Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012
Η ασφάλεια των εφήβων στο Διαδίκτυο
Επειδή αρκετοί μαθητές ακόμα και των Δημοτικών Σχολείων έχουν προφίλ στο Facebook (επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται η χρήση Facebook σε παιδιά κάτω των 13 ετών) παραθέτουμε με αναδημοσίευση ένα χρήσιμο άρθρο παρέχοντας συμβουλές σε γονείς και εφήβους για την ασφαλή χρήση του Facebook.
Για χρόνια ολόκληρα, οι έφηβοι ξόδευαν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους μιλώντας με φίλους στο τηλέφωνο. Οι σημερινοί έφηβοι δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Απλώς έχουν περισσότερους τρόπους να επικοινωνούν.
Τι κάνει ο δικός μου έφηβος στο Facebook;
Όπως οι ενήλικοι, έτσι και οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Facebook για να επικοινωνήσουν με φίλους: συνομιλούν, ανταλλάσσουν προσωπικά μηνύματα και κοινοποιούν φωτογραφίες, βίντεο, συνδέσμους και άλλες πληροφορίες. Μέσα από το Facebook ανακοινώνουν τα επιτεύγματά τους, εύχονται ο ένας στον άλλον για τα γενέθλιά τους και σχεδιάζουν κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. να πάνε σινεμά ή στο σπίτι ενός φίλου).
Ποιος μπορεί να δει το Χρονολόγιο του έφηβου παιδιού μου;
Οι μόνοι που μπορούν να δουν τι δημοσιεύουν οι έφηβοι είναι οι φίλοι τους στο Facebook, οι φίλοι των φίλων τους και τα δίκτυα στα οποία ανήκουν (π.χ. το σχολείο στο οποίο φοιτούν). Χρησιμοποιούμε επιπλέον μέτρα προστασίας και ρυθμίσεις ασφαλείας για τους εφήβους (ηλικίας 13-17 ετών), ώστε τα Χρονολόγια και οι δημοσιεύσεις τους να μην εμφανίζονται στα δημόσια αποτελέσματα των αναζητήσεων. Ομοίως, όταν οι έφηβοι κοινοποιούν πού βρίσκονται μέσω της λειτουργίας Τοποθεσίες, μόνο οι φίλοι τους στο Facebook μπορούν να δουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το εργαλείο Προβολή ως πάνω δεξιά στο Χρονολόγιό τους. Με αυτό το εργαλείο, μπορούν να δουν πώς εμφανίζεται το Χρονολόγιό τους δημόσια. Για να δουν σε προεπισκόπηση πώς εμφανίζεται το Χρονολόγιό τους σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, πρέπει να πληκτρολογήσουν το όνομά του στο κενό πεδίο και να πατήσουν Enter.
Ξεκινήστε μια συζήτηση
Για να κάνετε ερωτήσεις και να ξεκινήσετε ως γονείς μια συζήτηση με τους εφήβους σας, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συζητήστε για την ασφάλεια και την τεχνολογία όπως θα μιλούσατε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο σχολείο, στο αυτοκίνητο, στις δημόσιες μεταφορές ή στον αθλητισμό.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε μια συζήτηση είναι να ρωτήσετε τα παιδιά σας γιατί θεωρούν υπηρεσίες όπως το Facebook σημαντικές. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να σας δείξουν πώς να δημιουργήσετε Χρονολόγιο στο Facebook, ώστε να δείτε περί τίνος πρόκειται. Συζητήστε μαζί τους σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι κατάλληλες για κοινοποίηση στο Διαδίκτυο και ποιες όχι. Ρωτήστε τα για τις ρυθμίσεις απορρήτου και προτείνετε να τις ελέγχετε μαζί τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θεσπίστε βασικούς κανόνες και επιβάλετέ τους.
Μάθετε από τους εφήβους
Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν με το Διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα SMS. Οι περισσότεροι δεν διακρίνουν καν τη ζωή στο Διαδίκτυο από τη ζωή εκτός Διαδικτύου. Η νέα τεχνολογία ήταν ανέκαθεν ένα κομμάτι της ζωής τους. Έτσι, όταν τη θεωρούμε ασήμαντη ή χάσιμο χρόνου, επικρίνουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης. Ίσως να το γνωρίζετε ήδη αυτό. Ο έφηβός σας πιθανότατα γνωρίζει περισσότερα από εσάς (εκτός κι αν είστε εξπέρ στα κοινωνικά δίκτυα). Αυτό δεν είναι κακό. Μην φοβάστε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας... φωτίσει!
Τα πάντα είναι θέμα σεβασμού
Είναι επίσης σημαντικό να μιλάμε για τον χρυσό κανόνα: να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται. Αυτό ισχύει και για τις νέες τεχνολογίες. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν πού να απευθυνθούν αν κάποιος κάποτε τα παρενοχλήσει. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν πώς να κάνουν υπεύθυνες και ασφαλείς επιλογές για ό,τι δημοσιεύουν, μιας και κάθε δημοσίευση στο Διαδίκτυο μπορεί να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί εκτός πλαισίου.
Όταν είστε στο Facebook...
Αν έχετε Χρονολόγιο στο Facebook και έχετε γίνει φίλοι με το παιδί σας, προσπαθήστε να τηρείτε τα ίδια όρια με αυτά που τηρείτε και στην πραγματική ζωή. Αφήστε τη σχέση σας να καθορίσει το πώς αλληλεπιδράτε. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη σχέση που έχετε, μπορεί να αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση των φίλων του παιδιού σας ή να δημοσιεύσετε στον τοίχο του. Σκεφτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν μια μάζωξη στο σπίτι ενός φίλου του παιδιού σας. Μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να πάει, καθώς εμπιστεύεστε τη κρίση του μεταξύ συνομηλίκων του και άλλων γονέων, παρόλο που δεν θα είστε εκεί για να το προσέχετε. Όλα είναι θέμα ισορροπίας: αφενός, της αυξανόμενης ανεξαρτησίας και ανάγκης του παιδιού σας για προσωπικό απόρρητο και, αφετέρου, της ανησυχίας σας για την ασφάλειά του.
Στη σελίδα εργαλείων θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και πηγές για την επίβλεψη των παιδιών στο Διαδίκτυο.
Μάθετε την ιδιόλεκτο
Φίλοι; Φίλοι φίλων; Μου αρέσει; Σκούντηγμα; Τοίχος; Στο Κέντρο βοήθειας του Facebook μπορείτε να μάθετε τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι.
Συμβουλές για γονείς
Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε.
Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!
Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.
Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.
Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.
Συζητήστε με τον έφηβο
Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;
Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.
Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;
Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;
Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί; Πηγή: http://internet-safety.sch.gr/site/index.php/component/k2/item/178 http://www.facebook.com/safety/groups/parents/
Πηγή
Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά. Διαβάστε περισσότερα...
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
Κατεβάστε video απο το Youtube στο Android κινητό σας
Αν έχετε κινητό που τρέχει λειτουργικό Android και θέλετε να κατεβάστε στο κινητό σας κάποιο video απο το Youtube τότε ρίξτε μία ματιά παρακάτω.
Το TubeMate YouTube Downloader είναι μια ισχυρή android εφαρμογή (.ΑΡΚ) που σας επιτρέπει να αναζητήσετε και να κατεβάσετε τα βίντεο από το YouTube, έτσι ώστε να μπορείτε να τα φορτώσετε στο κινητό σας τηλέφωνο.
Το TubeMate λειτουργεί με έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο. Θα είστε σε θέση να κατεβάσετε πολλά αρχεία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς πόρους, καθώς δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ καιρό ή να ξεκινήσετε ένα download σε μια στιγμή.
Επίσης σας δίνει την δυνατότητα να εξάγετε απλώς τον ήχο από μόνη της, και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε μορφή MP3. Να σημειωθεί ότι σε κάθε μία από τις διαδικασίες μεταφοράς θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την ανάλυση και την ποιότητα του video πριν από τη λήψη του περιεχομένου.
H εφαρμογή δεν υπάρχει στο Google Play, μα έτσι κι’ αλλιώς είναι έτοιμο apk αρχείο, τ’ οποίο μπορείτε να κατεβάσετε απο το site του κατασκευαστή και στη συνεχεια πολύ εύκολα να εγκαταστησετε στην Android συσκευή σας.
To Το TubeMate παρέχεται δωρεάν (απλά υπάρχουν διαφημήσεις) και είναι απολύτως ασφαλές.
Μπορείτε να το κατεβάστε από εδώ
Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά.
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012
Ρυθμίσεις MMS και Internet για τα Ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας
Παρακάτω θα βρείτε τις ρυθμίσεις για MMS και Internet των Ελληνικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Ο τρόπος εισαγωγής τους αλλάζει απο την μία μάρκα κινητού στην άλλη!
Κάντε click στις εικόνες για να τις δείτε σε πλήρη μέγεθος.
Αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το θέμα κάντε ενα Like στο Facebook πάνω δεξιά. Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Ο μύθος του Άγιου Βασίλη... Γιατί είναι κόκκινος?
Η γνωστή παρουσία του Άγιου Βασίλη με κόκκινη στολή και την μακρύα άσπρη γεννιάδα, αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πιο αγαπημένο ήρωα των παιδιών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές ενώ αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά που ήταν «καλά» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι....
Μεχρι το 1930 ο Άγιος Βασίλης ήταν ενας λεπτος γεράκος και η στολή του είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Η παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Άγιος Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά, προέρχεται από το ποίημα του Κλέμεντ Μουρ με τίτλο «μια επίσκεψη του Αγίου Νικόλα», ο οποίος «δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας, μαζί με την ιδέα του έλκηθρου και των οκτώ ελαφιών που το σέρνουν, από ένα φινλανδικό παραμύθι.
Η φιλανδική παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Βασίλης, μόλις επισκέπτεται την Φιλανδία, αφήνει στην άκρη το έλκηθρό του και καβαλάει τον Yule, μια κατσίκα φτιαγμένη από άχυρα!
Ο υπέρβαρος Αϊ-Βασίλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα, τη λευκή γενειάδα και κόκκινο-άσπρο κοστούμι δεν είναι τίποτα άλλο από το διαφημιστικό... παιδί της Coca Cola.
Όλα ξεκίνησαν το 1931 όταν στην Ατλάντα των Η.Π.Α. μια δυναμική εταιρία εμφιαλώσεως που εμφανίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, κατακτά σιγά σιγά την αγορά η Coca Cola αποφασίζει να κάνει ένα διαφημιστικό αναθέτοντας στον σχεδιαστή Χάντομ Σάντμπλομ να σχεδιάσει μια συμπαθητική φιγούρα ενός καλοκάγαθου Santa Claus προκειμένου να αποτυπωθεί πάνω στα μπουκάλια του διάσημου αναψυκτικού και να… αυξηθούν οι πωλήσεις. Ό Χάντομ Σάντμπλομ έβαψε τη στολή του αγίου με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του αναψυκτικού.
Η διαφημιστική καμπάνια ήταν τόσο επιτυχημένη, που η μοντέρνα εικόνα του αγίου των Χριστουγέννων έκανε τον γύρο του κόσμου και καθιερώθηκε!
Τα παράξενα του μύθου του Άγιου Βασίλη…
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν επιστήμονες, ο Άγιος Βασίλης, θα πρέπει μέσα σε 31 ώρες (λόγω διαφορετικών χρονικών ζωνών) να επισκεφθεί 98,1 εκατομμύρια σπίτια! Άρα, θα πρέπει να κάνει 822,6επισκέψεις το δευτερόλεπτο και το έλκηθρό του να κινείται με 1.045 χλμ./ δευτερόλεπτο, δηλαδή να πηγαίνει με 62,700 χιλιόμετρα την ώρα. Να σημειωθεί, πως η ταχύτητα του ταράνδου είναι 24 χλμ./ ώρα ενώ του ήχου είναι 340 μέτρα το δευτερόλεπτο...
Οι έρευνες των επιστημόνων δεν σταματούν εδώ. Έτσι λοιπόν, αν κάθε παιδί λαμβάνει ένα δώρο βάρους 1 κιλού, τότε το έλκηθρο θα πρέπει να κουβαλά 321.300 τόνους-χωρίς να υπολογίσουμε το βάρος του Άγιου Βασίλη και των αμέτρητων μπισκότων που θα καταναλώσει εκείνο το βράδυ από το κέρασμα που του έχουν αφήσει τα παιδιά κάτω από το δέντρο... Λέγεται δε, πως ο κάθε τάρανδος μπορεί να μεταφέρει το πολύ μέχρι 150 κιλά. Επομένως, στην πραγματικότητα το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, θα πρέπει να σέρνουν…214.200 τάρανδοι, προκειμένου να φθάσουν τα δώρα όλων των παιδιών στην ώρα τους!
Διαβάστε περισσότερα...
Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012
Μήπως το smartphone σας γνωρίζει περισσότερα για σας απ’ όσα πρέπει;
Τα σύγχρονα smartphones είναι, η αλήθεια, αρκετά εξελιγμένα τεχνολογικά, σε σημείο να μπορεί κάποιος άνετα να ισχυριστεί ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά εμάς και τις συνήθειές μας. Μήπως, όμως γνωρίζουν, υπερβολικά πολλές πληροφορίες για μας – περισσότερες απ’ όσες θα έπρεπε να τους παρέχουμε;
Αυτός ο προβληματισμός, ο οποίος αφορά συσκευές που έχουμε συνέχεια μαζί μας και τις χρησιμοποιούμε σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, κυριαρχεί σε συζητήσεις περί προστασίας της «ιδιωτικότητας» στις μέρες μας. Και τα smartphones, σε πολλές περιπτώσεις, ίσως και να μην τη «σέβονται» όσο θα έπρεπε, με τη δική μας, βέβαια, πάντα, ανοχή…
Οι Location based services, για παράδειγμα, μπορούν να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Αυτό μπορεί να μας είναι χρήσιμο, όταν θέλουμε να εντοπίσουμε πού ακριβώς βρίσκεται ένα κατάστημα κοντά μας ή να κάνουμε check-in σε μία τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε (ακολουθώντας τη σχετική «μόδα»), μπορεί να γίνει όμως και ένα πρώτης τάξεως «εργαλείο» στα χέρια των marketers για να «μάθουν» τις συνήθειες μας και να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση στην προώθηση των προϊόντων τους. Κι αυτό μπορεί να μην είναι πάντα κάτι το οποίο θέλουμε…
Έχοντας τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης «ανοικτές», δε θα πρέπει να εκπλαγείτε αν το κινητό σας (μέσω κάποιας εφαρμογής είτε ακόμη και… SMS) σας προτείνει κάποιo κατάστημα ή κάποια υπηρεσία του. Φυσικά, πρόκειται για μία δυνατότητα που μπορείτε να απενεργοποιήσετε, πολλοί όμως είναι εκείνοι που το ξεχνούν ή απλά δεν το κάνουν ποτέ, καθώς θεωρούν τα πλεονεκτήματα του να έχουν ανοικτές τέτοιες υπηρεσίες περισσότερα. Επιπλέον, με τόσες χιλιάδες εφαρμογές να είναι διαθέσιμες στα διάφορα stores των λειτουργικών και να αποκτούν «δικαιώματα» που τους δίνουμε εμείς (θυμηθείτε το άρθρο μας για την εφαρμογή MyPermissions που δίνει μία «λύση» στα υπερβολικά «permissions που δίνουμε κάποιες φορές σε applications), δεν είναι απίθανο πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα να φτάνουν σε «χέρια» που δε θα έπρεπε ή δε θα θέλαμε με τίποτα.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα smartphones βρίσκονται πλέον ολοένα και περισσότερο σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, οι ισορροπίες στο κομμάτι του τι «γνωρίζουν» για μας ανά πάσα στιγμή αρχίζουν να χάνονται.
Το παρακάτω infographic, που δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτική πύλη OnlineColleges.com, αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, θέλοντας με απλό τρόπο να δείξει στον καθένα από μας πόσα γνωρίζει το smartphone μας όσον αφορά προσωπικές πληροφορίες, που, σε άλλες περιπτώσεις, θα δίναμε δύσκολα σε κάποιον άγνωστο και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν. Έχει ενδιαφέρον να το μελετήσει κάποιος, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι «δικαιώματα» τελικά πρέπει να δίνει στη συσκευή του και πότε αυτά ξεπερνούν κάποια λεπτά και ευαίσθητα «όρια».
Δείτε το infographic.
Πηγή Διαβάστε περισσότερα...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)