη!






Κάντε click στις εικόνες για να τις δείτε σε πλήρη μέγεθος.



Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη... Γιατί είναι κόκκινος?


Η γνωστή παρουσία του Άγιου Βασίλη με κόκκινη στολή και την μακρύα άσπρη γεννιάδα, αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πιο αγαπημένο ήρωα των παιδιών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές ενώ αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά που ήταν «καλά» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι....



Μεχρι το 1930 ο Άγιος Βασίλης ήταν ενας λεπτος γεράκος και η στολή του είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Άγιος Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά, προέρχεται από το ποίημα του Κλέμεντ Μουρ με τίτλο «μια επίσκεψη του Αγίου Νικόλα», ο οποίος «δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας, μαζί με την ιδέα του έλκηθρου και των οκτώ ελαφιών που το σέρνουν, από ένα φινλανδικό παραμύθι.

Η φιλανδική παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Βασίλης, μόλις επισκέπτεται την Φιλανδία, αφήνει στην άκρη το έλκηθρό του και καβαλάει τον Yule, μια κατσίκα φτιαγμένη από άχυρα!

Ο υπέρβαρος Αϊ-Βασίλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα, τη λευκή γενειάδα και κόκκινο-άσπρο κοστούμι δεν είναι τίποτα άλλο από το διαφημιστικό... παιδί της Coca Cola.
Όλα ξεκίνησαν το 1931 όταν στην Ατλάντα των Η.Π.Α. μια δυναμική εταιρία εμφιαλώσεως που εμφανίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, κατακτά σιγά σιγά την αγορά η Coca Cola αποφασίζει να κάνει ένα διαφημιστικό αναθέτοντας στον σχεδιαστή Χάντομ Σάντμπλομ να σχεδιάσει μια συμπαθητική φιγούρα ενός καλοκάγαθου Santa Claus προκειμένου να αποτυπωθεί πάνω στα μπουκάλια του διάσημου αναψυκτικού και να… αυξηθούν οι πωλήσεις. Ό Χάντομ Σάντμπλομ έβαψε τη στολή του αγίου με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του αναψυκτικού.

Η διαφημιστική καμπάνια ήταν τόσο επιτυχημένη, που η μοντέρνα εικόνα του αγίου των Χριστουγέννων έκανε τον γύρο του κόσμου και καθιερώθηκε!

Τα παράξενα του μύθου του Άγιου Βασίλη…
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν επιστήμονες, ο Άγιος Βασίλης, θα πρέπει μέσα σε 31 ώρες (λόγω διαφορετικών χρονικών ζωνών) να επισκεφθεί 98,1 εκατομμύρια σπίτια! Άρα, θα πρέπει να κάνει 822,6επισκέψεις το δευτερόλεπτο και το έλκηθρό του να κινείται με 1.045 χλμ./ δευτερόλεπτο, δηλαδή να πηγαίνει με 62,700 χιλιόμετρα την ώρα. Να σημειωθεί, πως η ταχύτητα του ταράνδου είναι 24 χλμ./ ώρα ενώ του ήχου είναι 340 μέτρα το δευτερόλεπτο...

Οι έρευνες των επιστημόνων δεν σταματούν εδώ. Έτσι λοιπόν, αν κάθε παιδί λαμβάνει ένα δώρο βάρους 1 κιλού, τότε το έλκηθρο θα πρέπει να κουβαλά 321.300 τόνους-χωρίς να υπολογίσουμε το βάρος του Άγιου Βασίλη και των αμέτρητων μπισκότων που θα καταναλώσει εκείνο το βράδυ από το κέρασμα που του έχουν αφήσει τα παιδιά κάτω από το δέντρο... Λέγεται δε, πως ο κάθε τάρανδος μπορεί να μεταφέρει το πολύ μέχρι 150 κιλά. Επομένως, στην πραγματικότητα το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, θα πρέπει να σέρνουν…214.200 τάρανδοι, προκειμένου να φθάσουν τα δώρα όλων των παιδιών στην ώρα τους!
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μήπως το smartphone σας γνωρίζει περισσότερα για σας απ’ όσα πρέπει;


Τα σύγχρονα smartphones είναι, η αλήθεια, αρκετά εξελιγμένα τεχνολογικά, σε σημείο να μπορεί κάποιος άνετα να ισχυριστεί ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά εμάς και τις συνήθειές μας. Μήπως, όμως γνωρίζουν, υπερβολικά πολλές πληροφορίες για μας – περισσότερες απ’ όσες θα έπρεπε να τους παρέχουμε;

Αυτός ο προβληματισμός, ο οποίος αφορά συσκευές που έχουμε συνέχεια μαζί μας και τις χρησιμοποιούμε σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, κυριαρχεί σε συζητήσεις περί προστασίας της «ιδιωτικότητας» στις μέρες μας. Και τα smartphones, σε πολλές περιπτώσεις, ίσως και να μην τη «σέβονται» όσο θα έπρεπε, με τη δική μας, βέβαια, πάντα, ανοχή…

Οι Location based services, για παράδειγμα, μπορούν να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Αυτό μπορεί να μας είναι χρήσιμο, όταν θέλουμε να εντοπίσουμε πού ακριβώς βρίσκεται ένα κατάστημα κοντά μας ή να κάνουμε check-in σε μία τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε (ακολουθώντας τη σχετική «μόδα»), μπορεί να γίνει όμως και ένα πρώτης τάξεως «εργαλείο» στα χέρια των marketers για να «μάθουν» τις συνήθειες μας και να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση στην προώθηση των προϊόντων τους. Κι αυτό μπορεί να μην είναι πάντα κάτι το οποίο θέλουμε…

Έχοντας τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης «ανοικτές», δε θα πρέπει να εκπλαγείτε αν το κινητό σας (μέσω κάποιας εφαρμογής είτε ακόμη και… SMS) σας προτείνει κάποιo κατάστημα ή κάποια υπηρεσία του. Φυσικά, πρόκειται για μία δυνατότητα που μπορείτε να απενεργοποιήσετε, πολλοί όμως είναι εκείνοι που το ξεχνούν ή απλά δεν το κάνουν ποτέ, καθώς θεωρούν τα πλεονεκτήματα του να έχουν ανοικτές τέτοιες υπηρεσίες περισσότερα. Επιπλέον, με τόσες χιλιάδες εφαρμογές να είναι διαθέσιμες στα διάφορα stores των λειτουργικών και να αποκτούν «δικαιώματα» που τους δίνουμε εμείς (θυμηθείτε το άρθρο μας για την εφαρμογή MyPermissions που δίνει μία «λύση» στα υπερβολικά «permissions που δίνουμε κάποιες φορές σε applications), δεν είναι απίθανο πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα να φτάνουν σε «χέρια» που δε θα έπρεπε ή δε θα θέλαμε με τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα smartphones βρίσκονται πλέον ολοένα και περισσότερο σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, οι ισορροπίες στο κομμάτι του τι «γνωρίζουν» για μας ανά πάσα στιγμή αρχίζουν να χάνονται.

Το παρακάτω infographic, που δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτική πύλη OnlineColleges.com, αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, θέλοντας με απλό τρόπο να δείξει στον καθένα από μας πόσα γνωρίζει το smartphone μας όσον αφορά προσωπικές πληροφορίες, που, σε άλλες περιπτώσεις, θα δίναμε δύσκολα σε κάποιον άγνωστο και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν. Έχει ενδιαφέρον να το μελετήσει κάποιος, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι «δικαιώματα» τελικά πρέπει να δίνει στη συσκευή του και πότε αυτά ξεπερνούν κάποια λεπτά και ευαίσθητα «όρια».

Δείτε το infographic.


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στην εικόνα των τηλεοράσεων HD-Ready και FullHD;


Η ερώτηση που μπορεί να έχει απάντηση... μονολεκτική ή πολυπαράγραφη. Αν έπρεπε να είναι μονολεκτική, θα ήταν "αρκετή" ή ίσως "αρκετή για όσους έχουν εξασκημένο μάτι ή προσέχουν μικρολεπτομέρειες" ή ακόμη και "αρκετή για να δικαιολογήσει τη διαφορά στα χρήματα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες". Επειδή όμως η μονολεκτική απάντηση δεν είναι, κακά τα ψέματα, διαφωτιστική, εξηγούμαστε.


Αναφερόμενοι σε τηλεοράσεις HD-Ready και τηλεοράσεις FullHD, εννοούμε τις συσκευές με οθόνες φυσικής ανάλυσης 720 ή 768 γραμμών στην πρώτη περίπτωση και 1080 γραμμών στη δεύτερη. Το υλικό υψηλής ευκρίνειας - δηλαδή οι ταινίες σε Blu-ray που εξ ορισμού έχουν ανάλυση 1080 γραμμών - θα φαίνονται πάντοτε καλύτερα σε τηλεοράσεις με την ίδια φυσική ανάλυση. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν προϋποθέσεις για να διακρίνει κανείς, πόσο μάλλον να απολαύσει, τη διαφορά ανάμεσα σε HD-Ready και FullHD τηλεοράσεις.

Μία προϋπόθεση είναι η μεγάλη διαγώνιος. Σε τηλεοράσεις των οποίων η διαγώνιος οθόνης είναι μικρότερη από 42 ίντσες, απλώς δεν υπάρχει περιθώριο για να φανεί όλη η οπτική πληροφορία σωστά: τα pixel στις τηλεοράσεις 32, 37 και 40 ιντσών είναι τόσο μικρά, ώστε το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τόση λεπτομέρεια ""στριμωγμένη"" στην εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε οι γραμμές είναι 720, είτε 768, είτε 1080, το 90% των ανθρώπων βλέπει ακριβώς το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα. Συχνά-πυκνά, μάλιστα, και ανάλογα με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της εικόνας, σε οθόνες π.χ. των 32 ιντσών, η εικόνα δείχνει... καλύτερη σε χαμηλότερη ανάλυση - σίγουρα κινείται πιο ομαλά - γιατί το σύστημα έχει να επεξεργαστεί μικρότερο όγκο οπτικής πληροφορίας. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε τηλεοράσεις όμοιας διαγωνίου αλλά διαφορετικής ανάλυσης και μπορούμε να πιστοποιήσουμε το εξής: πολλή περισσότερη σημασία έχει η αρχική ποιότητα του video που προβάλλουν, παρά το πόσο μικρότερα ή ελάχιστα μεγαλύτερα είναι τα pixel σε διαγωνίους κάτω των 40 ιντσών.

Μία άλλη προϋπόθεση είναι η απόσταση θέασης. Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν λάβει χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καθιέρωση των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, αν παρακολουθεί κανείς κινούμενη εικόνα από απόσταση μεγαλύτερη των 3.5 μέτρων, είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αξιοποιήσει την πρόσθετη οπτική πληροφορία που οι τηλεοράσεις FullHD προσφέρουν. Ο λόγος είναι ουσιαστικά ο ίδιος με τον προηγούμενο: το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τη λεπτομέρεια της εικόνας σε επίπεδο... pixel, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει διαφορά ανάμεσα στις 720, τις 768 ή τις 1080 γραμμές. Από την προαναφερθείσα απόσταση και πέρα, η εικόνα δίνει την ίδια οπτική εντύπωση, παρ' εκτός κι αν έχουμε να κάνουμε με πολύ μεγάλες διαγωνίους (60, 65, 70 ή και περισσότερων ιντσών), οπότε υπάρχει ακόμη περιθώριο για να φανεί η διαφορά. Όχι τυχαία, φυσικά, τηλεοράσεις με τέτοιες διαγωνίους και ανάλυση... 720 γραμμών, απλώς δεν υπάρχουν στην αγορά.

Πρακτικά συμπεράσματα που μπορεί να κρατήσει κανείς από τα παραπάνω;
Πρώτον: αν σκοπεύει να αγοράσει και να τοποθετήσει μία τηλεόραση σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.5 μέτρων απ' όπου θα την παρακολουθεί, δεν έχει νόημα να αγοράσει συσκευή ανάλυσης 1080 γραμμών, παρ' εκτός κι αν αυτή έχει διαγώνιο από 60 ίντσες και πάνω. Για ένα σαλόνι ή μία κρεβατοκάμαρα, με άλλα λόγια, όπου η τηλεόραση βρίσκεται σε τέτοια απόσταση, μία τηλεόραση 720 ή 768 γραμμών είναι μια χαρά (και η αγορά της σημαίνει παράλληλα εξοικονόμηση χρημάτων όχι αμελητέα).
Δεύτερον: αν αγαπά τις ταινίες και θέλει να απολαμβάνει την λεπτομέρεια που προσφέρουν οι ταινίες Blu-ray, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να αγοράσει τηλεόραση μικρότερης διαγωνίου από τις 42 ίντσες. Ως ""εισαγωγικές"" για τους σινεφίλ θεωρούνται από τις εταιρείες οι τηλεοράσεις 46 και 47 ιντσών, ενώ ως τα τέλη του 2010 οι 50 ίντσες θα θεωρούνται η τυπική ή συνήθης διαγώνιος - και ο,τιδήποτε μικρότερο, απλώς... κακός συμβιβασμός.
Τρίτον και... αυτονόητον: έχει μεγάλο νόημα, όταν αποφασίσει να αγοράσει κανείς τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (και δη 1080 γραμμών αφού αυτή είναι κυρίαρχη τάση της αγοράς), να επιλέξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαγώνιο του επιτρέπουν τα οικονομικά του. Όχι σε βάρος των άλλων της στοιχείων φυσικά - σύστημα ψηφιακού ελέγχου εικόνας, συνδεσιμότητα κ.α. - αλλά όσο μεγαλύτερη η οθόνη, τόσο περισσότερη λεπτομέρεια θα είναι διακριτή και τόση περισσότερη η ευελιξία όσον αφορά στο πού θα τοποθετηθεί. Ακόμη και μία διαφορά που δεν ακούγεται μεγάλη, π.χ. από τις 46 στις 50 ίντσες, συχνά είναι αρκετή για να στερήσει ή να χαρίσει την κινηματογραφική αίσθηση σε μία τηλεόραση (πάντοτε στην ίδια απόσταση θέασης). Καλές επιλογές!

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Δημιουργήσετε ένα wifi ad-hoc δίκτυο μεταξύ Mac


Η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου ad-hoc είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για γρήγορη σύνδεση δύο υπολογιστων μαζί.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να συνδέσουμε ασύρματα δύο υπολογιστές Mac μαζί μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.



Στον πρώτο υπολογιστή, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο AirPort στη γραμμή μενού και επιλέγουμε τη δημιουργία του δικτύου (Create network). Στο παράθυρο που θα ανοιξει, πληκτρολογουμε ένα όνομα για το δίκτυο μας και ακριβώς κάτω από αυτό, επιλέγουμε έναν αριθμό καναλιού από το μενού καναλιών. Τέλος βάζουμε ένα κωδικό προσβασης και κάνουμε κλικ στο ΟΚ.


Πάμε στον άλλον υπολογιστή και επιλέγουμε πάλι το εικονίδιο AirPort. Στη συνέχεια, βρίσκουμε το νέο δίκτυο που δημιουργήσαμε από το μενού....


... και πληκτρολογούμε τον κωδικό που είχαμε βαλει στον άλλο υπολογιστή.


Τώρα ξαναγυρμάμε στον πρώτο υπολογιστη και κάνουμε κλικ στο Finder από το Doc.
Στην πλευρική μπαρα, στην κατηγορία Shared θα δούμε τον αλλο υπολογιστή, κάνουμε κλικ πανω του.


Τώρα κάνουμε κλικ στο όνομα του υπολογιστή στον οποίο θέλουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση και κλικ στο Connected As...


...και συνδεόμαστε στον απομακρυσμένο υπολογιστή χρησιμοποιώντας το username και password του συγκεκριμένου υπολογιστή.


Εδώ μπορουμε να δουμε ότι ήμαστε συνδεδεμένοι.

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Βρείτε Κρυμμένα Ασύρματα Δίκτυα


Ένας από τους αναγνώστες μας, μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε έναν οδηγό για το πως μπορούμε να βρούμε κρυμμένα ασύρματα δίκτυα wifi και να μάθουμε επίσης και το SSID τους (όνομα δικτύου). Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες της δικτύωσης, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται μόνο σε Linux. Για τα Windows υπάρχουν πολύ λίγα προγράμματα και ακόμη λιγότερα διαθέσιμα δωρεάν. Ωστόσο, υπάρχει ένα προγραμμα - το inSSIDer - το οποίο μας βοηθά να αναλύσουμε όλα τα ασύρματα δίκτυα στην περιοχή μας. Επίσης μας δείχνει, τα κρυμμένα δίκτυα μαζί με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το εργαλείο και πώς να το χρησιμοποιήσετε.



Γνωρίστε το inSSIDer

Το inSSIDer είναι ένα φοβερό δωρεάν εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πχ στο laptop σας για να ανιχνεύσει και να εντοπίσει τα ασύρματα δίκτυα γύρω σας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έιναι κρυφά (δεν εκπέμπουν το ονομά τους).


Πέρα από αυτά με το inSSIDer μπορείτε να μάθετε πολλά για κάθε δίκτυο καθώς επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τον εντοπισμό προβλημάτων στο ασύρματό σας δίκτυο.

Με το inSSIDer θα εμφανιστούν όλα τα ασύρματα δίκτυα στην περιοχή μας. Κάναμε μια γρήγορη σύγκριση στην περιοχή μεσω του της αναζήτησης των Windows 7 και μας εμφανίστήκαν 5 ασύρματα δίκτυα που είναι διαθέσιμα.


Τρεχοντας το inSSIDer εμφανίστικαν 6 δίκτυα, μεταξύ των οποίων ενα που ήταν κρυμμένο.


Για κάθε δίκτυο, μπορούμε να δούμε το SSID του (το όνομα δικτύου), το ασύρματο κανάλι που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση του σήματος του, το RSI (η ισχύς του σήματος - Received Signal Strength Indication), το είδος της ασφάλειας που χρησιμοποιείται, το μέγιστο ποσοστό απόδοσης (π.χ. 54 Mbps) , τη μαρκα του router που εκπέμπει το σήμα και τον τύπο δικτύου.


Άλλες Χρήσιμες Πληροφορίες από το inSSIDer

Στη κάτω πλευρά του παραθύρου του inSSIDer, βλέπουμε καποιες καρτέλες. Η καρτέλα Welcome μας δίχνει μερικά links για χρήσιμα tutorials και οδηγούς.

Η καρτέλα Time Graph δείχνει την ισχύ του σήματος του κάθε δικτύου, σε πραγματικό χρόνο. Μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το γράφημα ενώ κινουμεστε γύρω από το σπίτι και να εντοπίσει τα δωμάτια όπου το ασύρματο σήμα είναι αδύναμο ή πιό ισχυρό. Μπορείτε να δείτε παρακάτω πώς η ισχύς του σήματος του ασύρματου δικτύου μας (με πράσινο χρώμα) άλλαξει καθώς πηγαινουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο.


Οι καρτέλες 2.4GHz και 5 GHz μας δείχνουν την ισχύ του σήματος για τα ασύρματα δίκτυα που λειτουργούν στις συχνότητες 2,4 ή 5 GHz αντίστοιχα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε το δίκτυο στο οποίο έχει το καλύτερο σήμα στην περιοχή μας.


Μπορείτε να κατεβάσετε το inSSIDer από εδώ


Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Φτοιάχτο μόνος σου: κρεμαστό φωτιστικό


Πώς θα σας φαινόταν να φτοιάξουμε ένα κρεμαστό φωτιστικό με πολύ απλά καθημερινά υλικά;



Υλικά:
* Πλαστικό μπουκάλι (καλύτερα 2 λίτρων και πάνω)
* Λευκά πλαστικά κουταλάκια (σε όποιο μέγεθος θέλετε)
* Καλώδιο
* Ντουί για λάμπα σπειρώματος Ε14
* Λάμπα με σπείρωμα Ε14 (Υποχρεωτικά η λάμπα θα πρέπει να είναι οικονομίας καθώς πέρα από την πολύ μικρή κατανάλωση, δεν ανεβάζει μέγάλη θερμοκρασία όπως οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως που θα έιχε ως αποτέλεσμα την ζημία της κατασκευής)
* Ηλεκτρικό πιστόλι θερμοκόλλησης (και μπάρες θερμοκόλλας)
* Κόφτη καλωδίων
* Χαρτοκόπτη
* Κατσαβίδι για την σύνδεση των καλωδιών.


Εκτέλεση:
Με τον χαρτοκόφτη κόβουμε τον πάτο του πλαστικού μπουκαλιού.

Στην συνέχεια κόβουμε τις ουρές απο τα πλαστικά κουτάλια.

Μετά ξεκινάμε από τον πάτο του μπουκαλιού να κολλάμε τα κομμένα κουτάλια γύρω-γύρω. Αφού κάνουμε την πρώτη στρώση, συνεχίζουμε με την επόμενη όπως στη φωτογραφία.


Στην συνέχεια αφού ολοκληρώσουμε το σώμα του μπουκαλιού για το τελείωμα (στο στόμιο) θα δημιουργήσουμε ένα "κολιέ" από τα κομμένα κουτάλια που θα καλύψουν το τελείωμα της τελευταίας στρώσης αλλά και το στόμιο του μπουκαλιού.


Με το χαρτοκόφτη ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο καπάκι του μπουκαλιού από το οποίο θα περάσουμε την άκρη του καλωδίου.
Το καλώδιο θα το περάσουμε μέσα στο μπουκάλι όπου θα συνδέσουμε και το ντουί και στο τέλος θα βιδώσουμε το λαμπτηρα.


Για εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε το λαμπτήρα λίγο πιό κάτω από την μέση του μπουκαλιού.

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις pop3 για το outlook.com / pop3 settings for outlook.com




Όσοι από εσάς χρησιμοποιούν το outlook.com για τα emails σας και θέλετε να έχετε πρόσβαση σε αυτά και από το smartphone ή το tablet σας απλά εισάγετε τις παρακάτω ρυθμίσεις:





Ρυθμίσεις εισερχομένων:

username: emailaddress @ outlook . com (χωρίς τα κενά)
password: τον κωδικό σας
pop3 server: pop-mail.outlook.com
port: 995
security type: SSL/TLS
Delete email from server: never

Ρυθμίσεις εξερχομένων:

SMTP Server: smtp-mail.outlook.com
Port: 587
Security Type: STARTTLS
Require Sign-in: YES
Username: emailaddress @ outlook . com (χωρίς τα κενά)
Password: τον κωδικό σας


Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

5 μικρά κόλπα για το ποντίκι του υπολογιστή μας


Oι πιο πολλοί από εμάς δεν τις γνωρίζουν αλλά πρόκειται για απλές κινήσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε με το ποντίκι του υπολογιστή μας και να μας κάνουν την ζωή πιο γρήγορη.

Εάν σύρουμε ένα αρχείο κρατώντας πατημένο το δεξί πλήκτρο του ποντικιού και το μεταφέρουμε μέσα στον ίδιο φάκελο τότε ανοίγει ένα μενού επιλογών που λέι "Αντιγραφή" και "Δημιουργία συντόμευσης". Μετακινώντας το σε άλλο φάκελο κάνει ότι και με το αριστερό πλήκτρο πατημένο δηλαδή αντιγραφή.

Αν κρατήσουμε πατημένο το Alt και μετακινίσουμε το ποντίκι μας πάνω ή κάτω επιλέγουμε κείμενο σε στήλες. Αυτό μπορουμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού ακόμα και σε εντολές στο command prompt (εκτός από το Notepad).

Παρόμοια είναι και η χρήση του Ctrl. Κρατώντας το πατημένο μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικά κομμάτια κειμένου και στην συνέχεια να τα αποθηκεύσουμε στο πρόχειρο συμπτυγμένα. Ακόμα μπορεί να λειτουργήσει επιλέγοντας και πολλαπλούς φακέλους στα Windows.

Με το Shift πατημένο και ταυτόχρονα πατώντας δεξί κλικ πάνω σε ένα αρχείο ή φάκελο ενεργοποιούμε κρυφές επιλογές για το Windows Explorer στην επιλογή "Αποστολή προς".

Τέλος για όσους έχουν ποντίκι με τρία πλήκτρα πατώντας το μεσαίο ή την ροδέλα μπορούμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε καρτέλες στο internet με ένα και μόνο πάτημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Το απόλυτο πληκτρολόγιο. Διαβάζεις τι γράφεις χωρίς να το κοιτάς


Η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά το ποντίκι.
Το Keyview δεν είναι ένα ακόμη πληκτρολόγιο. Σίγουρα δεν είναι το ομορφότερο. Δεν είναι επίσης το πιο ελαφρύ. Όμως ο ειδικός θα το σεβαστεί γιατί είναι το μόνο που εμφανίζει το κείμενο την ώρα που το πληκτρολογεί. Μέχρι και widgets δέχεται, για να αλλάζουν οι πληροφορίες στην οθόνη του, από τις ενημερώσεις στο facebook μέχρι τον καιρό. Σύντομα κυκλοφορεί…


Δείτε τώρα και το βίντεο.


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τέλος το αναλογικό σήμα στην Θεσσαλονίκη


Από τις 03.00 τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 2012, διακόπτεται η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από το επιτρεπτό κέντρο ψηφιακής εκπομπής «Χορτιάτης» της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2691/Β΄/4-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.



Κατά συνέπεια, η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος των Νομών Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και μικρό μέρος του Νομού Χαλκιδικής θα λαμβάνουν μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας) που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, το οποίο καλύπτει πάνω από 1,5 εκατ. τηλεθεατές.

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης καλύπτεται ψηφιακά από δύο κέντρα εκπομπής, τα «Φιλίππειο» και «Χορτιάτη», που αποτέλεσαν το 2010 τον πρώτο σταθμό της ψηφιακής μετάβασης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η έναρξη του ψηφιακού σήματος στην ευρύτερη περιοχή. Αρχικά τον Ιανουάριο του 2010 για τα ιδιωτικά και περίπου έξι μήνες μετά για τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Τη διετία αυτή, οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να δουν τα οφέλη της ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος αλλά και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επερχόμενη οριστική αλλαγή τεχνολογίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγίες για την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης


Έντεκα «επισημάνσεις» για τους καταναλωτές που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει της χειμερινής περιόδου δημοσιοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΚΑ για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης αναφέρει τα εξής:


1. Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.

2. Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

3. Δεν παραλαμβάνουμε το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση - διαρροή πετρελαίου).

4. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής - πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

5. Συγκρίνουμε, ύστερα από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς στους καταναλωτές).

6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρο) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.
8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

9. Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε μπορούμε να το υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν από την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους παραλάβαμε 60x25=1.500 λίτρα πετρέλαιο.

10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία περίπου 8%, σε πετρέλαιο.

Πηγή

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σώσε τη ζωή της μπαταρίας σου!


Περιμένεις σημαντικό τηλεφώνημα και μόλις συνειδητοποίησες ότι η μπαταρία του κινητού σου σε λίγο τελειώνει;
Δες εδώ μερικές συμβουλές για να το σώσεις!



Απενεργοποίηση Wi-Fi
Αν το χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι ή το γραφείο, φρόντισε να το κλείνεις όταν δεν βρίσκεσαι εκεί... Διαφορετικά το Wi-Fi ψάχνει συνέχεια για ασύρματα δίκτυα, καταναλώνοντας την μπαταρία σου!

Απενεργοποίηση Bluetooth
Αν δεν χρησιμοποιείς ασύρματο ακουστικό ή car kit, δεν υπάρχει λόγος να το έχεις ανοικτό.

Απενεργοποίηση push email
Αν έχεις συνδέσει κάποιο λογαριαμό email στο κινητό σου, σκέψου αν θέλεις να λαμβάνεις τα μηνύματα αμέσως όταν στα στέλνουν.

Απενεργοποίηση Notifications/Γνωστοποιήσεων – Apple
Κάποιες εφαρμογές του App Store χρησιμοποιούν τις Γνωστοποιήσεις για να σε ειδοποιούν άμεσα για ανανεώσεις, ενημερώσεις κλπ, π.χ. Facebook friend requests.

Μη χρησιμοποιούμενες εφαρμογές
Καλύτερα να κλείνεις τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά...

Επίσης
Τσέκαρε αν έχεις τo πιο πρόσφατο Λειτουργικό (software version)
Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης
Μην αφήνεις τη συσκευή στη ζέστη (ήλιος, αυτοκίνητο κλπ)
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κενό ασφαλείας στον Internet Explorer. Οδηγίες προστασίας


Όσοι από εσάς χρησιμοποιείτε Internet Explorer, από τις εκδόσεις 6 έως 9, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο ενός κενού ασφαλείας που έχει παρατηρηθεί και επιβεβαίωσε και η ίδια η Microsoft. O κίνδυνος, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί λύση ακόμα μπορεί να επηρεάσει τους υπολογιστές όλων των χρηστών Internet Explorer καθώς, το κενό ασφαλείας αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση ενός Trojan με το όνομα “Poison Ivy”.
Η απειλή αυτή αφορά όλους τους χρήστες του browser της Microsoft, άρα το 32% των κατόχων συνδεδεμένων συσκευών παγκοσμίως.

Είναι σοβαρό;

Ναι, είναι πολύ σοβαρό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια «θεραπεία». Άρα, είναι ευάλωτοι όλοι όσοι χρησιμοποιούν τον Internet Explorer σε Windows XP, Vista, 7, αλλά και τους Windows Server. Η Microsoft αναφέρει πως ο Internet Explorer που λειτουργεί σε Windows server 2003, 2008 και 2008 R2 λειτουργεί σε περιορισμό, οπότε είναι και τα μόνα συστήματα που δεν επηρεάζονται, όπως και η έκδοση του λειτουργικού Windows 8 που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τις δυνατότητες που έχει όποιος εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας που παρουσιάζει ο browser. Μπορεί λοιπόν κάποιος «να αποκτήσει τα ίδια δικαιώματα χρήσης στον υπολογιστή, όσα έχει ο κανονικός χρήστης», δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Κάποιος λοιπόν που θα εκμεταλλευτεί αυτό το κενό, μπορεί να εγκαταστήσει κάποιο keylogger ή άλλο είδος λογισμικού παρακολούθησης και να κάνει πρακτικά, ότι θέλει. Η Symantec επιβεβαίωσε την επισφάλεια και διαπίστωσε ότι γίνεται download κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με την Microsoft, το κενό ασφαλείας είναι δυνατόν να εκμεταλλευτεί από κάποιον, μέσα από μία τυχαία ιστοσελίδα: «Εκείνος που επιτίθεται μπορεί διαθέτει ή να ανεβάσει μία ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται αυτή την επισφάλεια και να πείσει με κάποιο τρόπο τον χρήστη να την επισκεφτεί».

Τι κάνω για να προστατευτώ;

Το πιο ασφαλές που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer, μέχρι να ανακοινωθεί από την Microsoft ότι έχει κυκλοφορήσει το patch που διορθώνει αυτό το κενό ασφαλείας. Κανείς, βέβαια, δεν γνωρίζει αν υπάρχει αντίστοιχο κενό ασφαλείας στον Chrome ή τον Firefox, αλλά σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω παραίνεση παραμένει η πλέον ασφαλής. Φροντίστε επίσης να διαθέτετε ενημερωμένο Antivirus. Η Microsoft προτείνει να κατεβάσετε το EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) ένα λογισμικό που προσπαθεί να αποκλείσει επιθέσεις που γίνονται σε κενά ασφαλείας, τοποθετώντας ένα «τοίχο» προστασίας, η εφαρμογή όμως μπορεί να κάνει δυσλειτουργικό τον υπολογιστή σας και απαιτεί αρκετή «δουλειά».

Η καλύτερη λύση, μέχρι νεωτέρας λοιπόν, είναι να αποφύγετε την χρήση του Internet Explorer και φυσικά, να αποφεύγεται να κάνετε κλικ πάνω σε link που βλέπετε στα mail σας που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους και που σας οδηγούν σε ύποπτες σελίδες.

Η επισφάλεια εντοπίστηκε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο και δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός ότι δεν έχει διορθωθεί μέχρι τώρα.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Excel, Διαχωρισμός ενός ονοματεπωνύμου σε δύο διαφορετικά κελιά (part 2)


Είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας ένα τρόπο μέσω φόρμουλας για να κάνουμε διαχωρισμό ενός ονοματεπωνύμου (και όχι μόνο) σε δυο ή παραπάνω κελιά.

Παρακάτω θα δούμε έναν άλλο, διαφορετικό, τρόπο.



Ανοίγουμε το αρχείο μας και επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε να χωρίσουμε.


Κάνουμε click στο κουμπί Text to Columns από το tab Data.


Επιλέγουμε Delimited, τσεκάρουμε τα Comma και Space και πατάμε next


Πατάμε Finish


Τα δεδομένα μας έχουν χωριστεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι διαφορές μεταξύ των BD-R, BD-RE, DVD-R, DVD+R


Υπάρχουν φορές που χρειάζεστε ένα δισκάκι DVD ή Blu-ray για να κάψετε πχ κάποια αρχεία ή μία ταινία, αλλά ο μεγάλος αριθμός των format και των εκδόσεων (DVD+R, DVD-R, DVD+RW, DVD-RW, DVD-RAM) σας προκαλεί σύγχυση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πέντε διαφορετικές μορφές για τα DVD ενώ οι δίσκοι Blu-ray έχουν ακόμη περισσότερες μορφές! Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα διάφορα είδη, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Βασικά θα αναλύσουμε τι πραγματικά λειτουργεί καλύτερα και τι μας ταιριάζει καλύτερα σαν καταναλωτές.



DVD + R, DVD-R, DVD + RW, DVD-RW, DVD-RAM


Πριν ξεκινήσουμε, ας δούμε εν συντομία την ιστορία των DVD format. Το 1996 ξεκίνησε το DVD-RAM, το ακολουθησε το DVD-R το 1997, στην συνέχεια ήρθε το DVD-RW, και μετά το DVD+RW, ακολουθούμενο τέλος από το DVD+R το 2002.

Τώρα, ποια μορφή είναι καλύτερη; Λοιπόν, αν θέλετε να κάψετε ένα DVD που είναι συμβατό με ένα μεγάλο αριθμό από συσκευές αναπαραγωγής DVD, τότε είναι καλύτερο να πάτε προς το DVD-R. Το DVD-RAM είναι βασικά πολύ παλιό και πολύ δύσκολο να το βρείτε.

Το DVD+R έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με DVD-R όσον αφορά τον έλεγχο σφαλμάτων, την καλύτερη παρακολούθηση και τον έλεγχο της ταχύτητας με αποτέλεσμα πιο αξιόπιστα αποτελέσμτα. Οι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ των δύο είναι τεχνικής φύσεως, αλλά απλά το DVD+R υποστηρίζει μεγαλύτερες ταχύτητες γραφής χωρίς λάθη.

To γράμμα W είτε στο + ή στο - (+RW, -RW) απλά σημαίνει ότι ο δίσκος είναι επανεγγράψιμος (Re-Writeable). Και πάλι, η μορφή + είναι πιο αξιόπιστη, διότι δημιουργήθηκε ποιο πρόσφατα, αλλά και πάλι περισσότερα dvd players είναι συμβατά με μορφή μείον.

Τέλος τα DVD μονής επίστρωσης (single layer) υποστηρίζουν χωρητικότητες μέχρι και 4,7 GB δεδομένων ενώ τα DVD διπλής επίστρωσης (double layer) μπορουν να υποστηρίξουν έως και 8,5 GB δεδομένων.

BD-R, BD-RE, BDXL, Mini-BD


Όταν πρόκειται για Blu-ray, πραγματικά επικρατεί μία σύγχυση. Βασικά, υπάρχουν μόνο μερικά φορμάτ που χρειάζεται να σας ενδιαφέρουν ως καταναλωτή και αυτά ειναι τα BD-R (Blu-ray μόνο εγγραφής - recordable), BD-RE (Blu-ray επανεγραφής - recordable erasable), BDXL (multi-layer (multi-layer disc recordable), και Mini-BD.

Το BD-R μορφή μπορεί να εγγραφεί μόνο μια φορά ενώ το BD-RE μπορεί να σβηστεί και να εγγραφεί και πάλι πολλές φορές. Η μέγιστη ταχύτητα που διατίθεται σήμερα για δίσκους Blu-ray είναι περίπου 12x, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι τα 20x και 52x ταχύτητες των DVD και CD, αντίστοιχα.

Το mini-DB είναι βασικά δίσκος BD-R και BD-RE μικρότερης διαμέτρου για συσκευές όπως βιντεοκάμερες και άλλες μικρές ψηφιακές συσκευές εγγραφής που λόγω μεγέθους δεν μπορουν να πάρουν τα κανονικά δισκάκια. Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκε μια νεότερη μορφή που ονομάζεται BD-XL και υποστηρίζει τρία ή ακόμα και τέσσερα επίπεδε (layers) σε ένα μόνο δίσκο. Αυτό ανεβάζει την χωρητικότητα του BD-R XL σε 100 και 128 GB, αντίστοιχα!

Τα νεότερα BDXL δεν είναι συμβατά με τα υπάρχοντα Blu-ray drives, αν και ορισμένοι κατασκευαστές έχουν βγάλει κάποιες αναβάθμισεις στο firmware, αλλά η συσκευή πρέπει να είναι αρκετά νέα για να υποστήριξει τις αναβάθμισεις.

Όπως ανέφερα και πίο πάνω, αυτή είναι μια πολύ βασική επισκόπηση των διαφόρων μορφών για DVD και Blu-ray, αλλά ελπίζω να σας δώσει να το πιο σημαντικά χωρίς πολλές άχρηστες λεπτομέρειες.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πώς να πάρετε ενα sceenshot της οθόνης σας / How to Print Screen (Screen Capture)


Μία συνάδερφος στην δουλειά ήθελε να "φωτογραφίσει" το τι εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή της εκείνη την στιγμή με αποτέλεσμα να ψάχνει στο internet για κάποια εφαρμογή που θα μπορούσε να το κάνει για αυτή.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.



Για να πάρετε ένα screenshot στα Windows, απλά να πατήσετε το πλήκτρο PRINT SCREEN / PRTSC / PrtScn στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας. Αυτό θα πάρει μια πλήρη φωτογραφία από ότι είναι ενεργό και ανοιχτό στον υπολογιστή εκείνη την στιγμή.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε τα πλήκτρα ALT + PRINT SCREEN στο πληκτρολόγιό σας για να πάρετε ένα screenshot μόνο από το ενεργό παράθυρο που είναι στο προσκήνιο εκείνη την στιγμή.

Από 'κει και πέρα, μπορείτε απλά να επικολλήσετε την αντιγραμμένη εικόνα σε μια οποιαδήποτε εφαρμογή (πχ word, paint, κλπ).

Υπάρχει η πιθανότητα για λόγους ασφαλείας η λειτουργία του πλήκτρου PrtScn να έχει απενεργοποιηθεί (πχ αν είστε σε κάποια τράπεζα).
Τι μπορείτε να κάνετε:
Αν έχετε windows 7 ή 8 ανοίξτε το εργαλείο Snipping tool (Start > Accessories > snipping tool) επιλέξτε την περιοχή που θέλετε και αποθηκεύετε την εικόνα.


Το snipping tool δεν υπάρχει στα Windows ΧΡ αλλά στα ΧΡ αν έχετε εγκαταστήσει τα Office 2007 ή 2010 και 2012 τότε ανοίξτε το One note πηγαίνετε μετά εκεί που θέλετε να βγάλετε το sceenshot και πατήστε ταυτόχρονα από το πληκτρολόγιο το πλήκτρο Windows + S.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΕΔΥ


Αναλυτικά οι αριθμοί κλήσης αλλά και οι χρεώσεις για προγραμματισμό ραντεβού στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) είναι παρακάτω:




14784: (σταθερά και κινητό Cosmote: 0,98ε/κλήση - κινητό: 0.98/λεπτό (συμπ. ΦΠΑ) - τηλ. παραπόνων 2106241884 ΟΤΕ Α.Ε. – E-VALUE A.E.
14884: (σταθερό: 0,95ε/κλήση - κινητό: 1.18/λεπτό (συμπ. ΦΠΑ) - τηλ. παραπόνων 2109499884 CALL CENTER HELLAS
14900: (σταθερό: 0.99ε/κλήση - κινητό: 1.18/λεπτό (συμπ. ΦΠΑ) - τηλ. παραπόνων 2109472390 NEWSPHONE HELLAS
14554: (Σταθερό & Vodafone: 0,98€/κλήση, άλλα κινητά: 1,65€/κλήση (με ΦΠΑ)- τηλ. παραπόνων 2102789299 Vodafone Panafon-BPO HELLAS

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τις διαφημίσεις και τα site των εταιριών. (updated 24/04/14)

Θυμίζουμε ότι το 184 είχε αστική χρέωση δηλαδή 0,032€ / λεπτό. Εάν θεωρήσουμε ότι ένα ραντεβού έπαιρνε 2-3 λεπτά τότε η ακριβότερη κλήση στο παρελθόν δεν ξεπερνούσε τα 0,1€ / κλήση.

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Google Public DNS


Το Google Public DNS είναι ένα δωρεάν παγκόσμιο Σύστημα Ονομάτων Τομέα (DNS) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως εναλλακτική λύση DNS στον υπολογιστή μας. Παρακάτω θα δουμε τι είναι και πως το ρυθμίζουμε.

Τι προσφέρει αυτή η υπηρεσία; Όταν συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, συνδεόμαστε μέσω κάποιου παρόχου (ISP) όπως για παράδειγμα την Otenet, Forthnet, HOL κλπ.

Για να συνδεθούμε με τον πάροχο μας απαιτούνται κάποιες ρυθμίσεις στο router μας, την ενδιάμεση δηλαδή συσκευή που συνδέει την τηλεφωνική μας γραμμή με τον υπολογιστή μας. Μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις που γίνονται είτε αυτόματα με την εγκατάσταση του λογισμικού που μας έχει δώσει ο πάροχος μας, είτε χειροκίνητα, υπάρχουν και γίνονται και οι ρυθμίσεις του Domain Name System (DNS). Συνήθως ο κάθε πάροχος έχει και τους δικούς DNS Servers που αυτό που κάνουν στην πράξη είναι να μεταφράζουν ότι γράφουμε εμείς στις διευθύνσεις των browser (URL) σε μοναδικές αριθμητικές τιμές που ονομάζονται Internet Protocol (IP). Όταν για παράδειγμα γράφετε http://kouloukith.blogspot.gr/ στην διεύθυνση του browser σας, ο DNS Server το μεταφράζει στην μοναδική IP που αντιστοιχεί στον server που φιλοξενεί το site, διαφορετικά θα ήμασταν υποχρεωμένοι να θυμόμαστε και να γράφουμε νούμερα όπως π.χ. το 18.62.0.96 αντί του www.eecs.mit.edu

Αυτό που έκανε τώρα η google είναι να φτιάξει ένα δικό της δωρεάν DNS, το Google Public DNS, που όπως η ίδια υποστηρίζει, χρησιμοποιώντας το θα μπορείτε να σερφάρετε ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μάλιστα ισχυρίζεται πως η δική της υπηρεσία ανταγωνίζεται την αντίστοιχη υπάρχουσα δωρεάν υπηρεσία Opendns.

Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Google Public DNS, θα πρέπει να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις δικτύου και να βάλουμε:

Στην επιλογή IPv4 τα:
8.8.8.8
8.8.4.4

Στην επιλογή IPv6 τα:

2001:4860:4860::8888
2001:4860:4860::8844

Windows 7


Ubuntu linux
Διαβάστε περισσότερα...