Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Καθαρίζοντας τη σκόνη από τον υπολογιστή


Η σκόνη είναι ένας ύπουλος για τον υπολογιστή εχθρός και μπορεί να μαζευτεί γύρω από τον επεξεργαστή του υπολογιστή, επάνω στο τροφοδοτικό του και να κλείσει τα ανοίγματα εξαερισμού (ιδίως αν μιλάμε για φορητό). Οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν παράδεισος για τη σκόνη όταν δεν καθαρίζονται συχνά με αποτέλεσμα κακή ψύξη, υπερθερμάνσεις, θορύβους και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις κάψιμο του μηχανήματος.

Μην ανησυχείτε όμως. Δεν θα χρειαστεί να περάσετε ώρες για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας. Τουλάχιστον αν τον καθαρίζετε συχνά!



Αν ο υπολογιστής μας βρίσκεται σε ένα καθαρό περιβάλλον δεν χρειάζεται καθάρισμα παραπάνω από 2 ή 3 φορές τον χρόνο. Ένα καθαρό περιβάλλον, είναι αυτό χωρίς καπνό, μακριά από κατοικίδια ζώα, και μακριά από το δρόμο, ιδίως αν είναι δρόμος με μεγάλη κυκλοφορία ή αν γίνονται έργα κοντά στο χώρο μας.

Ο καθαρισμός:

Θα πρέπει να εξοπλιστούμε με μια φιάλη πεπιεσμένου αέρα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Η όλη διαδικασία δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 25 – 30 λεπτά και αυτά μόνο αν έχει μαζευτεί πολύ σκόνη μέσα στο κουτί μας.

1) Απενεργοποιουμε τον υπολογιστή μας και τον βγάζουμε από την πρίζα.
2) Αφαιρούμε το πλαϊνό κάλυμμα του κουτιού για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη μητρική και τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή μας.
3) Ελέγχουμε καλά όλα τα καλώδια για τυχόν εμφανείς φθορές και αν είναι καλά συνδεδεμένα. Αν κάποιο από αυτά είναι φθαρμένο θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως.
4) Τώρα είναι ώρα για τον πεπιεσμένο αέρα. Φυσάμε τα πάντα πάνω στη μητρική, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ψύκτρα και τον ανεμιστήρα πάνω στον επεξεργαστή μας. Η περιοχή αυτή συγκεντρώνει πολύ σκόνη. Κάποιες άλλες περιοχές που συγκεντρώνουν, επίσης, πολύ σκόνη είναι οι κάρτες γραφικών (ειδιαίτερα αν έχουν ανημηστηράκι), οι κάρτες ήχου, το τροφοδοτικό, το πάνω μέρος των σκληρών δίσκων και το dvd-rom. Μια μικρή ηλεκτρική σκούπα μετά μπορεί να μας βοηθήσει να απορροφήσουμε τα υπολείμματα της σκόνης. Προσοχή: Θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του πεπιεσμένου αέρα και ΠΟΤΕ να μην ψεκάζουμε το υλικό σε κοντινή απόσταση.
5) Εάν παρατηρήσουμε σκόνη ανάμεσα στις θύρες PCI και AGP, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις κάρτες και να φυσήξουμε μέσα στις υποδοχές τους.
6) Αν το κουτί μας έχει κάποιο φίλτρο αέρα, το αφαιρούμε το και πλένουμε το με προσοχή σε χλιαρό νερό. Μετά το σκουπίζουμε με κάποιο μαλακό πανί, κατά προτίμηση κάποιο που να μην αφήνει χνούδια.
7) Επανατοποθετουμε το πλαϊνό κάλυμμα στη θέση του αφού ελέγξουμε πρώτα ότι δεν υπάρχουν καλώδια μπροστά στους αεραγωγούς.

Παρακάτω υπάρχουν μερικές φωτογραφίες για τι μπορεί να αντιμετωπίσετε αν το κάνετε αυτό για πρώτη φορά στον υπολογιστή σας:





Δεν υπάρχουν σχόλια: