Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

5 συνήθη λάθη ασφάλειας στα emails

Ενώ η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα ευρύ θέμα, το email είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ και οι κλέφτες ταυτότητας μπορούν να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία, προκαλώντας αμέτρητα προβλήματα για εσάς και τα οικονομικά σας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως με τα παρακάτω 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όσον αφορά την προστασία του email.

Αδυναμία αναγνώρισης Phishing email
Μερικές φορές ένα Phishing email είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί, αλλά και πάλι πολλά είναι έτσι μεταμφιεσμένα και συχνά κάποιοι... "τσιμπάνε". Πιθανότατα θα περιέχουν έναν σύνδεσμο για να σας ανακατευθύνουν σε άλλο ιστότοπο και θα σας ζητήσουν να παρέχετε προσωπικές πληροφορίες (μερικές φορές σας ενθαρρύνουν να κάνετε λήψη ενός κακόβουλου αρχείου). Το "άγκιστρι" που χρησιμοποιούν συνήθως αυτά τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια προειδοποίηση ή ειδοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα με τον λογαριασμό σας, όμως υπάρχουν μερικά κοινά σημάδια που πρέπει να προσέχετε και που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το email που λάβατε είναι Phishing:

* Περιέχει ορθογραφικά λάθη και κακή σύνταξη
* Περιλαμβάνει έναν εξωτερικό σύνδεσμο, με μια διεύθυνση ιστού που μοιάζει με όνομα εταιρείας
* Γνωστά λογότυπα και εικόνες από εταιρείες
* Περιλαμβάνει ένα περίεργο αρχείο για λήψη

Θα πρέπει πάντα να αναφέρετε ένα email εάν πιστεύετε ότι είναι ανεπιθύμητο και, εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το μήνυμα είναι νόμιμο ή Phishing, ελέγχετε τον λογαριασμό σας στην εταιρεία από την οποία το email ισχυρίζεται ότι έχει σταλεί για να δείτε εάν υπάρχει μια ειδοποίηση στον λογαριασμό σας ότι το επιβεβαιώνει . Μπορείτε επίσης να καλέσετε πάντα την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας και να ρωτήσετε αν το έστειλαν αν θέλετε να είστε 100% σίγουροι.

Χρήση αδύναμου κωδικού πρόσβασης και μη τακτική αλλαγή του 
Για τον πιο ασφαλή κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό αριθμών, συμβόλων, πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αλλάζοντας ορισμένα γράμματα για σύμβολα και αριθμούς, για να δημιουργήσετε έναν ασφαλή κωδικό μήκους (ιδανικά) περίπου 15 χαρακτήρων. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ προσωπικές πληροφορίες που κάποιος άλλος θα μπορούσε να γνωρίζει, όπως το όνομα του κατοικίδιου σας, την ποδοσφαιρική σας σας ομάδα κ.λπ., και αποφύγετε να συμπεριλάβετε γνωστές ακολουθίες πλήκτρων όπως QWERTY ή 12345.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ορίζουν τους κωδικούς πρόσβασής τους όταν εγγράφονται για λογαριασμό email και σπάνια τον αλλάζουν μετά από αυτό. Για τη δική σας ασφάλεια και προστασία μέσω email, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε τακτική βάση (περίπου κάθε 3-4 μήνες) και να μην επαναλαμβάνετε ποτέ τον ίδιο ακριβή κωδικό πρόσβασης εντός μιας περιόδου περίπου 18-24 μηνών.

Δεν ενημερώνετε το antivirus
Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να μην ενημερώνουν ή να μην αναβαθμίζουν το antivirus και το firewall  σε τακτική βάση. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς νέες τακτικές κυβερνοεπιθέσεων αναπτύσσονται και βελτιώνονται συνεχώς. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις σας και φροντίστε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους για τακτικές αυτόματες σαρώσεις – η συχνότητα των οποίων εξαρτάται απλώς από τον χρόνο που αφιερώνετε στο διαδίκτυο.

Απάντηση σε ανεπιθύμητα μηνύματα
Ακόμα κι αν ο μόνος λόγος που απαντάτε σε ένα ανεπιθύμητο email είναι για να ζητήσετε να σας βγάλουν από τη λίστα αλληλογραφίας τους, εξακολουθείτε να θέτετε τον εαυτό σας και τα προσωπικά σας στοιχεία σε κίνδυνο: ο αποστολέας ανεπιθύμητης αλληλογραφίας γνωρίζει τώρα ότι το email σας είναι ενεργό και θα συνεχίσει να στέλνει σας spam μηνύματα. Απλώς διαγράψτε το, αποκλείστε το, επισημάνετε το ως ανεπιθύμητο και προχωρήστε!

Διατήρηση μόνο ενός λογαριασμού email
Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την προστασία του email σας και να μειώσετε τον όγκο των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που λαμβάνετε είναι να διατηρείτε πολλούς λογαριασμούς email. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε διαφορετική διεύθυνση για το προσωπικό σας email, τις συνδρομές σας και το email της επιχείρησής σας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο λήψης ανεπιθύμητων μηνυμάτων και παραβίασης των προσωπικών σας στοιχείων. Και να θυμάστε, κάθε λογαριασμός email θα πρέπει να έχει διαφορετικό κωδικό πρόσβασης! 

 Φυσικά, αυτός δεν είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός για την πλήρη ασφάλεια email, αλλά περιγράφει τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όσον αφορά την προστασία του email. Ένας άλλος τομέας ευπάθειας που δεν πρέπει να σημειωθεί είναι η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων όταν χρησιμοποιείτε δημόσιους υπολογιστές: πάντα να αποσυνδέεστε, να μην αποθηκεύετε ποτέ κωδικούς πρόσβασης και να διαγράφετε τυχόν αρχεία του ιστορικού σας στην κρυφή μνήμη του προγράμματος περιήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: