Κυριακή 15 Μαΐου 2016
5 Διανομές Linux για παιδιά
Ως εκπαιδευτικός, θεωρώ χρέος μου να μοιράζομαι με τα παιδιά μου, τις αξίες του Ανοιχτού Κώδικα και το ήθος του Ελεύθερου Λογισμικού˙ την ανταλλαγή και την δημιουργία σπουδαίων πραγμάτων μέσω της συνεργατικότητας, την αξία του να αναλάβουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους και να αγκαλιάσουν την τεχνολογία, ως μέσον έκφρασης και όχι ως μέσον για να καταντήσουν οι ίδιοι το προϊόν, το εμπόρευμα, το είδος προς πώληση δηλαδή, το οποίο θα αποφέρει έσοδα στις εταιρείες καθιστώντας τους οικονομικούς ή και χρηματιστηριακούς κολοσσούς.
Πώς εμείς οι ενήλικες μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι μεγαλώνουμε την επόμενη γενιά του GNU / Linux;
Ένας πολύ απλός τρόπος, είναι να βάλεις το παιδί μπροστά σε έναν υπολογιστή (άλλο που δε θέλει!) από πολύ μικρή ηλικία (μεταξύ 5 και 8 ετών, για παράδειγμα), ο οποίος να τρέχει κάποια Linux διανομή, και να του δώσεις κίνητρα για περαιτέρω μάθηση μέσω παιχνιδιών˙ γιατί μην ξεχνάμε πως είναι παιδιά και το παιχνίδι είναι το μόνο που έχουν στο μυαλό τους, είναι η διασκέδασή τους. Αυτήν την διασκέδαση, είναι στο χέρι μας να την μετατρέψουμε σε μια απολαυστική εκπαίδευση!
Το σχολείο, βέβαια, τους εκπαιδεύει στα βασικά πράγματα, ενώ στο σπίτι μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το μόνο που χρειάζονται είναι το κίνητρο˙ και αυτό μπορεί να τους το δώσει ένας σωστός εκπαιδευτικός. Επειδή όμως στα σχολεία κυριαρχεί η Microsoft (φταίει άραγε η άγνοια; ή μήπως όλες οι εξηγήσεις συνοψίζονται σε μια λέξη: προπαγάνδα;), στο σπίτι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ίδια λειτουργικότητα με διαφορετικό τρόπο˙ χρησιμοποιώντας το Linux. Το Linux καθιστά πιο ευέλικτη την χρήση του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και απαλείφει λίγο το φόβο τους να δοκιμάσουν.
Και όταν ο 7χρονος γιος σας ή η κόρη σας θελήσει να γίνει ένας geek, ένας «πραγματικός χάκερ», αφήστε το παιδί να κάνει μόνο του την ενημέρωση με την γραμμή εντολών (update on the command line). Θυμηθείτε πως ο υπολογιστής κάνει ό,τι ο χρήστης του θέλει να κάνει. Σκεφτείτε λίγο, πως ο προγραμματισμός (programming) είναι ένας πολύ πιο εποικοδομητικός τρόπος μάθησης από ό,τι ένα τεστ που θα τους βάζαμε, καθώς η καλύτερη πτυχή που ο προγραμματισμός τους δίνει είναι η άμεση ανατροφοδότηση.
Βλέπετε, δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε θα τους επιστραφεί το τεστ διορθωμένο και βαθμολογημένο. Ξέρουν τα αποτελέσματα την ίδια στιγμή. Κρίνουν - μόνοι τους! - εκ του αποτελέσματος, εάν οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία ή απέτυχαν, οπότε και θα χρειαστεί να ξαναδοκιμάσουν. Γιατί μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε! Και αυτό, είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό˙ η μάθηση μέσω της αποτυχίας. Εάν κάνουν ένα λάθος, είναι επειδή οι ίδιοι τα θαλάσσωσαν. Όχι επειδή δεν τους συμπαθεί ο δάσκαλός τους ή νιώθει να απειλείται από αυτούς ή νομίζει ότι είναι εξυπνότεροι. Και για να επανέλθω στην μάθηση μέσω αποτυχίας, να τονίσω πως τους βοηθά να αναπτύξουν ένα είδος πίστης στις δικές τους ικανότητες να μαθαίνουν. Έτσι, ακόμα και αν δεν ξέρουν τι απαιτείται για να λυθεί ένα πρόβλημα, αν ασχοληθούν με ένα κομμάτι του και μάθουν από αυτό, θα γνωρίζουν αρκετά ώστε να λύσουν το επόμενο κομμάτι - και ούτω καθ’ εξής - μέχρι να τελειώσουν.
Υπολογιστή με Linux˙ γιατί;
Γιατί το Linux είναι Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο για (εμάς) τα παιδιά!
Μάθε μπαμπά μου Linux!
1. ΚΑΘΑΡΟ!
Δεν έχει όλα αυτά τα παράξενα που έχει το pc του μπαμπά και της μαμάς (που ίσως τους έχετε δει να... του ρίχνουν και κάποια μπουνιά!).
Ξέρετε, εκείνα τα πράγματα που τα λένε: malware, ιούς και τα συνοδεύουν άναρθες κραυγές, τηλεφωνήματα στον θείο Μήτσο που «ξέρει» από υπολογιστές και προτάσεις όπως: έχασα τ' αρχεία μου μα και άλλες από αυτές που δεν κάνει ν' ακούν τα παιδιά!
Όλα τα κάνουμε με ασφάλεια και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα (παιδικά) πράγματα που υπάρχουν εκεί έξω!
2. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!
Συνέχεια για αυτήν την κρίση λένε όλοι πια!
Μα πιο φτηνό δεν θα ήταν να έχουμε Linux σε όλους τους υπολογιστές στο σπίτι;
Τα Windows δεν είναι τζάμπα, τα πληρώνουμε όταν αγοράζουμε κάποιον υπολογιστή με αυτά μέσα.
Αν λοιπόν έχουμε και κάποιο αδελφάκι και με τον καιρό 3-4 υπολογιστές στο σπίτι;
3. ΑΣΦΑΛΕΣ!
Ό,τι και να γίνει, εεεε καμιά φορά (εμείς) τα παιδιά δεν προσέχουμε και πολύ και όλο και κάποια σκανδαλιά θα κάνουμε!
Όμως δεν πρόκειται να πάθει τίποτα ο υπολογιστής, ούτε τ' αρχεία του μπαμπά ή της μαμάς!
To Linux, έχει την δύναμη του rοot!!
4. ΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Τα παιδιά έχουμε έναν υπέροχο δικό μας μικρόκοσμο (κι' εσείς τον είχατε, οι μεγάλοι, μα δεν το θυμόσαστε πια). Το Linux έχει διανομές ΜΟΝΟ για εμάς. Ασφαλείς! Να μην μπορούμε να πάμε σε κακές ιστοσελίδες!
Με όμορφα χρώματα, με ενδιαφέροντα πράγματα, αποκλειστικά για εμάς!
Μα και με χαρούμενα wallpapers με τον φοβερό Tux!
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟ LINUX;
Με μια λέξη;
Γιατί (πέραν των προαναφερθέντων) είναι το μέλλον.
Το διαδίκτυο, η τεχνολογία ολόκληρη, η ίδια η καθημερινότητά μας, είναι «χτισμένα» με Linux. Από τους υπερυπολογιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέχρι τα ταπεινά ρουτεράκια μας, τηλεοράσεις, GPS και αμέτρητες ακόμα συσκευές, μικρές ή μεγάλες. Τα καλύτερα έξυπνα τηλέφωνα, το Android, το WebOS, και το Maemo (ή Meego, Τizen πλέον), βασίζονται στον πυρήνα Linux, όπως και οι 9 στις 10 συσκευές που εμφανίζονται στο εξής.
Η πραγματικότητα είναι - για να μιλήσουμε και με πράγματα που αντιλαμβάνονται ως διαδίκτυο οι περισσότεροι - πως η Google, το Facebook, η Amazon, ως ακόμα και αυτό το Skype που χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι, βασίζονται στο Linux. Το ίδιο το διαδίκτυο τρέχει Linux, σε ποσοστό που φτάνει το 90%. Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που επισκεπτόσαστε, τρέχει Linux.
ΟΙ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ LINUX ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Με τις λιγοστές γνώσεις μου, αν κάποιος μου ζητούσε να περιγράψω το Linux, θα το παρομοίαζα με παιδική χαρά. Με ποικιλία «παιχνιδιών» και ανακαλύψεων.
Ένας κόσμος τον οποίον ανακαλύπτεις μέρα με την ημέρα και συνειδητοποιείς πως όλο και υπάρχει ΚΑΙ κάτι ακόμα, με το οποίο δεν «έπαιξες». Ιδρώνεις, ξεϊδρώνεις, πέφτεις, σηκώνεσαι και στο τέλος αισθάνεσαι την γλυκιά κούραση ανακατεμένη με την ικανοποίηση της ανακάλυψης.
Νομίζω, άλλωστε, πως κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το μέλλον ανήκει στον ανοιχτό κώδικα και στο Linux και ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι εξοικειωμένα με τις εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού, ώστε να κρίνουν την υπεροχή του έναντι των Windows και OS X.
Σας δίνουμε λοιπόν μία λίστα με τις 5 καλύτερες και πιο δημοφιλείς διανομές ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά.
1. DoudouLinux
Το DouDouLinux είναι μια διανομή με ένα γραφικό περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 2 έως 10 χρόνων, που όμως θα το ζηλέψετε κι εσείς οι ενήλικες (άλλωστε, είσαι όσο αισθάνεσαι :D ).
Όμορφο όνομα και... πιασιάρικο για παιδιά, το DouDouLinux έχει μέσα όλα όσα μπορεί να ενδιαφέρουν και να βρει συναρπαστικά ένα παιδί.
Άλλο ένα υπέρ που έχει μια ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά διανομή, είναι πως μπορείτε να την έχετε σε ξεχωριστό partition ή σε κάποιο usb στικάκι, χωρείς να κινδυνεύουν τα δεδομένα ή το λειτουργικό σας από κινήσεις του βλασταριού!
Χρώμα κι' άλλο χρώμα!
Πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν όμορφα και ζωντανά χρώματά στο περιβάλλον τους, έτσι και το DouDou, είναι γεμάτο όμορφα χρώματα και παράθυρα που είναι ό,τι πρέπει για τα παιδικά μάτια!
Παιχνίδι κι' εκπαίδευση!
Αυτό ακριβώς είναι ο σκοπός της διανομής.
Όμορφα παιχνιδάκια μ' εκπαιδευτικό χαρακτήρα παράλληλα.
Ασφαλές!
Έχουν γίνει όλα τ' αναγκαία κλειδώματα για να υπάρχει ασφαλής περιήγηση και τα πάντα που περιέχει από παιχνίδια δεν έχουν το παραμικρό ίχνος βίας.
Είναι μια Debian based διανομή, άρα είναι απολύτως σταθερή και μπορείτε να εγκαταστήσετε όποια ακόμα εφαρμογή από τις δεκάδες παιδικές που έχει.
Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα να το εγκαταστήσετε και μέσα από τα windows, μέσω wubi.
>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> η ιστοσελίδα του DoudouLinux
>>> DOWNLOAD Doudou Linux
Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.
2. Sugar On A Stick
Το Sugar On A Stick είναι μία διανομή που βασίζεται στο Fedora και ένα όμορφο γραφικό περιβάλλον το οποίο σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά όλων των ηλικιών!
Βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν τον υπολογιστή μέσα από το παιχνίδι που παράλληλα έχει κι' εκπαιδευτική μορφή.
Με βάση την βραβευμένη Πλατφόρμα Μάθησης Sugar Learning Platform, το Sugar On A Stick, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει σχεδιαστεί για να χωράει σε ένα απλό USB στικάκι έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή.
Είναι χτισμένο από το μηδέν για να παρουσιάσει ένα περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.
Όπως εξηγεί το Sugar Labs,
Το γραφικό περιβάλλον Sugar είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εργασίας χρήστη το οποίο να βασίζεται τόσο στον γνωστικό, όσο και στον κοινωνικό κονστρουκτιβισμό˙ οι μαθητές θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αυθεντική εξερεύνηση και στην συνεργασία.
>>> Δείτε και το Ubuntu Sugar Remix, το desktop που μας κάνει να νοιώθουμε παιδιά! Μια διασκευή του Ubuntu, ένα άλλο γραφικό περιβάλλον ας πούμε. Και για την ακρίβεια, το Ubuntu Sugar Remix είναι το γραφικό περιβάλλον που είχε σχεδιαστεί για το πρόγραμμα του Οne Laptop for A Child. Στην ουσία φανταστείτε το σαν μια σελίδα που έχει ήδη κάποια εικονιδιάκια (εφαρμογές) και στην μέση εμάς (τον χρήστη). Αυτήν την σελίδα, στην πορεία, το παιδί μπορεί να την διαμορφώσει όπως ακριβώς το βολεύει.
Σίγουρα βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν τον υπολογιστή μέσα από το παιχνίδι που παράλληλα έχει κι' εκπαιδευτική μορφή.
Και δεν μιλάμε για κάποιο live cd ή μια διαφορετική διανομή. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο σύστημα σας και να επιλέγετε το Sugar Remix όταν συνδέεστε.
>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίαση της διανομής Sugar On A Stick
>>> η ιστοσελίδα του Sugar On A Stick
>>> [DOWNLOAD Sugar On A Stick 64-bit] - [DOWNLOAD Sugar On A Stick 32-bit]
Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.
3. Edubuntu
Το Edubuntu (που ήταν γνωστό πριν σαν Ubuntu Education Edition), είναι μια επίσημη παράγωγος διανομή του Ubuntu σχεδιασμένη για σχολεία, τάξεις αλλά και μαθητές στο σπίτι. Η διανομή έχει αναπτυχθεί από την Canonical σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, δασκάλους, και τεχνολόγους από πολλές χώρες. Είναι φυσικά βασισμένη σε Ubuntu, ενσωματώνει την LTSP thin client αρχιτεκτονική, και εφαρμογές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση. Στοχεύει σε χρήστες ηλικίας 6-18 ετών. Η εγκατάσταση του συστήματος και η ρύθμιση είναι εύκολες.
Μέσα στην διανομή βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών εφαρμογών που περιλαμβάνουν τα GCompris, KDE Educational Suite, Sabayon Profile Manager, Pessulus Lockdown Editor, Edubuntu Menueditor, LibreOffice, Gnome Nanny, iTalc, και πολλές άλλες.
Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, μπορείτε να διαλέγετε αν η διανομή προορίζεται για νηπιαγωγείο, δημοτικό ή γυμνάσιο, και έτσι να εγκαθίστανται ή να παρακάμπτονται τα ανάλογα bundles.
Βασικός στόχος είναι να μπορεί ένας εκπαιδευτικός με ελάχιστες γνώσεις τεχνολογίας να δημιουργήσει ένα εργαστήριο υπολογιστών στο σχολείο, ή ένα περιβάλλον on line learning (e-learning), σε λιγότερο από μία ώρα, και στην συνέχεια να μπορεί να διαχειριστεί το περιβάλλον αυτό.
Η ομάδα ανάπτυξης του Edubuntu το χαρακτηρίζει σαν ένα σύστημα εύκολο στην εγκατάσταση και διαχείριση, με ενσωματωμένο πολύ καλό εκπαιδευτικό υλικό.
>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> η ιστοσελίδα του Edubuntu
>>> DOWNLOAD Edubuntu
Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.
4. Ubermix
Το Ubermix είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux που τυγχάνει ευρείας χρήσης στα σχολεία. Η διανομή αυτή, ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά, έρχεται με πολλές εφαρμογές (60 προ-εγκατεστημένες) εστιασμένες στην εκπαίδευση οι οποίες καλύπτουν θέματα όπως ο σχεδιασμός, η κωδικοποίηση, η επεξεργασία πολυμέσων στο διαδίκτυο και πολλά άλλα.
Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάσει την δύναμη του ελεύθερου λογισμικού και την φύση του ανοιχτού κώδικα του Linux, με στόχο της να ενισχύσει την θέση των παιδιών και των δασκάλων.
Το Ubermix έχει «χτιστεί» με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποθηκεύει το λογισμικό και τα δεδομένα σε διαφορετικά partitions (διαμερίσματα). Έτσι, εάν γίνει η παραμικρή στραβή στον υπολογιστή, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει ξανά το λειτουργικό σύστημα και να έχει πάλι άθικτα όλα τα σημαντικά αρχεία του.
Το Ubermix μπορεί να εγκατασταθεί σε μόλις πέντε λεπτά και η διαδικασία επαναφοράς δεν χρειάζεται παρά μόλις 20 δευτερόλεπτα.
Όλα τα χαρακτηριστικά του, από όποια πλευρά και να τα δεις, καθιστούν το Ubermix μια ισχυρή διανομή Linux για παιδιά.
>>> η ιστοσελίδα του Ubermix
>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> DOWNLOAD Ubermix
Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.
5. Qimo
Το Qimo είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu και δημιουργήθηκε ειδικά για τα παιδιά. Αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3-10 ετών και έρχεται με προ-εγκατεστημένες ένα σωρό εκπαιδευτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των GCompris και Childs Play, έχει ένα γραφικό περιβάλλον χαρούμενο και παιχνιδιάρικο και είναι φορτωμένο μ' επιλεγμένα παιχνίδια κι' εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλικίες από 3 χρόνων και πάνω.
Δυστυχώς, όμως, το πρότζεκτ σταμάτησε στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους (2016).
Παρ’ όλα αυτά, τα παιχνίδια της διανομής υπάρχουν διαθέσιμα στο Ubuntu αλλά και σε άλλες διανομές.
Και τα wallpapers του Qimo μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.
>>> Δείτε προηγούμενη παρουσίασή της
>>> η ιστοσελίδα του Qimo
Μακάρι η μάθηση, και όχι η εκπαίδευση, να μπορέσει να υπάρξει σε κάθε σχολείο πέρα από τα αυταρχικά πλαίσια της υφιστάμενης παιδείας και φυσικά, το ελεύθερο / ανοιχτό λογισμικό είναι και το μόνο που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτό.
Από το OSarena
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Been using AVG Anti virus for a few years, and I'd recommend this product to all you.
Πολύ καλό το άρθρο, όντως πολύ σημαντικό το να μαθαίνει ένα παιδί από μικρή ηλικία τα Linux. Ωστόσο βρίσκω λάθος να περιφρονούμε και τα εμπορεύματα. Τα Windows δεν βρίσκονται στα σχολεία από κάποια συνωμοσία, απλά βρίσκονται επειδή είναι εύκολα και οι περισσότεροι καθηγητές μόνο αυτά και τα Office ξέρουν. Αν κάποιοι καθηγητές «επαναστατούσαν» και έβαζαν στους υπολογιστές Linux, τουλάχιστον στους υπολογιστές 10ετιας, δε νομίζω να είχανε ιδιαίτερο πρόβλημα με το Υπουργείο. Εγώ προσωπικά θα τολμούσα κάτι τέτοιο όχι για να εναντιωθώ στην εμπορευματοποίηση, αλλά γιατί τα Linux είναι ένας καλός τρόπος να μαθαίνεις πληροφορική, σε αντίθεση με τα Windows που είναι «μαύρο κουτί» σε πολλά. Επίσης, στα σχολεία θα πρόσθετα και την Python: απλή γλώσσα, ο,τι πρέπει για μαθητές και με αμέτρητες βιβλιοθήκες για κάποιον που θέλει να ψαχτεί παραπάνω.
Συνοψίζοντας, δεν είναι κάτι κακό η εμπορευματοποίηση, οι περισσότεροι προγραμματιστές ζουν πουλώντας το προϊόν τους (λογισμικό) ως εμπόρευμα ή στον εργοδότη ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Και με βάση το κέρδος, έχουν το κίνητρο να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους και να γίνονται καλύτεροι!
Δημοσίευση σχολίου