Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ξεκλείδωμα κωδικού BIOS / Unlock BIOS password


Αν κλειδώσατε το BIOS του υπολογιστή σας και ξεχάσατε τον κωδικό ή σας ήρθε κλειδωμένο από πριν (αν το έχετε αγοράσει από κανενα μικρομάγαζο, μπορεί να εχουν βάλει κωδικό για να ξαναπάτε αν χαλάσει το pc) υπάρχει λύση.
Σημείωση, όλα τα παρακάτω αφορούν DESKTOP υπολογιστές και όχι laptop.




1ος Τρόπος (αφαίρεση μπαρατρίας CMOS της μητρικής)
Σβήστε τον υπολογιστή και βγάλτε τον από το ρεύμα. Πάρτε ένα κατσαβίδι και ανοίξτε το κουτί. Πάνω στην μητρική πλακέτα θα δείτε μια μπαταρία. Βγάλτε την για περίπου 10 λεπτά και έτσι θα χαθούν όλες οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο BIOS. Στην συνέχεια βάλτε πίσω την μπαταρία, και ανοίξτε τον υπολογιστή. Θα δείτε ότι πλέον δεν υπάρχει ο κωδικός.


2ος Τρόπος (αλλαγή στο jumper CMOS της μητρικής)
Σχεδόν όλες οι μητρικές πλακέτες περιέχουν ένα jumper που μπορεί να καθαρίσει όλες τις ρυθμίσεις CMOS, μαζί με το BIOS password. To να εντοπίσετε αυτό το jumper ποικίλλει, ανάλογα με τη μάρκα της μητρικής σας. Θα πρέπει να διαβάσετε το manual της μητρικής σας για να βρείτε τη θέση του. Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιο τότε ψαχτε το κοντα στην μπαταρία CMOS. Λογικά θα υπάρχουν οι ενδείξεις στην μητρική που γράφουν CLR, CLEAR, CLEAR CMOS, κλπ.
Αφού βρείτε το jumper θα δείτε πως υπάρχουν 3 πινάκια και το jumper θα ενώνει το κεντρικό pin με αυτό είτε αριστερά ή δεξιά. Αυτό που πρέπει να κάνετε ειναι να αφαιρέσετε το jumper απο την μερια που έιναι και να το βάλετε στο άλλο (πχ αν το jumper ενώνει το κέντρικό pin με το αριστερό καρφίτσα, βάλτε το να ενώνει το κεντρικό με το δεξι). Τώρα περιμέντε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφαιρέστε το jumper και βάλτε το όπως ήταν στην αρχή.

3ος Τρόπος (φλασάρισμα του BIOS)
Ένας ακόμα τρόπος για να γίνει reset σε κωδικό του bios είναι να περάσουμε κάποια αναβαθμισμένη έκδοση του BIOS. Η διαδικασία αυτή λέγεται BIOS flash. Για να γίνει λοιπόν το flash πηγαίνεται στην σελίδα του κατασκευαστή της μητρικής και κατέβαστε μία νεότερη έκδοση του bios (αν υπάρχει). Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχει ο κατασκευαστής.

4ος Τρόπος (ήδη γνωστοί κωδικοί)
Σε πολλούς υπολογιστές οι εταιρίες τους έχουν προγραμματίσει ένα στάνταρ κωδικό ώστε να το χρησιμοποιούν οι τεχνικοί τους όταν ο υπολογιστής πάει για Service. (Οι παρακάτω κωδικοί είναι Case - Sensitive)

Για BIOS της AMI:
AAAMMMII
AMI
AMI?SW
AMI_SW
BIOS
CONDO
HEWITT RAND
LKWPETER
MI
Oder
PASSWORD

Για BIOS της Award :
(8 κενά)
01322222
589589
589721
595595
598598
ALFAROME
ALLY
ALLy
aLLY
aLLy
aPAf
award
AWARD PW
AWARD SW
AWARD?SW
AWARD_PW
AWARD_SW
AWKWARD
awkward
IOSTAR
CONCAT
CONDO
Condo
condo
d8on
djonet
HLT
J256
J262
j262
j322
j332
J64
KDD
LKWPETER
Lkwpeter
PINT
pint
SER
SKY_FOXSYXZ
SKY_FOX
syxz
SYXZ
TTPTHA
ZAAAADA
ZAAADA
ZBAAACA
ZJAAADC

Για BIOS της Phoenix:
BIOS
CMOS
phoenix
PHOENIX

Άλλοι κατασκευαστές (ο κωδικός είναι στην υπογραμμισμένος):
VOBIS and IBM – merlin
Dell – Dell
Biostar – Biostar
Compaq – Compaq
Enox – xo11nE
Epox – central
Freetech – Posterie
IWill – iwill
Jetway – spooml
Packard Bell – bell9
QDI – QDI
Siemens – SKY_FOX
SOYO – SY_MB
TMC – BIGO
Toshiba – Toshiba