Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Απενεργοποίηση και ενεργοποίηση των USB sticks σε ένα PC





Αν θέλετε να αποτρέψετε τους χρήστες ενός υπολογιστή από το να συνδέσουν μια συσκευή αποθήκευσης USB και να τραβήξουν αρχεία τότε διαβάστε παρακάτω. Αυτό το άρθρο ασχολείται με μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και είναι δοκίμασμένα σε Windows XP, Windows Server 2003 ή Windows 2000. (ίσως παίζει και σε Vista ή 7).




Για να αρνηθούμε λοιπόν την πρόσβαση σε οπιοδήποτε USB flash drive ουσιαστικά θα χρειαστεί να κάνουμε μία μικρή τροποποίηση στην registry αλλάζοντας μία τιμή από 3 σε 4.

Αναλυτικά:
Πάμε Start > Run > και γράφουμε regedit και ΟΚ για να ανοίξει ο Registry Editor.
Στη συνέχεια πάμε στο path HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\UsbStor
Κάνουμε click στο UsbStor και στο πλάι κάνουμε διπλό click στο Start.
Στο πεδίο Value, πληκρολογούμε το 4, και κλικάρουμε το Hexadecimal (αν δεν είναι προεπιλεγμένο), πατάμε OK και κλείνουμε τον Registry Editor.
Κάνουμε Restart και κανένα USB flash drive δεν παίζει στο pc.

Για το ανάποδο, κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλάζοντας το 4 σε 3.

Η παραπάνω διαδικασία ΔΕΝ επιρεάζει την αναγνώριση και εγκατάσταση άλλων συσκευών USB όπως πληκτρολόγια, ποντίκια κλπ.

Αν στο path HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ ΔΕΝ υπαρχει η τιμή UsbStor τότε σημαίνει πως στον υπολογιστή δεν έχει εγκατασταθεί ποτε κάποιο USB flash drive. Για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε τον παρακάτω οδηγό της Microsoft http://support.microsoft.com/kb/823732


Υπάρχει και μία μέθοδος που επιτρέπει την αναγνώριση στο στικάκι, το διάβασμα αρχείων από αυτό, χωρίς όμως να αποθηκεύεται τίποτα σε αυτό.
Ουσιαστικά κλειδώνεται το στικάκι προσωρινά και για όσο είναι στον υπολογιστή μας και δεν επιτρέπεται η εγγραφή. Επομένως αυτή η λύση είναι καλή για να αφήνουμε κάποιους να διαβάζουν πληροφορίες που έχουν ήδη αποθηκευμένες στο στικάκι, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σβηστεί από κει και τίποτα απο τον υπολογιστή μας δεν μπορεί να μεταφερθεί εκεί.
Αναλυτικά:
Πάμε Start > Run και μετά γράφουμε regedit
Βρίσκουμε το path HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM \CurrentControlSet\Control και δημιουργούμε ένα νέο κλειδί μέσα του με όνομα StorageDevicePolicies
Το διαλέγουμε και μέσα σε αυτό δημιουργούμε μία DWORD με όνομα WriteProtect και του θέτουμε την τιμή 1.
Κάνουμε Restart από κει και πέρα όλα τα στικάκια που κουμπώνονται θα προστετεύονται από εγγραφή και σβήσιμο!
Για το ανάποδο, απλά πάμε και σβήνουμε το StorageDevicePolicies που είχαμε δημιουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: