Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τα πρώτα προϊόντα με τη νέα έκδοση 802.11ac, στον ορίζοντα


Όταν αναφέρεται κανείς στις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, ενσύρματα ή ασύρματα, πρακτικά... δεν υπάρχει αυτό που λέμε "αρκετή ταχύτητα": όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Στο νέο πρότυπο ασύρματης διασύνδεσης συσκευών, την έκδοση "ac" του Wi-Fi που θα διαδεχθεί τις "a", "b" και "n", έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, ήταν όμως ακόμη "στα χαρτιά" οι προδιαγραφές του. Στον εκθεσιακό χώρο της CES, ωστόσο, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά συσκευές (για την ώρα μόνο router προφανώς), οι οποίες αξιοποιούν πειραματικά την έκδοση "ac", επιτυγχάνοντας θεαματικά ταχύτερους ρυθμούς αποστολής και λήψης δεδομένων σε σχέση με τις αντίστοιχες σημερινές.

Συγκεκριμένα: η Buffalo (γνωστή στο εξωτερικό για τον Δικτυακό εξοπλισμό που προσφέρει) είχε προς επίδειξη το AirStation WZR-1750H, έναν router που πέτυχε διαμεταφορά δεδομένων της τάξης των 800 Μbit το δευτερόλεπτο. Προς αντιδιαστολή, οι σημερινοί router που αξιοποιουν την τελική έκδοση του Wi-Fi N δεν ξεπερνούν ποτέ (σε ευνοϊκές συνθήκες) τα 150-180 Mbit, κι ας λειτουργούν στην ίδια συχνότητα των 5 GHz. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη και καθιστά εφικτά επιτέλους πράγματα που σήμερα - κακά τα ψέματα - δεν λειτουργούν άψογα, όπως τη μετάδοση video υψηλής ευκρίνειας ή/και την εξυπηρέτηση πολλαπλών συσκευών ταυτόχρονα για μετάδοση video.

Φυσικά για να είναι στη διάθεσή μας όλα αυτά σε καταναλωτικά προϊόντα, πρέπει το Wi-Fi AC να υιοθετηθεί πρώτα σε συσκευές όπως τα laptop, τα tablet, τα smartphones και τα media player κάθε είδους - και αυτό δεν θα ξεκινήσει να συμβαίνει πριν από τα τέλη του χρόνου, αφού το ίδιο το πρότυπο δεν θα έχει παγιώσει τις προδιαγραφές του ως τις αρχές του 2013 το συντομότερο. Τόσο η Bufallo, όσο και άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η D-Link, σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν τους πρώτους router με την "ενδεικτική" (draft) έκδοση των προδιαγραφών αυτών από το Σεπτέμβριο και μετά, με την ελπίδα αυτές να μην αργήσουν τα ολοκληρωθούν. Αυτό ελπίζουμε κι εμείς, γιατί χρειάστηκαν μόλις... 4 χρόνια για να περάσουμε από την έκδοση Draft-N του Wi-Fi, στην τελική. Όπως πάντα, ίδωμεν!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: