Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα πάει πιο γρήγορα ο υπολογιστής μου;


Ο υπολογιστής σας τρώει… κολλήματα και σας εκνευρίζει; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.






Βάλτε έναν σκληρό δίσκο SSD
Ένας ταλαιπωρημένος σκληρός δίσκος είναι ο νούμερο ένα λόγος για την χαμηλή ταχύτητα του υπολογιστή και ιδιαίτερα όταν αυτός ανοίγει. Η λύση λέγεται SSD (solid state drive) και μπορεί να μην είναι η πιο οικονομικοί της αγοράς, αλλά η αλλαγή που θα δείτε θα είναι εντυπωσιακή. Δείτε μερικές επιλογές εδώ.

Προσθέστε RAM
Πρόκειται για την προσωρινή μνήμη του υπολογιστή σας, η οποία χρησιμοποιείται όταν ανοίγετε διαφορετικά προγράμματα. Όσο περισσότερα προγράμματα έχετε ανοικτά, τόσο περισσότερη RAM χρειάζεστε και τόσο πιο αργός είναι ο υπολογιστής σας αν δεν έχετε αρκετή. Αν ο υπολογιστής σας κολλάει κάθε φορά που προσπαθείτε να ανοίξετε μεγάλα αρχεία ή «παγώνει» όταν έχετε ανοικτά πολλά παράθυρα, τότε κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε επιπλέον μνήμη RAM. Τα 4GB είναι αρκετά για την πλειοψηφία των υπολογιστών, αν και οσο περισότερα τόσο το καλύτερο.

Βγάλτε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε
Είναι σίγουρο ότι στον υπολογιστή σας υπάρχουν ή έχετε εγκαταστήσει ένα σωρό «άχρηστα» προγράμματα που είτε δε θυμάστε καν πως λέγονται, ούτε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Κάποια από αυτά πιθανώς να τρέχουν στο background χωρίς να τα χρησιμοποιείτε. Για να τα απεγκαταστήσετε, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου στην επιλογή προσθαφαίρεση προγραμμάτων.

Κάντε ανασυγκρότηση δίσκου
Ακούγεται σύνθετο, αλλά δεν είναι. Πηγαίνετε στον Υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο και επιλέξτε Ιδιότητες. Κάτω από το tab με τα Εργαλεία, επιλέξτε Ανασυγκρότηση (Defragment). Η διαδικασία αυτή ελέγχει για σφάλματα στον σκληρό και «τακτοποιεί» τα διάσπαρτα αρχεία βελτιώνοντας την ταχύτητα του υπολογιστή.

«Καθαρίστε» τον απο άχρηστα αρχεία
Μια ακόμα λειτουργία των Windows είναι ο καθαρισμός δίσκου. Η λειτουργία αυτή ψάχνει τον υπολογιστή για άχρηστα αρχεία (temp, installers κ.α.) και τα «καθαρίζει» βελτιώνοντας την απόδοση του υπολογιστή σας. Από το μενού έναρξης επιλέξτε προγράμματα, βοηθήματα, εργαλεία συστήματος και από εκεί εκκαθάριση δίσκου και ακολουθήστε τα βήματα στην οθόνη σας.

Ξεσκονίστε τον!
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λένε, όμως μπορεί να βελτιώσει και την απόδοση του υπολογιστή σας. Η σκόνη που κατακάθεται στο εσωτερικό του δυσχεραίνει την δουλειά του ανεμιστήρα και επιβραδύνει τον υπολογιστή λόγω υπερθέρμανσης. Ειδικά αν έχετε desktop αφαιρέστε το εξωτερικό καλυμα και χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι σε χαμηλή ένταση για να αφαιρέσετε τη σκόνη ή κάποιο μέρος της. Πριν ξεκινήσετε το… καθάρισμα, σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι κλειστός και πως όλα τα εξωετρικά καλώδια έχουν αποσυνδεθεί απο τον πύργο.

1 σχόλιο:

Παντελής Αθήνα είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Από όλες τις παραπάνω συμβουλές η εγκατάσταση ενός SSD θα έδειχνε την μεγαλύτερη διαφορά. Με την προϋπόθεση πάντα ότι το σύστημα σας έχει τουλάχιστον 4GB μνήμη. Συστήματα με 1 ή 2 GB υστερούν και σαν αναβάθμιση έχει προτεραιότητα η μνήμη και μετά ο σκληρός δίσκος.