Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Playstation 4 πως να αλλάξετε το σκληρό δίσκο


Τα παιχνίδια για το PS4 καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον σκληρό δίσκο της κονσόλας και αν έχετε και πολλά, τα 500GB που δίνει η πρώτη έκδοση μπορούν να φανούν λίγα. Ήδη η Sony κυκλοφόρησε ένα νέο μοντέλο PS4 με σκληρό δίσκο 1 ΤΒ όμως αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε και εσείς να αναβαθμίσετε τον 500αρι σκληρό με μεγαλύτερο διπλασιάζοντας ή να τετραπλασιάζοντας την χωρητικότητα της παιχνιδομηχανής σας.



Τι θα χρειαστείτε:
το PS4
ένα κατσαβίδι Phillips (σταυροκατσάβιδο)
ένα σκληρό δίσκο SATA 2,5 ιντσών
ένα USB stick σε FAT32 (χωρητικότητας ανάλογα με τα αρχεία που θα κάνετε backup)
ένα laptop ή τον υπολογιστή με σύνδεση στο internet (για να κατεβάσουμε το firmware)
το PS4 χειριστήριο και το καλώδιο microUSB


Βήμα 1ο: Τι σκληρό δίσκο να πάρω?
Το PS4 χρησιμοποιεί ένα σκληρό δίσκο 2,5 ιντσών SATA, (σαν αυτούς που έχουν συνήθως τα laptop).
Θα πρέπει επίσης το πάχος να είναι κάτω από 9,5 χιλιοστά λόγω του μέγεθους του κουτιού στο οποίο μπαίνει στην κονσόλα. Αυτό ίσως να περιορίζει τις επιλογές ειδικότερα αν πάτε σε σκληρούς δίσκους άνω των 2TB που είναι πιο "χοντροί".
Αναφορικά με την ταχύτητα, συνήθως οι σκληροί δίσκοι των 2,5 ιντσών τρέχουν στις 5400rpm - όπως και ο "μαμίσιος". Αν θέλετε να δείτε πραγματική βελτίωση στην ταχύτητα φόρτωσης των παιχνιδιών, δείτε για σκληρό στις 7200rpm.
Για ακόμα καλύτερη απόδοση, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα SSD (όπως λόγω κόστους ίσως δεν σας συμφέρει ειδικότερα στις μεγάλες χωρητικότητες).

Βήμα 2ο: Back up των δεδομένων σας
Αφού πήρατε τον δίσκο σας το επόμενο βήμα είναι να κάνετε backup των δεδομένων που δεν θέλετε να χάσετε. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε backup των ήδη εγκατεστημένων παιχνιδιών και θα χρειαστεί να τα εγκαταστήσετε ξανά. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να σώσετε τα saves των παιχνιδιών στο στικάκι usb πηγαίνοντας Settings > Application saved data management > Saved data in system storage. Εδώ θα δείτε μια επιλογή για να τα αντιγράψετε σε ένα USB drive.

Βήμα 3ο: Αντικατάσταση του σκληρού δίσκου
Αρχικά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει δίσκάκι στη μονάδα και στην συνέχεια σβήσετε το τελείως (όχι κατάσταση αναμονής). Μέτα αποσυνδέσετε όλα τα καλώδια που μπορεί να έχετε συνδεδεμένα (πχ ethernet κλπ) και βγάλτε το απο την πρίζα.
Ακουμπήστε το σε μια σταθερή επιφάνεια, βάλτε ένα χέρι στο πάνω γυαλιστερό καπάκι και να το μετακινήσετε το λίγο προς το πλάι. (δεν συγκρατείται με βίδες).


Ο σκληρός δίσκος είναι μπροστά και υπάρχει μία βίδα που πρέπει να ξεβιδωθεί για να απελευθερωθεί το πλαίσιο που τον συγκρατεί και το τραβάμε ελαφρά προς τα έξω.



Στην συνέχεια αφαιρούμε τις 4 βίδες που συγκρατούν το δίσκο στο μεταλλικό πλαίσιο και βάζουμε τον νέο με την ίδια φορά και τον βιδώνουμε με τις ίδιες 4 βίδες και τον τοποθετούμε στην θέση του βιδώνοντας και την τελευταία βίδα.
Τέλος κουμπώνουμε και το μαύρο γυαλιστερό καπάκι.

Βήμα 4ο: κατεβάστε το firmware PS4
Τώρα έχετε ένα PS4 εντελώς κενό καθώς το firmware της κονσόλας είναι αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο που μόλις αφαιρέσαμε.
Θα χρειαστεί να κατεβάσετε το firmware σε ένα usb στικακι (FAT32 formated) χρησιμοποιώντας έναν άλλο υπολογιστή από την σελίδα https://www.playstation.com/en-us/support/system-updates/ps4/#newinstallation (εχει αναλυτικές οδηγίες και στο μέσω έχει ενα κουμπάκι DOWNLOAD NOW.
Αφού έχετε κατεβάσει το firmware, στο στικάκι φτιάξτε ένα φάκελο με τίτλο PS4 και μέσα σε αυτό το φάκελο φτιάξτε ένα νέο φάκελο με τίτλο UPDATE και μέσα στον φάκελο UPDATE βάλτε το αρχείο firmware (PS4UPDATE.PUP) που κατεβάσατε.
Προσοχή: οι τίτλοι των φακέλων να είναι στα αγγλικά και με ΚΕΦΑΛΑΙΑ χωρίς κενά μπρος ή πίσω!!!

Βήμα 5ο: Περνάμε το firmware
Συνδέουμε το PS4 με την TV όπως και το χειριστήριο με το καλώδιο (δεν λειτουργεί ασύρματα σε αυτό το σημείο) και βάζουμε το USB stick σε μία θύρα.
Θέτουμε το PS4 σε λειτουργία Safe mode κρατώντας το κουμπί power της κονσόλας για 7 δευτερόλεπτα μέχρι να ακουστεί ένα μπιπ.
Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να πατήσετε το κουμπί PS στο χειριστήριο, και στη συνέχεια, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη.
Μόλις το firmware εγκατασταθεί μπορείτε να ξαναπεράσετε όλα σας τα παιχνίδια (από τα cd τους ή από το PS Plus αν τα έχετε αγοράσει ηλεκτρονικά) και φυσικά να ξαναφορτώστε τα saves που κάναμε back up στο USB stick.

Δεν υπάρχουν σχόλια: